AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tutsulenmis et zararli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tütsülenmiş et zararlı mı?​

Dumanla havaya taşınırlar ve füme et ürünlerinin, mangalda, ızgara veya açık ateşte kızarmış et gibi ürünlerin yüzeyinde birikir. Bu nedenle, tütsülenmiş et ürünlerinde PAH’lar fazla olabilir. Hayvanlarda yapılan çok sayıda çalışma, bazı PAH’ların kansere neden olabileceğini göstermiştir.

İşlenmiş et nelerdir?​

İşlenmiş etler genelde domuz ya da dana etinden yapılır ama bazen kümes hayvanları, sakatat ve et yan ürünleri içerebilir. İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
Füme et çiğ mi?
Füme et sağlıklı mı zararlı mı diye pek çok kişi yemeden önce düşünmektedir. Görünüş itibariyle çiğ eti andırmaktadır. Ancak tütsüleme işleminden geçtiği için paketten çıktığı andan itibaren tüketime uygundur. Tütsüleme işleminden geçen bu etlerin içinde zararlı mikroorganizmalar bulunmamaktadır.

Dana füme et pişirilir mi?​

Dana ya da hindi füme et, pizzaya çok yakışacaktır. İnce dilimler, kısa sürede pişerek pizzaya çok özel bir tat verecektir. Salatalarınızın tadını değiştirmek ve daha da lezzetlendirmek isterseniz, balık füme ya da dana, hindi füme tercih edebilirsiniz.

Tütsülü yiyecekler zararlı mı?​

Yüksek ısıda pişmiş ya da yanık yemeklerin gen hasarlarına sebep olduğunu söyleyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral yanık yiyeceklerin karaciğer, kalın bağırsak ve mesane kanserlerinin görülme sıklığını arttırdığının da altını çizdi. Özellikle tütsülenmiş gıdaların göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Doç.
Fümeler sağlıklı mı?
Hindi füme, yüksek oranda sodyum içermesi, vitamin ve minerallerle dolu, düşük kalorili ve yağsız et alternatiflerinden birisidir. Fümeleme ise çok eski tarihlere kadar uzanan pişirme tekniklerinden birisidir. Diğer adıyla tütsüleme olarak bilinen fümeleme işlemi besinlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.

Işlenmiş kırmızı et nedir?​

Kırmızı et tüm yenilen inek, dana, kuzu, koyun ve keçi etini kapsıyor. İşlenmiş et nedir? Etin tuzlanmış, fermente edilmiş, tütsülenmiş veya lezzeti ya da dokuyu artırmak için çeşitli katkılar eklenmiş halidir. Salam, sosis, sucuk gibi ürünler bu gruba girer.

Hindi füme çiğ mi?​

Hindi füme, derisi alınmamış hindi göğüs etinin tuzlanıp baharatlanmasıyla elde edilir. Özel baharatlar ile dinlenen hindi eti, bir süre sonra dinlendikten sonra fırına girer ve füme tekniği ile ön pişirmeden geçer.
 
Geri
Üst