Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tutarlilik ilkesi ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Tutarlılık ilkesi ne demek?​

Tutarlılık, bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.

Adanmışlık ve tutarlılık kuralı nedir?​

Adanmışlık ve tutarlılık kuralı nedir?
Adanmışlık ve Tutarlılık kuralı Bir seçim yaptığımızda ya da bir taraf tuttuğumuzda bu kararımıza uygun davranmamıza yönelik kişisel ve kişiler arası baskılarla karşı karşıya kalırız. Bu baskılar almış olduğumuz kararı haklı gösterecek biçimlerde davranmamıza neden olurlar.

Karşılıkta bulunma kuralı nedir?​

Karşılıkta bulunma kuralı nedir?
Karşılıkta bulunma kuralı, bir başkasının bize verdiğini bir şekilde geri ödemeye mecbur hissetme olarak tanımlanabilir. Birisi bize bir iyilik yaparsa bizde de ona bir iyilik yapma , birisi bize doğum günümüzde bir hediye alırsa bizde de ona doğum günü hediyesi alma eğilimi ortaya çıkar.

Toplumsal kanıt ilkesi ne demek?​

Toplumsal Kanıt ilkesine göre; neyin doğru olduğu, başkalarının neyin doğru olduğunu düşündüğünü öğrenerek belirlenir. Bu ilke özellikle neyin doğru davranış olduğuna karar verilirken kullanılır. Aklımızda beliren düşünce: Genelde, pek çok insan aynı şeyi yapıyorsa doğrudur.

Lirik anlatım ne demek?​

Lirik anlatım ne demek?
Sözlük anlamı lir eşliğinde okunan şarkı anlamına gelen lirik kelimesi dilimize Yunancadan geçmiştir. 7. yüzyıldan itibaren bu kelime hem manzum hem de mensur (düz yazı) eserler için kullanılmaya başlanmıştır. Düşünce ve gözlemlerden çok duyguların ön plana çıktığı anlatım biçimine lirik denir.

Derin anlatım nedir?​

Derin anlatım nedir?
6) Yoğunluk (Derinlik): Kpss genel yetenek Türkçe dersine ait cümlede anlatım özellikleri konusunda yer alan yoğunluk, derin yoruma açık, satır aralarında okunan anlatım, sıradan olmayan, sığ olmayan, yüzeysel olmayan anlatım, az sözle çok şey anlatmak ve her okunuşta yeni anlamlar bulunabilen anlatım şeklidir.

Karşılıkta bulunma arzusu ne demek?​

Azlık ilkesi ne demek?​

Azlık ilkesi ne demek?
Azlık prensibi, insanların az olan şeyi daha çok elde etmelerine dayanan bir prensip. Mesela 2003’te British Airways isimli havayolu şirketi Londra ve New York arasındaki Concorde uçuşlarını artık ekonomik olmadığı için iptal edeceğini açıkladığında ertesi gün satışlar tavana vurmuştu.

Tutarlılık ilkesi, felsefede ve mantıkta oldukça önemli bir kavramdır. Bir önermenin diğer önermelerle uyumlu olması, çelişmemesi ve tutarlı olması gerektiğini ifade eder. Eğer bir önerme, kendisiyle çelişen veya diğer doğrulamalarla uyumsuz olan bir ifade içeriyorsa, tutarsız olarak nitelendirilir. Önermeler arasında tutarlılık sağlanması, doğru sonuçlara ulaşabilmek için elzem bir koşuldur.

Adanmışlık ve tutarlılık kuralı ise bir kişinin veya bir grubun sahip olduğu değerlere uygun davranmaları gerektiğini vurgular. Seçimlerimizin, tercihlerimizin ardında yatan değerlerle uyumlu olmalı ve bu doğrultuda hareket etmeliyiz. Bu kural, bireysel ve toplumsal düzeyde baskılar karşısında tutarlı davranış sergilemeyi hedefler.

Karşılıkta bulunma kuralı, bir başkasından aldığımız iyiliği veya hizmeti karşılıksız bırakmamamız gerektiğini ifade eder. Yani eğer biri bize bir iyilik yapıyorsa, biz de o kişiye karşı bir teşekkür veya iyilik göstermekle yükümlü olabiliriz. Bu kural, toplumsal ilişkilerde karşılıklılığı ve saygıyı sağlama amacını taşır.

Toplumsal kanıt ilkesi ise, doğrunun toplumsal olarak kabul görmüş normlara ve değerlere göre belirlenmesi gerektiğini savunur. Bu ilke, başkalarının doğru bulduğu veya uyguladığı davranışların genellikle doğru kabul edilmesi üzerine temellendirilir. Toplumsal normlar ve beklentiler, bireylerin davranışlarını şekillendirmede önemli bir rol oynar.

Lirik anlatım, duyguların ve içsel düşüncelerin ön planda olduğu bir anlatım biçimidir. Şarkılar veya şiirlerde sıkça kullanılan bir türdür ve genellikle lir eşliğinde okunan eserlerde görülür. Lirik anlatım, yazarın duygularını, düşüncelerini ve öznel deneyimlerini ifade etmek için kullanılır.

Derin anlatım ise, metnin altında yatan anlamları ve katmanları ifade etme yeteneği olarak tanımlanabilir. Bu anlatım şekli, sadece metnin yüzeyinde değil, arka planında ve detaylarında gizli olan derin anlamlara işaret eder. Derin anlatım, okuyucuya düşünme ve yorumlama fırsatı verir, metnin ötesindeki anlamları keşfetmesini sağlar.

Azlık ilkesi ise, insanların az olan bir şeye olan talebinin artması prensibini ifade eder. Bu prensibe göre, bir kaynak, bir hizmet veya ürün sınırlıysa ve talep yüksekse, insanlar bu kaynağı daha çok isteyecek ve değer verecektir. Azlık ilkesi, insan davranışlarını şekillendiren önemli faktörlerden biridir.

Geri