- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 253.152
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Turşunun bozuk olduğunu nasıl anlarız?
Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir.Üstü beyazlayan turşu yenir mi?
Turşunuzun suyu bulanıyor, üzerinde kalın, beyaz, üzeri göz göz olmuş bir tabaka oluşmaya başlamış. Bazen de turşuyu açtıktan ve tüketmeye başladıktan sonra oluşuyor bu tabaka. Ne yazık ki bu tabaka bir turşuda oluşmuşsa fazla çürüme olmuş demektir. Bu yüzden turşular lezzetini kaybeder ve tüketilemez hale gelir.
Turşu suyu Sünüyor ne yapmalıyım?
Eğer turşunuzu hazırlarken özellikle su, sirke ve tuz oranları arasında bir dengesizlik varsa suyu bulanıyor ve turşularınız yumuşuyor veya küfleniyor. Bu durumu engellemenin ilk yolu bu dengeyi kurmaktan geçiyor. 1 litre suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke oranı yeterli olacaktır.
Bozulmuş mudur turşu suyu bulanık olursa ne olur?
Turşudaki normal kabul edilmeyen bulanıklığa kötü koku, sümüksü, küflenme ve yumuşama gibi durumlarda eşlik ediliyorsa artık o turşu tüketilmemelidir. Yani bu tür turşular yenilmez ve imha edilmek zorunda kalır.Turşu neden beyaz beyaz olur?
Turşunun üzerinde çıkan beyaz katman, tuz miktarının az olması kaynaklıdır. Turşunun serin saklama koşullarında muhafaza edilmesi de oldukça önemlidir. Turşuda zar şeklinde yoğunlaşan maya, organizmalar sebebiyle sebzelerin yumuşamasına sebep olur.
Küflü turşu zehirler mi?
Turşu suyunun üzerinde oluşan beyazlıklar küf tabakasıdır. Bu beyazlıklar sağlığa faydalı bakteri oranının bozulduğu anlamına gelmektedir. Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılmalıdır. Akut olarak toksinler aracılığı ile oluşabilecek besin zehirlenmeleri de görülebilmektedir.
Küflenmiş turşu yenir mi?
Turşunun küflenmesi, hava aldığı anlamına gelir ve küflenen turşunun tüketilmemesi önerilir. Turşunun sündüğü, sıcak hava koşullarında muhafaza edildiğine işaret eder ve bu durumda turşu tüketilmemelidir.Turşu suyu niye Süner?
Patojenik mikropların ortaya çıkması ile beraber genelde turşu suyu sümüksü bir yapı oluşturur. Tuzlama süreci içerisinde laktik asit bakterilerin salınması takip eder. Bu bakteriler ise zaman içerisinde turşu suyunun sümüksü bir yapı oluşturulmasına imkan vermektedir.
Turşu suyu sümüksü olursa yenir mi?
Turşunun bulanıklaşmasının birçok nedeni vardır ve bu bulanıklaşma bazen normal kabul edilemez. Turşudaki normal kabul edilmeyen bulanıklığa kötü koku, sümüksü, küflenme ve yumuşama gibi durumlarda eşlik ediliyorsa artık o turşu tüketilmemelidir. Yani bu tür turşular yenilmez ve imha edilmek zorunda kalır.
Turşu suyu bulanık olur mu?
Aynı zamanda turşu suyunun çeşme su ile yapılması bulanma durumundaki en önemli sorunlar içerisinde gelir. Mutlaka temiz olarak içme suyu kullanılmalıdır. Tabii en önemli sebep olarak genelde sirke gelir. Eğer turşusu yapımında sirke kullanılmaz ise, turşu suyu ciddi anlamda bulanma ortaya çıkarır.Turşu neden hava yapar?
Turşular bazen kabarıp kavanozundan taşabilir. Bunun sebebi fermantasyonun çok hızlı olmasıdır. Turşunun hızlı mayalanması için ekşi maya ekmek veya nohut konulur. Turşulara konulan bu nohut ve ekşi maya ekmek turşunun içinde gazların oluşmasına ve böylece taşmasına sebep olur.
Turşu Asitlenmesi neden olur?
Ev yapımı turşularda, fermentasyon dönemince laktik asit bakterilerinin üremesi neticesinde bulanıklaşma görülür. Sıklıkla bu bulanıklık turşunun kurulduğu ilk 3-4 gün içinde görülür. Bu süreçte görülen bulanıklaşma tamamen normal ve sağlıklıdır.