AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tursu nasil ortaya cikti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Turşu nasıl ortaya çıktı?​

Denizcilerin uzun süre karadan uzak yaşadıkları için gıdalarını saklamak için en çok kullandıkları yöntem olduğunu bildiğimiz, kışın sofraların vazgeçilmezi olan turşu, günümüzde en çok salatalıktan yapılıyor. Kökeni Hindistan’a dayanan ve ilk Mezopotamya’ya gelen salatalık daha sonra tüm dünyaya yayıldı.

Turşu ilk ne zaman yapıldı?​

Turşu, dünya tarihinin en önemli ve en eski gıda saklama yöntemlerinden biridir. Bazı kaynaklar turşunun ilk yapımı için M.Ö. 3000 – 4000 yıllarını işaret etseler de – ki bu bilginin doğruluğu mümkün görünmüyor – tam olarak ne zaman ve nasıl icat edildiğiyle ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor.
Turşu ilk nerede yapıldı?
Tarihte turşu ile ilgili ilk izlere, medeniyetin de ortaya çıktığı bölge olan Mezopotamya’da rastlıyoruz. Ancak tek izler burada değil. Turşu ile aynı zamanda benzer tarihlerde Hindistan bölgesinde de karşılaşıyoruz. Bu durumun en büyük nedenleri tarım ve turşunun ana maddesi olan tuzdur.
Turşuyu kim icat etti?
Ö. 7 bin, hatta 10 bin yıllarına ait bulgularda turşu yapıldığına dair kalıntılar olduğu söyleniyor. Şaşalı Osmanlı dönemi de turşuya düşkünlüğüyle biliniyor.

Turşu yapmanın amacı nedir?​

Gülümse yuva’da Turşu Yaparken… Turşu kurma çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bir süre bekletilerek uzun süre saklanabilecek hale getirilmesidir. Turşu yapmanın amacı, asitli bir ortam sağlayarak meyve ve sebzeleri korumaktır.

Turşu hangi ülkeye aittir?​

Kitaplar, ilk turşunun M.Ö 4000 yılında Mezopotamya’da kurulduğunu öne sürerler. İlk turşusu kurulan sebze ise hıyardır. Bu sebzenin ana vatanı Hindistan’dır ve Romalılar sayesinde tüm Avrupa’ya yayılmıştır.
Turşu hangi ülkeye ait?
turşu genelde ülkemizin her yöresinde yapılır, yaygındır. Çeşidine göre bazı yöreler öne çıkmıştır.Mesela çaşır turşusu ,Kars,Ardahan ve Iğdır yöresinde ve Erzurum yöresinde de ünlü ve sevilerek tüketilmektedir.
Turşu yenmeden önce yıkanır mi?
Turşuya eklenecek sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalıdır. İyi yıkanmadığı takdirde vücut için zararlı bakteriler tuzlu ve asidik ortamda ölse dahi toksinlerden kaynaklanan besin zehirlenmeleri yaşanabilmektedir. Bu nedenle turşunun hijyenik koşullarda hazırlanması önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst