- Konu Yazar
- #1
Turşu kavanozu hava alırsa ne olur?
Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır. Öncelikle evde yapılan turşular doğal güzelliğiyle lezzetin bütünleşmesidir.Bozuk turşu zehirler mi?
Doğru hazırlanmayan turşu tüketimi sonrası nadiren toksin kaynaklı karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi klasik besin zehirlenmesi bulguları bildirilmiştir. Tuz ya da sirke oranının doğru ayarlanmamasından dolayı turşularda yumuşama olabilmektedir. Turşunun yumuşaması küflerin çoğaldığının belirtisidir.Yeni yapılan turşu suyu neden bulanık olur?
Yeni yapılan turşu suyu neden bulanık olur?Turşu kurarken sirke kullanılmaması, turşunun bulanık olmasına neden olan önemli bir faktördür. Turşu kurarken kavanozun içerisine eklenen suyun çeşme suyu olması da turşuyu bulanık yapabilir. Turşu suyunun bulanık olmasının bir başka sebebi ise turşu kurarken kullanılan tuzdur.
Turşunun bozuk olduğunu nasıl anlarız?
Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir.Turşu neden hava yapar?
Turşular bazen kabarıp kavanozundan taşabilir. Bunun sebebi fermantasyonun çok hızlı olmasıdır. Turşunun hızlı mayalanması için ekşi maya ekmek veya nohut konulur. Turşulara konulan bu nohut ve ekşi maya ekmek turşunun içinde gazların oluşmasına ve böylece taşmasına sebep olur.Turşu kapağı tutmazsa ne yapılır?
Turşu kapağı tutmazsa ne yapılır?Böylece kavanozların birbirine çarparak kırılmalarını önlemiş olacaksınız. Daha sonra tencerenin içine su koyarak altını yakın ve kaynamasını bekleyin. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra da 20 dakika kadar bekleyin. Bu işlemlerin ardından konserve kapakları içeriye doğru bombeleşecektir.
Turşu mideye zarar verir mi?
Çok fazla tüketilen turşu mide içindeki asidin dengesizleşmesine yol açar. Asit artıkça ülser ve reflü gibi hastalıkların yaşanmasına neden olabilir. Hatta ciddi boyutları ise mide kanserine bile zemin hazırlayabilir. Turşu vücuttaki suyun hızlı emilimini sağlar.Beyazlamış turşu yenir mi?
Turşunuzun suyu bulanıyor, üzerinde kalın, beyaz, üzeri göz göz olmuş bir tabaka oluşmaya başlamış. Bazen de turşuyu açtıktan ve tüketmeye başladıktan sonra oluşuyor bu tabaka. Ne yazık ki bu tabaka bir turşuda oluşmuşsa fazla çürüme olmuş demektir. Bu yüzden turşular lezzetini kaybeder ve tüketilemez hale gelir.Tuzlu turşu suyu nasıl degistirilir?
Tuzlu turşu suyu nasıl degistirilir?Bir başka püf noktası ise çok tuzlu olan turşunuzun içerisine elma ilave etmekte saklı. Çok tuzlu olan turşunuzun içerisine elma ilave ederek ve yukarıda anlattığımız şekilde yeni bir kavanoza aktararak da kurtabilirsiniz. İçerisine 1 avuç kadar nohut ilave ederseniz de tuzluluk oranını azaltmanıza yardımcı olur.
Turşu suyu azalınca ne yapmalı?
Tuzu az olan bir turşu suyu içindeki sebzeleri yumuşatırken suyu da bulanıklaştırır. Eğer tuzu çoksa da bu durumda turşunun olgunlaşma süresi artar ancak turşunun üstünde su birikir. Bu fazla su da zamanla taşmaya başlar. Eğer bu şekilde turşu suyu eksilirse yerine tekrar turşu suyu hazırlayıp eklemelisin.Turşu suyu bulanık olursa ne yapılır?
Bulanık turşu suyunu düzeltmek için en olay yol turşunun üzerine 1 bardak kadar mor lahana eklemek olacaktır bu basit yöntemle hem turşunuz daha lezzetli hale gelecek hem de turşu suyunuz pembe bir renkte olacaktır. Dürüst olmak gerekirse bulanan turşu suyu su gibi şeffaf bir renge dönmez.Eriyen turşuya ne yapmak lazım?
Eriyen turşuya ne yapmak lazım?İşte eriyen turşuya son veren püf noktası!…İşte o püf noktaları…
- Hazırladığınız turşu suyunun içerisine birkaç kişniş tohumu ekleyin.
- Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir.
- Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin.
Turşu suyu neden Barlanır?
Turşunuzu hazırlarken yeterli miktarda tuz kullanmamışsanız ya da fazla tuz kullanmışsanız yapısı bozulur ve turşu suyu bunalık hale gelir. Üzerinde de zaman içerisinde beyaz bir tabaka oluşmaya başlar.Turşu kapağı nasıl Vakumlanır?
Güneş almayan serin bir yerde muhafaza ediyoruz buzdolabına koymanıza gerek yok. Kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip üzerine örtü örterek, 24 saat o şekilde soğumaya bırakın. Bir iki gün kontrol edin. Kapak içine doğru çökük ise vakumlanmış demektir.Köpüren turşu yenir mi?
Köpüren turşu yenir mi?Turşunun köpürmesi, nohut gibi yardımcılar sayesinde fermantasyonun hızlı olduğunun kanıtıdır. Bu durumda endişelenmeniz gereken bir şey yok.