Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turklerde Yagma ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
51.106
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türklerde Yağma ne demek?​

Yağma (Çince: 样磨/樣磨, pinyin: Yàngmó), Ortaçağ’daki bir Türk boyudur, bu boy günümüz Uygurlar’ın ve Özbekler’in atalarıdır. Bu boy bir kolu olan ve Üç Oğuzlar denilen birlik, Yağma, Karluk ve Çiğil boylarından oluşmuştur.

Karluk Yağma Çiğil hangi devlet?​

Karahanlılar Devleti, Yağma, Çiğil ve Karluk Türk boylarından bir araya gelen bir devlettir.

Yağma geleneği ne demek?​

Yağma geleneği ne demek?
Potlaç hakanların şölenlerinde yahut bayramlar vesilesiyle gerçekleştirilen büyük şenliklerde halkın yiyecekleri yağmalamasına verilen isimdir. Yağma kelimesi her ne kadar baskın ve zorla ele geçirme anlamına gelse de, eski Türk geleneklerinden olan yağmada gönüllülük esastır.

Han’ı yağma geleneği nedir?​

Han-ı Yağma, potlaç ve armağan ekonomisi ile ilgili bir gelenektir. Eskiden düğün, bayram gibi toplumsal etkinliklerde zengin kimseler büyük ziyafetler verirlerdi. Ziyafetin sonunda misafirler ziyafette kullanılan altın ve gümüş yemek takımlarını ve değerli sofra yaygılarını diş kirası olarak paylaşırlardı.

Karahanlı Devleti kim yıktı?​

Batı Karahanlı Devleti, 1042-1212 yılları arasında hüküm sürmüş ve ilk başkenti Özkent olan devlet 1212 yılında Harezmşahlar tarafından yıkılmıştır. Önemli merkezleri Balasagun, Talas ve Kaşgar ve ilk hükümdarı Tamgaç Buğra Han olan Doğu Karahanlı Devleti ise 1211 yılında Karahitaylar tarafından yıkılmıştır.

Çiğil Türkleri hangi boydan?​

Çiğil Türkleri hangi boydan?
Çiğil veya Çiyil (Çince: 炽俟 veya 熾俟, Chìqí), 7.yüzyıldan beri Issık gölü etrafında oturan, Çinli tarihçilerin yazdıklarına göre “altı Chu(Çu) boyu”‘na ait olan iki boy’dan veya Chumuhun, Chuyue ve Chumi boyları olabilirler, Çiğiller dine aşırı düşgünlükleri ile tanınırlar.

Yağma kültürü ne demek?​

orta asyadaki eski türk mezarlarından çin yapımı ayna, bizans yapımı altın işleme, iran yapımı kilim vs bulunduğunu düşünürsek bize çok da uzak olmadığını anlayabileceğimiz kültür. bugün kullandığımız “bayan” kelimesi eski türkçede “yağmalayan” anlamına gelip hanlara verilen bir unvanmış.

Hanı Yağma ne demek tarih?​

Hanı yağma kime ait?​

Hanı yağma kime ait?
Hem Pardişahı hem de İttiat ve Terakki’yi eleştirmekten çekinmeyen Tevfik Fikret, Han-ı Yağma şiiri ile 1912’de devletin yolsuzluklarını dile getirmişti.

Karahanlılar hangi savaşta yıkıldı?​

Devlet 840 yılında Uygur Devleti’nin, Kırgızlar tarafından yıkılmasıyla Bilge Kül Kadir Han tarafından kurulmuştur. Karahanlı Devleti 1042 yılında hanedan içindeki kavgalar sonucunda Doğu ve Batı Karahanlı olarak ikiye bölünmüş ve Batı Karahanlı Devleti 1212 yılında Harzemşahlar tarafından yıkılmıştır.

Karahanlılar Müslümanlığı ne zaman kabul etti?​

Oğulçak Kadır Han 893’de başkentini Kâşgar’a nakletti. Yeğeni, Bazir’in oğlu Satuk Müslümanlar’la temas kurdu, sonra Kara-Hanlı devletinin başına geçince İslâmiyet’i resmî din olarak kabul etti (920’ye doğru) ve amcası Oğulçak Kadır Han’a karşı mücadelelere girişti ve başarılı oldu.

Iç oğuz ne demek?​

Iç oğuz ne demek?
Ok sözcüğü birçok kaynakta boy anlamında kullanılmıştır, Onok, Bozok, Üçok. Yine “Oğuz” ve “Oğur” kelimeleri de benzer biçimde kullanılır. On Oğur, Beş Oğur, Şar Oğur, Dokuz Oğuz gibi… Üçoklara “İç Oğuzlar” da denir, sol kolu teşkil ederler.

Islamda yağma nedir?​

Cahiliye döneminde Araplarda talan, İslamdan önce Türklerde de yağma kültürü vardı. Diğer kavimlerde de benzer uygulamalara rastlarız. Arap kabilelerinin bazıları başka kabilelerin mal ve hayvanlarını yağmalayarak geçimlerini sağlar; bunu hırsızlık olarak değerlendirmez, güçlünün hakkı olarak görürdü.
 
Yağma, Ortaçağ'da bir Türk boyu olan Yağma boyunu ifade eder. Günümüzde Uygurlar'ın ve Özbekler'in atalarından biri olarak bilinir. Yağma boyunun Üç Oğuzlar adı verilen birlik içerisinde, Yağma, Karluk ve Çiğil boylarından oluştuğu bilinmektedir. Bu boylar Karahanlılar Devleti'nde bir araya gelmişlerdir.

Yağma geleneği, potlaç hanlarının şölenleri veya bayramlar sırasında halkın yiyeceklerini yağmalaması anlamına gelir. Bu geleneğin zorla ele geçirme gibi negatif anlamlar taşıdığı düşünülebilir ancak eski Türk geleneklerinde yağma, gönüllülük esasına dayanan bir uygulamadır.

Han-ı Yağma ise potlaç ve armağan ekonomisiyle ilgili bir gelenektir. Eskiden düzenlenen zengin sofralarda misafirlerin sonunda kullanılan altın ve gümüş takımlarını diş kirası olarak paylaşması gibi uygulamalara denir.

Karahanlı Devleti, Yağma, Çiğil ve Karluk Türk boylarının bir araya gelmesiyle oluşmuş bir devlettir. Batı Karahanlı Devleti ise 1212 yılında Harezmşahlar tarafından yıkılmıştır.

Çiğil Türkleri ise 7. yüzyıldan beri Issık Gölü çevresinde yaşayan bir Türk boyudur. Çiğiller, Çin kaynaklarına göre "altı Chu boyu"ndan biri olan Chumuhun, Chuyue ve Chumi boylarının bir kolu olarak bilinirler.

İslamda yağma, Cahiliye döneminde Araplarda ve Türklerde görülen bir kültürdür. Bu dönemlerde bazı kabilelerin diğer kabilelerin mal ve hayvanlarını yağmalayarak geçimlerini sağladıkları ve güçlünün hakkı olarak gördükleri bilinmektedir.

"Iç Oğuz" ise Türk boylarının isimlendirilmesinde kullanılan bir terimdir. Oğuz ve Oğur kelimeleri, farklı Türk boylarını ifade etmek için kullanılmıştır. İç Oğuzlar ise Üçoklar olarak da bilinir ve Türk boylarında sol kolu temsil ederler.
 
Geri
Üst