AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turklerde mezar gelenegi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.391
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türklerde mezar geleneği nedir?​

Ölü gömme çeşitleri Eski Türklerde ölü kimi zaman toprağa gömülürken kimi zaman yakılmış, yakılıp gömülmüş, terk edilmiş veya ağaca asılmıştı. Ölünün yakılması veya gömülmesi durumunda yapılan defin töreni geleneklerinde bir değişiklik görülmüyordu. Ölüyü yakarak toprağa gömme adetini özellikle Göktürkler uyguluyordu.

Mezar çökmesi ne anlama gelir?​

mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. mezar taşı çökmenin ardından yapılıyor. alevilerde hatta bir gelenektir bu.

Türklerde mezar taşlarına ne denir?​

Türklerde mezar taşlarına ne denir?
Balbal (Kırgızca: балбал, [bɑɫbɑɫ]), (Tıva Türkçesi: Кижи-көжээ / Kiji köjee) Eski Türklerde kişinin anılması için mezarının veya bazı kurganların etrafına dikilen mezar taşına verilen isimdir ve kişinin yaşarken öldürdüğü kişileri sembol eder.

Mezar kökeni nedir?​

Arapça zyr kökünden gelen mazār مزار “ziyaret edilen yer, ziyaretgâh” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ziyārat زيارة “ziyaret etme” sözcüğünün ismi zaman ve mekânıdır.

Türk mezarları nedir?​

Kurgan veya Korgan Türk ve Altay kültüründe kutsal mezar, türbe.İçinde ulu ve kutlu kişilerin yattığı dikkat çekici gömüt. Eski Türk geleneklerinde genellikle yığma tepeler ve höyükler şeklindedir. Genelde devlet yöneticisi olanlar için yapılmışlardır. Ceset odasının döşemesi genelde ağaç kütükleri ve kalastan yapılır.

Eski Türklerde mezar ne demek?​

Eski Türklerde mezar ne demek?
Kurgan veya korgan kavramlarının Türk ve Altay kültüründe kutsal mezar ve türbe anlamına geldiğini belirten Prof. Eski Türk geleneklerinde genellikle yığma tepeler ve höyükler şeklindedir.

Mezar ne kadar zamanda çöker?​

Mezar inşaat ruhsatını cenaze defini lahit ytong ile yapılmışsa 7 gün sonra eğer cenazenizin üzerine tahta konulup toprak atıldı ise defin tarihinden 91 gün sonra çıkartabilirsiniz.

Toprak niye çöker?​

Çökme sıklıkla, kireç taşının yeraltı yüzeyindeki sıvı akışı ile çözülmesinin boşluklar (yani mağaralar) oluşturduğu karstik arazilerde büyük sorunlara neden olur. Bir boşluğun çatısı çok zayıf hale gelirse çökebilir ve üstteki kaya ve toprak uzaya düşerek yüzeyde çökmeye neden olur.

Kurgan ve Balbal ne demek?​

Kurgan ve Balbal ne demek?
Kurgan eski Türk hükümdarlarının mezarlarına verilen isimdir, Tepe şeklindedir ve Ölümden sonraki hayata inanıldığı için gömülen kişinin yanına değerli eşyaları ve atı da gömülür. Balbal ise bu mezarların başına dikilen süslü taşlardır ve bazı kaynaklara göre hükümdarların öldürdüğü düşmanlarını temsil eder.

Balbal töreni nedir?​

Balbal, (Kırgızca: балбал, /bɑɫbɑɫ/) Eski Türklerde kişinin anılması için mezarının veya bazı kurganların etrafına dikilen mezar taşına verilen isimdir. İslam öncesi dönemde yaygın olan balballar, İslam dininin kabulünden sonra yerini mezar taşlarına bırakmıştır.

Araplarda mezar taşı var mı?​

Arap dünyasında mezar taşı yoktur. Ölünün toprakla bütünleşmesi ve zaman içinde kaybolması istenir. Kutsanması günahtır.Mezarlara taş dikilmesi ve bu taşın sanat eseri hâline getirilecek kadar süslenmesi İslam coğrafyasında sadece Anadolu’da görülmektedir.

Mezar Türkçe mi?​

Mezar Türkçe mi?
Mezar kelimesi Türkçe’de “ziyaret edilen yer, ziyaretgâh” anlamına gelir. Arapça zyr kökünden gelen mazār مزار z “ziyaret edilen yer, ziyaretgâh” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ziyārat زيارة z “ziyaret etme” sözcüğünün ismi zaman ve mekânıdır. Daha fazla bilgi için ziyaret maddesine bakınız.
 
Türklerde mezar geleneği oldukça zengin ve çeşitlidir. Eski Türklerde ölü gömme çeşitleri arasında, ölünün toprağa gömülmesi, yakılması, yakıldıktan sonra gömülmesi, terkedilmesi veya ağaca asılması gibi uygulamalar görülmüştür. Ölüyü yakarak toprağa gömme geleneği özellikle Göktürkler tarafından uygulanmıştır.

Mezar çökmesi ise naaşın gömülmesinden sonra zamanla tahtaların çürümesi sonucu mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayını ifade eder. Bu durumda mezar taşı çökmenin ardından dikilir.

Mezar taşlarına Türklerde "balbal" denir. Balbal, Eski Türk geleneğinde kişinin anısını yaşatmak amacıyla mezarının veya kurganın etrafına dikilen taşlardır ve genellikle yaşarken öldürdüğü kişileri sembolize eder.

Türk mezarları genellikle kurgan veya korgan olarak adlandırılır. Bu mezarlar, kutsal kabul edilen kişilerin yattığı yığma tepeler ve höyükler şeklinde yapılmıştır. Ceset odasının döşemesi genellikle ağaç kütükleri ve kalas kullanılarak yapılır.

Mezar kelimesinin Türkçe olduğunu belirtmek gerekir. Mezar kelimesi "ziyaret edilen yer, ziyaretgâh" anlamına gelir ve Arapça kökenlidir. Arapçada "mazār" kelimesinden alıntılanmıştır. Arap dünyasında mezar taşı geleneği bulunmazken, Türklerdeki mezar taşlarıyla anı geleneği oldukça önemlidir. Balbal, Eski Türk geleneğinde kişinin anısını yaşatmak için dikilen taşlardır ve İslam dininin kabulünden sonra yerlerini mezar taşları almıştır.
 
Geri
Üst