AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turklerde el opme gelenegi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türklerde el öpme geleneği nedir?​

Türk toplumunda el öpme bir örf olarak ayrılık, kavuşma ve kutlama anlarında adab-ı muaşeret kurallarından biri sayılır, sevgi, saygı, sadakat gibi pek çok duygunun ifadesi olarak yüzlerce yıldır sürdürülmektedir.

Elini eteğini çekmek deyimi ne anlama gelir?​

➡Dünyadan elini eteğini çekmek deyiminin anlamı:Bir kenara çekilip toplum ile ilişkisini kesmek, toplumun yaşayışına karışmaz olmak, daha çok ibadetle meşgul olmak ve dünya işleriyle ilgilenmez olmak.
Kuranda el öpmek var mıdır?
Birçok din adamı el öpmenin dini bir anlamı olmadığını belirtir. Din adamları, bir kimsenin başka birinin eli öpmesinin amacının saygı olmasını tavsiye ediyor. Yani bir kimse, karşısındaki çok zengin diye onun elini öperse İslam’daki eşitlik ilkesine ters düşer.
Kimin eli öpülür?
El öpme; Anadolu İslam kültüründe, geleneksel olarak küçüğün büyüğe saygı sunumudur. Bu yüzden aile büyükleri ile aileye yakın büyüklerin, kendilerine saygı duyulan yaşlı kişilerin, öğretmenlerin ve din adamlarının kadın-erkek ayrımı yapılmadan elleri öpülür.

El öpmek kimin adeti?​

Müslüman toplumlarda ve bazı diğer doğulu toplumlardaki el öpme ve alna koyma geleneği ise halen yaygındır. Batıdakinin aksine genellikle kavuşmalarda ve bayram, anneler günü gibi özel günlerde el öpülür. Bu tür el öpmede genellikle küçükler büyüklerin ellerini öperler.

Elini ayağını çekmek ne demek?​

1) uğramaz olmak; 2) uğraşmamak, ilgilenmemek: “Ben artık öyle şeylerden elimi ayağımı çektim.” -O. C. Kaygılı. 3) o şeyle ilgisini kesmek: “Odasına kapandı, aylarca dünyadan elini eteğini çekti.” -Refik Halit Karay.
El öpmek mekruh mu?
MÜSLÜMANLIKTA EL ÖPME MEKRUH MU? El öpmenin Müslümanlıktaki yerine ise İmam el Navavi’nin eserinde şöyle değiniliyor: “Erdemli insanların ve büyük alimlerin elini öpmek müstehaptır. Bundan başkalarının elini öpmekse mekruhdur.
Peygamberimiz kimin elini öptü?
Bu yüzden ellerimin yumuşaklığı gitti, sertleşip nasırlaştı.” Bu söz üzerine Peygamberimiz (s.a.v.), Muâz Hazretlerinin alnını (bir rivâyette ellerini tutarak avuç içlerini) öptü ve: “(helal rızık için çalışan) bu ellere ateş değmez. Âhirette Cehennem ateşi dokunmaz” buyurdu.
Sevgi, saygı, sadakat gibi pek çok duygunun ifadesidir. Müslüman toplumlarda ve bazı diğer doğulu toplumlarda el öpülerek alna konulur. Bu davranış eli öpülen kişiye gösterilen saygı ve sevgiyi ifade eder. Bu tür el öpmede genellikle küçükler büyüklerin ellerini öperler.
 
Geri
Üst