AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkler neden konar gocer yasam tarzini benimsemislerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türkler neden konar göçer yaşam tarzını benimsemişlerdir?​

Orta Asya coğrafyasının zor iklim şartlarına sahip olması, insanların bu coğrafyaya uygun yaşam tarzını seçmesinde belirleyici bir rol oynamıştır. Bu coğrafyada yaşam mücadelesi veren Eski Türkler, coğrafyanın şartlarına uyum sağlamak için konar-göçer yaşam biçimini benimsemişlerdir.
Göçebelik meselesi nedir?
Göçebelik, bir topluluğun, bir toplumsal kümenin yaşamlarını ve soylarını sürdürebilmek için düzenli aralıklarla yer değiştirme geleneği ya da alışkanlığı. Tarihsel olarak insan topluluklarının tarımsal üretime başlamasıyla birlikte sona eren bir yaşam biçimidir.}

Konar göçer yaşam tarzı Türklerin hangi özelliklerini geliştirmiştir?​

Konargöçer hayatı yerleşik hayattan ayıran bazı özellikler vardır. Bunlardan en önemlileri ise hayvancılıkla uğraşmaları, çadırlarda yaşamaları, ticaretlerinin gelişmiş olması, toplayıcılık yapmaları ve en önemlisi ise mevsimsel olarak göç etmeleridir.
Orta Asya’da konar göçer Türk topluluklarının hangisi gelişme göstermiştir?
Türkmen veya Yörük olarak anılan göçer Türkler, göçebeliğe yeni bir bakış açısı getirmişlerdir. Mecburi göç nedeniyle kış ve yaz olmak üzere mevsimlik göçler yapan bu topluluklar zaman içinde Büyük Selçuklu, Türkiye Selçuklu, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti içinde barınma imkânı bulmuşlardır.

Saha Nomadism nedir?​

Bu terim, insanların hayvanlarla birlikte hareketini anlatır. Meraların kullanıma hazır hale gelmesiyle birlikte sürü halinde yaşayan hayvanların, insanlarla birlikte, değişik bölgeler arasındaki (genellikle dağlık yerler ile ovalar arasında) mevsimlik hareketlerini anlatan bir terim.
Konar göçer yaşamın belirgin özellikleri nelerdir?

Orta Asya’da konar göçer Türk toplulukları hangisi gelişme göstermiştir?​

Konar göçer hayvancılığın dışında başka hangi ekonomik faaliyetlerde bulunmuş olabilirler?
Yayladıkları yerde yetiştirdikleri hayvansal ürünleri, demirci ustası oldukları için demir eşyaları, yün eğirdikleri için de giysi, kilim gibi eşyaları satarak ticaret yaptıklarını çıkarabiliriz.
 
Geri
Üst