AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiyenin en kurak yeri neresidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.570
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türkiyenin en kurak yeri neresidir?​

Güneydoğu Anadolu en kurak bölge.

Hangi ülkeler kurak?​

Hangi ülkeler kurak?
Hali hazırda dünya nüfusunun dörtte biri su sıkıntısı çekiyor. Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü’nün (WRI) hazırladığı ‘su riski’ atlasında Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, İsrail, Lübnan, İran, Hindistan, Pakistan, Kuveyt aşırı su sıkıntısı çeken ülkeler arasında.

Kuraklik hangi illerde?​

İç Anadolu Bölgesi’nde Konya, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Eskişehir, Ankara, Sivas ve çevreleri hariç diğer kesimlerinde, Karadeniz Bölgesi’nin ortası ile batısında (Bolu ve çevresi hariç), Doğu Anadolu Bölgesi’nde kuzeybatısı ile orta kesimlerinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Mardin ve çevresinde.

Kuraklık en çok hangi bölgede görülür?​

Kuraklık en çok hangi bölgede görülür?
ŞİDDETLİ METEOROLOJİK KURAKLIK Klimatolojik olaraksa, ilkbahar aylarında Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin ve kısmen de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin görece yüksek kuzey ve doğu bölümlerinde yağışların gerçekleşmesi olasılığı hala vardır.
Kurak ve yarı kurak bölgeler nerelerdir?​
Yağış miktarı kuraklığın oluşumunda oldukça önemli bir etken olduğundan yıllık yağış miktarına göre yarı-kurak ve kurak alanları belirlemek mümkündür. Ancak 200-400 veya 250-500 mm arasında yıllık yağış alan bir bölge yarı-kurak, daha az yağış alan bir bölge ise asıl kurak bölgedir.

Dünyanın en kurak yeri neresidir?​

Dünyanın en kurak yeri neresidir?
Dünyanın en kurak yeri Atacama.

Yağış en az hangi bölgede?​

Soru: Türkiye’nin en az yağış alan bölgesi neresidir? Cevap: Ülkemizin en az yağış alan coğrafi bölgesi Güneydoğu Anadolu bölgesidir.

Kurakliktan etkilenen 41 il hangileri?​

Kurakliktan etkilenen 41 il hangileri?
“Nisan ve mayıs ayında aşırı sıcak esen rüzgâr, toprak yüzeyini kuruttu ve başta Konya olmak üzere Çankırı, Aksaray, Ankara, Afyonkarahisar, Çorum, Denizli, Nevşehir, Niğde, Kayseri, Kütahya, Eskişehir, Kırıkkale gibi illerde kuraklık zararını artırdı.

Dünyanın en kuru yeri neresi?​

Atacama Çölü, Şili’nin kuzeyinde bulunan dünyanın en kurak sıcak çölüdür. Batısında Büyük Okyanus bulunur. Kuzeyde Peru, doğuda ise Bolivya ve Arjantin sınırlarını oluşturur. Atacama; And Dağları’nın yağmur gölgesinde kalır ve doğu rüzgârları kuru olup çok az yağış getirir.

Hangi yıllarda kuraklık oldu?​

Hangi yıllarda kuraklık oldu?
Türkiye’de son yıllarda yıllık yağış ve kış yağışlarının değişimi ile bazı yıllarda ciddi kuraklıklar yaşanmıştır. 2013-2014, 2007-2008, 2001, 1996, 1989-1990, 1983-1984, 1971-1974 yıllarında geniş alanlarda ve şiddetli kuraklıklar yaşanmıştır. 2007-2008 kuraklığı, Aralık 2006’den Aralık 2008’e kadar devam etmiştir.
 
Evete, Türkiye'nin en kurak bölgesi genellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak kabul edilir. Bu bölgede, özellikle Mardin ve çevresinde kuraklık sıkça görülmektedir.

Dünya genelinde ise su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, İsrail, Lübnan, İran, Hindistan, Pakistan ve Kuveyt gibi ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkeler aşırı su sıkıntısı çeken bölgeler arasında yer almaktadır.

Kuraklık Türkiye'de genellikle İç Anadolu Bölgesi'nde (Konya, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Eskişehir, Ankara, Sivas ve çevresi hariç diğer kesimler), Karadeniz Bölgesi'nin ortası ile batısı (Bolu ve çevresi hariç), Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısı ile orta kesimleri ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde (Mardin ve çevresi) görülmektedir.

Dünyanın en kurak yeri olarak kabul edilen Atacama Çölü, Şili'nin kuzeyinde yer almaktadır. Bu bölge, dünyanın en kurak sıcak çöllerinden biridir ve neredeyse hiç yağış almaz.

Son yıllarda Türkiye'de çeşitli yıllarda ciddi kuraklıklar yaşanmıştır. Bazı örnek yıllar arasında 2013-2014, 2007-2008, 2001, 1996, 1989-1990, 1983-1984, 1971-1974 bulunmaktadır. Bu yıllarda geniş alanlarda ve şiddetli kuraklıkların yaşandığı görülmüştür. Özellikle 2007-2008 kuraklığı geniş bir zaman diliminde etkisini göstermiştir.
 
Geri
Üst