Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turkiyede yilda kac ton yiyecek cope atiliyor?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türkiyede yılda kaç ton yiyecek çöpe atılıyor?​

Dünyada her yıl 1,3 milyar, Türkiye’de ise ortalama 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Atılan her bir gıdanın üretiminde harcanan su da düşünüldüğünde, israfın boyutu katlanıyor.

Türkiye’de atıkların ne kadarı geri dönüştürülüyor?​

Türkiye’de atıkların ne kadarı geri dönüştürülüyor?
Atık bertaraf ve geri kazanım tesislerinde işlenen 127,4 milyon ton atığın 78,3 milyon tonu bertaraf edildi, 49,1 milyon tonu ise geri kazanıldı. Toplam işlenen atık miktarı 2018’e göre ” arttı. Düzenli depolama tesislerinin toplam kapasitesi 1,2 milyar m3 olarak tespit edildi.

Kişi başı plastik atık ne kadardır?​

Kişi başı plastik atık ne kadardır?
TÜİK’in 2018 yılı verilerine göre belediyelerin yıllık çöp üretimi yıllık 32,2 milyon ton. Bunun yüzde 10’u ise plastik ve ambalajlardan oluşuyor. Türkiye’de yaşayan ortalama bir ailenin dört kişi olduğu göz önünde bulundurulursa aile başına 1,6 ton çöp düşüyor.

2019 da kaç ton gıda çöpe gitti?​

Rapora göre, 2019 yılında yaklaşık 931 milyon ton gıda israf edildi. Türkiye yılda 7,7 milyon ton yiyecek atığı ile dünyada en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor.

En çok ne israf ediliyor?​

En çok ne israf ediliyor?
Meyve ve sebzeler en yüksek oranda israf edilen gıda ürünleri. Zengin ülkelerin gıda israfı 222 milyar ton, Sahra Altı Afrika’da bir yılda üretilen gıdanın neredeyse toplamına eşit (230 milyar ton).

Yılda ürettiğimiz kişi başı plastik atık ne kadardır?​

Yılda ürettiğimiz kişi başı plastik atık ne kadardır?
Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanlığı’nın verilerine göre her yıl üretilen 31 milyon ton evsel atığın yüzde 12’sini yani 3.7 milyon tonunu plastik atıklar oluşturuyor.
2020 de kaç ton gıda çöpe gitti?​
“TÜRKİYE’DE HER YIL 18,8 MİLYON GIDA ÇÖPE GİDİYOR” Yapılan araştırmalar kapsamında Türkiye ise yemek israfının en çok olduğu ülkeler arasında yer almaya devam ediyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın son raporuna göre, ülke genelinde her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.

Ülkemizde en çok neler israf ediliyor?​

Ülkemizde en çok neler israf ediliyor?
Türkiye’de israf denilince ilk sırada su yer alıyor. Canlı yaşamının olmazsa olmazı noktasındaki en önemli doğal kaynakların başında yer alan su, küresel anlamda da büyük önem arzediyor. Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına yıllık 8 ila 10 bin metreküp su düşmesi gerekiyor.
 
Türkiye'de yılda ortalama 26 milyon ton yiyecek israf ediliyor. Dünya genelinde de bu rakam oldukça yüksek ve her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Türkiye'de ise atılan her bir gıdanın üretiminde harcanan su da göz önüne alındığında, israfın boyutu daha da artıyor.

Atık yönetimi konusunda Türkiye'de de çalışmalar yapılmakta ve atıkların bir kısmı geri dönüştürülüyor. 2018 verilerine göre, işlenen 127,4 milyon ton atığın 78,3 milyon tonu bertaraf edilirken, 49,1 milyon tonu geri kazanılmış. Ancak toplam işlenen atık miktarı artarken düzenli depolama tesislerinin toplam kapasitesinin 1,2 milyar m3 olduğu belirlenmiş.

Kişi başına düşen plastik atık miktarı ise oldukça dikkat çekici. TÜİK'in 2018 verilerine göre, belediyelerin yıllık çöp üretiminin 32,2 milyon ton olduğu ve bunun yüzde 10'unun plastik ve ambalajlardan oluştuğu belirtilmekte. Bu durumda, Türkiye'de yaşayan ortalama bir ailenin yıllık olarak 1,6 ton çöp ürettiği ortaya çıkıyor.

2019'da ise yaklaşık 931 milyon ton gıda israf edilmiş ve Türkiye, yılda 7,7 milyon ton yiyecek atığı ile en yüksek gıda israfının yaşandığı ülkeler arasında yer almış.

En çok israf edilen gıda ürünleri arasında meyve ve sebzeler öne çıkmakta. Zengin ülkelerde kaynak israfı oldukça yüksek seviyede iken, Sahra Altı Afrika'da bir yılda üretilen gıda miktarı kadar gıdanın israf edildiği belirtilmekte.

Ülkemizde ise su en çok israf edilen doğal kaynak olarak öne çıkmakta. Su, canlı yaşamının olmazsa olmazı olan önemli bir kaynak olup, dünya genelinde büyük önem taşımaktadır. Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına yıllık 8 ila 10 bin metreküp su düşmesi gerekmektedir. Bu nedenle suyun dikkatli kullanılması ve israf edilmemesi büyük bir önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst