Turkiyede uranyum cikariliyor mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
23.555
Çözümler
1
Tepkime puanı
0
Puan
36

Türkiyede uranyum çıkarılıyor mu?​

Bugüne kadar yapılan sondajlarda Türkiye’nin uranyum rezervinin 9 bin ton civarında olduğu tespit edilmiş.

Uranyum zenginleştirme zor mu?​

Uranyum zenginleştirme zor mu?
Dolayısıyla Uranyum-238 yakıt olarak kullanılmamaktadır. Doğada bulunan Uranyum, yakıt olarak kullanılabilecek seviyede Uranyum-235 izotopu içermemektedir. Zenginleştirilen UF6 yakıt imalat tesislerine gönderilmektedir. Zenginleştirme işlemi oldukça zordur ve büyük enerji sarfiyatına ihtiyaç duymaktadır.

Toryum madeni Türkiyede nerelerde var?​

Toryum madeni Türkiyede nerelerde var?
Buna rağmen henüz Türkiye’de toryum üretimine başlanmamıştır. Türkiye’de, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, Eskişehir-Kızılcaören-Sivrihisar yöresindeki NTO ve toryu kompleks cevher yatağında, 380 bin ton görünür rezerv tespit edilmiştir.

Türkiye’de uranyum nerelerde var?​

Uranyumun Türkiye’de 5 yerde rezervi bulunmaktadır. Bunlar; Köprübaşı (Manisa), Fakılı (Uşak), Küçükçavdar (Aydın), Demirtepe (Aydın) ve Sorgun (Yozgat)’dadır.

Hangi sıcaklıklarda uranyum oksidasyonu önler?​

Hangi sıcaklıklarda uranyum oksidasyonu önler?
Uranyumun hava ile meydana gelen reaksiyon sonucunda yüzeyinde oluşn ince oksit tabaka, 25°C’de kütle halindeki uranyumun daha ileri oksidasyonunu önler. Bununla birlikte toz halinde bulunan uranyum oda sıcaklığında kendiliğinden yanar. Kütle halinde bulunan uranyum ise 700°C’de U308’i oluşturarak sürekli yanar.

Uranyum kayaçları nelerdir?​

Uranyum kayaçları nelerdir?
Uranyum mineralleri genel olarak toprak, kaya, hava ve su gibi doğal çevrenin her yerinde değişen oranlarda dağılmış olmakla beraber insan, bitki ve hayvanlarda da düşük oranlarda bulunur. Hemen her tür kayaç içerisinde ve sularda az miktarda da olsa bulunabilir.
Uranyumun oksitli yapıya dönüşümü?​
Uranyumun oksitli yapıya dönüşümünün oda sıcaklığındaki oluşum entalpisi ve serbest enerji değişimi aşağıdaki tabloda verilmiştir. Toz halde bulunan uranyum piroforiktir, havanın temasıyla kendiliğinden yanar. Eğer tozun yüzey alanı yeteri kadar büyükse bu yanma aniden gerçekleşebilir.
 
Evet, söylediklerinize göre Türkiye'de uranyum çıkarımıyla ilgili bazı önemli bilgiler paylaştınız. Türkiye'nin uranyum rezervinin yaklaşık 9 bin ton civarında olduğu belirtilmiş. Ayrıca, Türkiye'de uranyumun 5 farklı yerde rezervinin bulunduğu da açıklandı: Köprübaşı (Manisa), Fakılı (Uşak), Küçükçavdar (Aydın), Demirtepe (Aydın) ve Sorgun (Yozgat).

Uranyum zenginleştirme konusuna değindiğinizde, uranyum zenginleştirme işleminin zor ve enerji yoğunluğu gerektiren bir süreç olduğunu vurguladınız. Uranyum-238'in doğada bulunan yaygın izotop olduğunu, ancak yakıt olarak kullanılmadığını belirttiniz. Zenginleştirme işlemi sonucunda UF6 yakıtının üretildiğini ifade ettiniz.

Ülkemizde toryum madeni arayışlarına da değindiniz. Eskişehir-Kızılcaören-Sivrihisar yöresindeki NTO ve toryu kompleks cevher yatağında 380 bin ton görünür rezerv tespit edildiğini aktardınız. Ancak henüz Türkiye'de toryum üretimine başlanmadığını belirttiniz.

Uranyum oksidasyonu konusunda da bilgiler verdiniz. Yüzeyinde oluşan ince oksit tabakanın 25°C'de kütle halindeki uranyumun ileri oksidasyonunu önleyebileceğini, ancak toz halinde bulunan uranyumun oda sıcaklığında kendiliğinden yanabileceğini ve kütle halinde bulunan uranyumun 700°C'de U308'e dönüşerek sürekli yanabileceğini belirttiniz.

Son olarak, uranyumun bulunduğu kayaçlar hakkında bilgi verdiğinizde, uranyum minerallerinin genel olarak doğal çevrede farklı oranlarda dağılmış olduğunu ve hemen her tür kayaç içerisinde ve sularda az miktarda da olsa bulunabileceğini açıkladınız.

Verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkür ederiz. Bu konularla ilgili paylaşımlarınız bilgi düzeyini artırıcı nitelikte olmuştur. Eğer bu konularla ilgili daha fazla detay veya bilgi merak ediyorsanız, sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst