AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiyede muta nikahi var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.479
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türkiyede muta nikahı var mı?​

DİYANET MUTA NİKAHINI AÇIKLADI Muta ve muvakkat (belirli bir zaman için kıyılan) nikah batıldır.” Diyanet İşleri Başkanlığı’nda konuyla ilgili yer alan bilgilere göre, Mü’minûn sûresinin 6 ve 7. âyetlerinin nazil olması üzerine, mut’a nikahı haram kılınmış.

Iran’daki muta nikahı nedir?​

Muta nikahı özellikle ilk Müslüman topluluklarında uygulanan bir nikah türüdür. Günümüzde hala bazı şii mezheplerinde, özellikle de İran’da uygulanmaya devam etmektedir. Bu nikaha göre kadın ve erkek, aralarında belirli bir süre anlaşarak, belirli bir ücret karşılığında nikahlı kalabilirler.

Şeyh Muhammed Muta nereli?​

Şeyh Muhammed Muta nereli?
Haznevi ailesi
Haznevi ailesi العائلة الخزنوية
Ülke | Suriye
Milliyet | Arap
Kurucu | Şeyh Ahmed Haznevi, Şeyh Muhammed Emin Haznevi
Unvan(lar) | Şeyh Seyyid Üstad

Muta nikahı hangi savaşta yasaklandı?​

Muta nikahı hangi savaşta yasaklandı?
Muta nikahı, cahiliyet devrinden kalan bir nikah şeklidir. İslam’ın ilk yıllarında, özellikle harp zamanlarında, uzun zaman kadınlardan uzak kalan askerler için muta nikahına izin verilmiş, Hayber savaşına kadar mübah olan bu muvakkat nikah Peygamberimizin sünnetiyle yasaklanıp haram kılınmıştır.

İran’da muta nikahı serbest mi?​

Ağırlıklı olarak İran’da uygulanan bu nikah türüne farklı ülkelerde bulunan Şiiler arasında da rastlanıyor. Şii fıkhında caiz görülen mut’a nikahı İran’daki medeni kanunca da kabul ediliyor. İran’da mobil mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden de mut’a nikahı kıyılabiliyor.

Şeyh Muhammed Muta şuan nerede?​

Şeyh Muhammed Muta el Haznevi hazretleri Suriye’lidir. Haseke iline bağlı Tel İrfan beldesinde binlerce talebenin okuduğu medresesi kadınlar ve erkekler için ayrı iki camisi mirsafirhaneleri ile dünyanın heryerinden gelen ister mürid olsun ister olmasın, herkeze İslamı olduğu gibi öğrenebileceği bir ortam sunmaktadır.

Nakşibendi tarikatı şeyhleri kimlerdir?​

Nakşibendi tarikatı şeyhleri kimlerdir?
Şeyh Ali Septi’den itibaren halifelerin kendi silsileleri mevcuttur.
- Imâm ul-Enbiyâ Seyyidina Muhammed.
- Ebu Bekri’s Sıddîk.
- Salmân-ı Fârisî
- Kâsım bin Muhammed.
- Cafer-i Sadık.
- Bayezid-i Bistamî
- Hâce Ebu’l Hasan Kharakânî
- Şeyh Ebû Aliyyini’l Fârmedî

Muta nikahı nasıl yasaklandı?​

Muta nikahı nasıl yasaklandı?
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Hayber günü kadınlarla muta nikahı ile evlenilmesini ve ehli eşek etlerinin yenilmesini yasakladı!” (77) Selleme bin el-Ekva (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Evtas yılında üç kere muta nikahı hususunda ruhsat verdi sonra bunu yasakladı!”
 
Türkiye'de muta nikahı konusu oldukça hassas bir konudur. Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, Mü'minun suresinin 6. ve 7. ayetlerinin nazil olmasıyla muta nikahı haram kılınmıştır. Yani Türkiye'de muta nikahı yapılması İslam dinine göre yasaklanmıştır.

İran'da ise muta nikahı uygulaması devam etmektedir. Özellikle Şii mezhepleri arasında ve İran'da bu nikah türü halen geçerlidir. Muta nikahı, kadın ve erkeğin belirli bir süre ve ücret karşılığında anlaşarak kıydıkları geçici bir nikah şeklidir.

Muta nikahının yasaklandığı savaş Hayber savaşıdır. İslam'ın ilk yıllarında, harp zamanlarında askerler için geçerli olan bu nikah türü, Peygamberimizin sünnetiyle yasaklanıp haram kılınmıştır.

İran'da ise muta nikahı serbest olarak kabul edilmektedir. Farklı ülkelerdeki Şiiler arasında da rastlanabilen muta nikahı, İran'daki medeni kanunlarca da desteklenmektedir. Özellikle İran'da Telegram gibi uygulamalar aracılığıyla da muta nikahı yapılabilme imkanı bulunmaktadır.

Şeyh Muhammed Muta'nın Suriye'li olduğu ve Haseke iline bağlı Tel İrfan beldesinde binlerce talebenin eğitim gördüğü bir medrese yönettiği belirtilmektedir. Kendisinin içinde bulunduğu Haznevi ailesi, Arap kökenli olup Suriye'de faaliyet göstermektedir.

Nakşibendi tarikatı şeyhleri arasında birçok isim bulunmaktadır. Şeyh Ali Septi'den itibaren gelen halifelerin kendi silsileleri mevcuttur. Bu isimler arasında Imâm ul-Enbiyâ Seyyidina Muhammed, Ebu Bekri’s Sıddîk, Cafer-i Sadık gibi önemli isimler yer almaktadır.

Muta nikahının yasaklanması ise Peygamber Efendimiz'in Hayber günü kadınlarla muta nikahının yasaklanması ve ehli eşek etlerinin yenilmesinin yasaklanmasıyla gerçekleşmiştir. Peygamberimiz, muta nikahı konusunda önceleri üç kere ruhsat vermiş ancak daha sonra bunu yasaklamıştır. Bu sebeple muta nikahı İslam dininde haram kılınmıştır.
 
Geri
Üst