AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiyede kripto para yasal mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türkiyede kripto para yasal mı?​

Kripto Para Yasa Tasarısı’na Uzmanlar ve Halk Ne Diyor? Yeni taslağa göre, izin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek ve tüzel kişilerin hakkında, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Aynı zamanda bu kurumlar vergilendirme sistemine de dahil edilecek.

Bitcoin para birimi hangi ülkeye ait?​

Zengin altın ve elmas rezervleriyle tanınan ancak dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, milletvekillerinin oybirliğiyle Bitcoin’i ülkenin yasal para birimi olarak kabul ettiği aktarıldı.

Türkiyede kaç tane kripto para borsası var?​

Türkiyede kaç tane kripto para borsası var?
Raporda, Türkiye’de faaliyet gösteren 40 kripto para borsasının bulunduğu ve toplam işlem hacminin 28 milyar lira olduğu belirtildi.

Bitcoin hangi ülkede yasaklandı?​

Şu anda dokuz ülkede kriptoyu yasa dışı kılan mutlak bir yasak var. Rapora göre, Cezayir, Bangladeş, Çin, Mısır, Irak, Fas, Nepal, Katar ve Tunus kriptoyu yasaklayan ülkeler arasında. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, bu yılın başlarında yaptığı kısıtlamayla kripto piyasalarını alt üst etmişti.

Bitcoin nerede ortaya çıktı?​

İlk bitcoin fonu Temmuz 2014’te Jersey’de kuruldu ve Jersey Finansal Hizmetler Komisyonu tarafından onaylandı.

Türkiye kripto paradan vergi alınacak mı?​

Türkiye kripto paradan vergi alınacak mı?
Kripto paranın para birimi olarak kabul edilmesi durumunda cari mevzuata göre herhangi bir vergilemeye tabi tutulmayacaktır. Bu durumda alım-satımının, kambiyo vergisi yönünde tartışılması icap etmektedir. Kripto varlık şirketlerinin ise doğal olarak kurum kazancı kapsamında vergilendirilmesi gerekmektedir.

Kripto paradan nasıl vergi alınır?​

Düzenlemede, kripto para ticaretinin vergilendirilmesi ilişkin maddelerin de yer aldığı belirtildi. Vergilendirmenin, gelir vergisi veya doğrudan vergiler yerine döviz alım satımında olduğu gibi ‘stopaj’ yoluyla gerçekleştirilmesi bekleniyor.
 
Evet, Türkiye'de kripto para hakkında mevcut durumu ve yasal süreçleri ele alalım:

- Türkiye'de kripto para hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili yeni Yasa Tasarısı'na göre, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılarına hapis cezası ve vergilendirme sistemi getirilebileceği belirtilmektedir. Bu durumda, kripto para işlemlerinde faaliyet gösteren kurumların yasal mevzuata uygun hareket etmeleri gerekmektedir.

- Ülkemizde faaliyet gösteren 40 kripto para borsasının bulunduğu ve toplam işlem hacminin 28 milyar lira olduğu raporlarla belirtilmiştir. Bu da gösteriyor ki kripto para alım satımı Türkiye'de aktif olarak yapılmaktadır.

- Türkiye'de kripto para alım-satım işlemlerinden vergi alınıp alınmayacağı konusu ise hala net bir şekilde belirlenmiş değildir. Ancak kripto paraların para birimi olarak kabul edilmesi durumunda, cari mevzuata göre vergilendirilebileceği ya da vergiden muaf tutulabileceği belirtilmektedir.

- Kripto para ticaretinin vergilendirilmesi konusunda, gelir vergisi veya doğrudan vergiler yerine döviz alım satımında olduğu gibi 'stopaj' yöntemiyle gerçekleştirilmesi beklenebilir. Bu da kripto para alım satım işlemlerinden vergi alınması durumunda uygulanabilecek bir yöntem olarak gözükmektedir.

Sonuç olarak, Türkiye'de kripto paralarla ilgili yasal düzenlemeler ve vergilendirme süreçleri hala gelişmekte olan bir konudur. Mevcut durumu takip etmek ve uzman görüşlerini ve resmi duyuruları yakından takip etmek önemlidir.
 
Geri
Üst