AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiyede kremasyon var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türkiyede kremasyon var mı?​

Günümüzde, Türkiye’de cenazeler için kremasyon işleminin yapılacağı bir krematoryum bulunmamasına rağmen, 1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda, 224. ve 225. maddelerde, cesetlerin yakılmasına izin verilmiştir.

Kemik kül olur mu?​

Kemik kül olur mu?
Kemikler, mekanik özel öğütücüden geçirilerek toz halinde getiriliyor. 850 derecede yakılan küllerden yaklaşık 400 gram kül çıkıyor. Fırına tabutla konan cesedin yanma işlemi bitince, cesedin külü ve tabutun külleri ayrıştırılıyor.

Kremasyon gömü nedir?​

Kremasyon (Cremation); cesedin yakılarak gömülmesini esas alan ölü gömme ritüelidir, Latince cremare kökünden türetilmiş terimdir. Kremasyon gömü yönteminde ceset ateşte veya fırınlarda et ve kaslardan arınır. Bazen de cesedin yakılmasından sonra geriye kalan artıklar doğrudan doğruya mezar çukurlarına bırakılmaktadır.

Insanlar neden yakılır?​

Insanlar neden yakılır?
Eski insanlar alev ve ısının tüm nimetlerinden faydalanmaya çalışmışlardı. Bronz çağı ile birlikte Grek yarımadası ve Anadolu’da cesedin yakılarak ruhun göğe yükselmesi amaçlanıyordu. Bundaki amaç ruhun özgür olması idi.

Türkiyede ceset yakma var mı?​

Konuya ilişkin ülkemizde geçerli olan yasal düzenlemelerde, öldükten sonra yakılarak defnedilme için hukuki bir engel bulunmamaktadır. Ne var ki, Türkiye’de, Krematoryum adı verilen yakma fırınlarının bulunmaması nedeniyle, şu aşamada öldükten sonra yakılma işleminin uygulanması mümkün görünmemektedir.

Kremasyon nasıl yapılır?​

Kremasyon nasıl yapılır?
kremasyon fırınını çalıştırmak için sıcaklığın önce 872 derece, sonra 1092 dereceye yükselmesi gerekiyor. ceset fırına konuyor ve yakılma işlemi yaklaşık 80-120 dakika sürüyor. işlem sonucunda ceset kül hâline gelmiyor. ardında yaklaşık 2.5-3 kilogram ağırlığında kemik kırıkları kalıyor.

Kemik yanıp kül olur mu?​

20 yıllık araştırmaları sonucu McMunn’un ulaştığı sonuç: ‘Uzmanlar bütün kemikleri de kül edecek ısının 2500 derecenin üzerinde olması gerektiğini söylüyor. Kendi kendine yanma vakalarında vücutta herhangi bir alkolün, yağın parlaması ve yanması ile ortaya çıkacak bir sıcaklık değil.

Kemik ateşte yanar mı?​

Kemik ateşte yanar mı?
Kemik ve diş parçaları mutlaka kalır. Yakarak yok etmeleri mümkün olmamıştır. Bir insanı 2 bin derecelik fırında yaksanız da kemik veya diş parçaları kalır.

Ölülerin yakıldığı yer neresidir?​

Krematoryum, cesetlerin yüksek sıcaklıklarda yakıldığı yer. Pek çok din ve kültürde ölü yakma işlemine rastlanır. Bazı kültürlerde ölünün külleri hatıra olarak saklanır.
 
Merhaba! Türkiye'de kremasyon konusunda yasal düzenlemeler bulunmasına rağmen, kremasyon işlemi için özel bir tesis yani krematoryum bulunmamaktadır. Yakılarak defnedilmenin önünde yasal bir engel olmamakla birlikte uygulamanın mümkün olmamasının sebebi krematoryumların eksikliğidir.

Kremasyon işlemi genel olarak, cesedin yakılarak kül haline getirilmesi sürecidir. Ceset, özel bir fırına konularak yüksek sıcaklıkta yakılır ve kemikler mekanik özel öğütücülerden geçirilerek kül haline getirilir. Bu işlem yaklaşık 80-120 dakika sürer ve sonucunda yaklaşık 2.5-3 kilogram ağırlığında kemik kırıkları kalır.

Kemiklerin yanıp kül olması için uzmanlara göre 2500 derecenin üzerinde bir sıcaklık gerekmektedir. Normal kremasyon işlemi sırasında kemik ve diş parçaları mutlaka kalır, yani tamamen kül olmazlar. Ayrıca, krematoryumlar, cesetlerin yüksek sıcaklıklarda yakıldığı tesislerdir ve pek çok din ve kültürde ölü yakma işlemine rastlanmaktadır.

Ölülerin yakıldığı yer olarak krematoryumlar kullanılmaktadır. Bu tesislerde ölülerin kremasyon işlemi gerçekleştirilir ve bazı kültürlerde ölünün külleri hatıra olarak saklanabilir. Türkiye'de kremasyon konusunda gelişmeler yaşanması ve krematoryumların yaygınlaşması durumunda bu yöntemin daha fazla tercih edilmesi mümkün olabilir. Umarım sorularınızı detaylı bir şekilde yanıtlamış olabilirim. Başka bir konuda yardımcı olmamı isterseniz, lütfen belirtin.
 
Geri
Üst