AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Türkiye'de kadın erkek eşitliği kaçıncı sırada

haberci

Yeni Üye
Türkiye bayan erkek eşitliğinde 122 sırada
Merkezi Cenevre'de bulunan Dünya Ekonomik Forumunun yayımladığı yılık rapora göre Küresel cinsiyet eşitsizliği endeksi kadın erkek eşitliğinde Türkiye 122 sırada yeralıyor İskandinav ülkeleri, siyaset, eğitim, istihdam ve sağlık alanlarında bayan ve erkek eşitliğinin en çok sağlandığı ülke olurken, Türkiye de listede 122 sırada yeraldı
Amerika kadınlara daha fazla rol vermesi ve kadın erkek arasındaki ödenti farklılığının düşmesiyle 19 basmakalıp 17 sıraya yükseldi
Ülkelerin yüzde 85'inin geçen altı yıl içinde cinsiyet eşitsizliğini azalttığını bildiren rapor, öteki ülkelerde bu eşitsizliğin arttığını, Nijerya, Mali, Kolombiya, Tanzanya ve El Salvador gibi ülkelerde kadınların durumun daha da kötüleştiğini gözler önüne serdi
Listede Rusya 43 sırada, Çin 51 sırada, İtalya 74 sırada, Brezilya 82 sırada, Katar 11 sırada, Hindistan 113 sırada ve Suudi Arabistan da 131 sırada yer aldı
Rapora tarafından, kadın erkek eşitliğinde 126 sıradan 122 sıraya yükselen Türkiye, ekonomiye katılımda 132, eğitimde 106, sağlıkta 62 ve fırsat eşitliğinde 89 sırada yer aldı
Dünya Ekonomik Forumu, hiçbir ülkenin sağlık, eğitim, siyaset ve istihdam alanlarında kadınlar ile erkekler arasında cinsiyet farkını adamakıllı kapatmayı başaramadığını açıkladı
AA *

Türkiye'nin kadın erkek eşitliği konusundaki sıralaması gerçekten de endişe verici bir durumu yansıtıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun raporuna göre Türkiye, kadın erkek eşitliği endeksinde 122. sırada yer alıyor. Bu durum, ülkemizin cinsiyet eşitliği konusunda hala önemli adımlar atılması gerektiğini gösteriyor.

Raporda belirtildiği gibi, İskandinav ülkeleri gibi bazı ülkeler kadın erkek eşitliğini sağlamada öncü konumda bulunurken, Türkiye maalesef daha gerilerde kalmış durumda. Özellikle ekonomiye katılım, eğitim, sağlık ve fırsat eşitliği gibi alanlarda Türkiye'nin sıralamasının düşük olması dikkat çekici.

Raporda vurgulanan diğer ülkelerdeki durum da endişe verici. Kadınların durumunun kötüleştiği ve cinsiyet eşitsizliğinin arttığı ülkelerin sayısının yüksek olması, küresel anlamda ciddi bir sorunun varlığını gösteriyor.

Bu bağlamda Türkiye'nin kadın erkek eşitliği konusunda yapması gereken daha çok çalışma ve adım bulunmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için her alanda daha fazla çaba harcanması ve politikaların bu yönde geliştirilmesi gerekmektedir. Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayatta daha fazla söz sahibi olmaları için adımlar atılmalı ve eşit fırsatlar sunulmalıdır. Bu sayede Türkiye'nin kadın erkek eşitliği konusundaki sıralamasını yükseltmek mümkün olacaktır.

Geri