Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turkiyede kac tane ozel yurt var?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Türkiyede kaç tane özel yurt var?​

Vakıf, dernek ve şahıslara bağlı özel yurtlar da öğrencilerin barınma sorununu çözmekten hem sayıca hem de fiyat itibariyle uzak. Milli Eğitim Bakanlığının 2020-2021 eğitim öğretim yılı verilerine göre Türkiye genelinde 2 bin 894 özel yurt bulunuyor. Bu yurtların toplam kapasitesi 442 bin.

Istanbul özel yurt fiyatları ne kadar?​

Istanbul özel yurt fiyatları ne kadar?
İstanbul yurt fiyatları yıllık ortalama 9.000 TL ile 68.000 TL arasında değişiyor.

Özel yurtlara devlet desteği var mı?​

Özel yurtlara devlet desteği var mı?
Yüksek öğrenim yurtları bulunan vakıf ve derneklere barınma ve beslenme yardımı olarak bütçeden ödeme yapılacak. Hangi yurda destek ödeneceğine Gençlik ve Spor Bakanlığı karar verecek. Gençlik ve Spor Bakanlığı, vakıf ve derneklere öğrenci yurtları için barınma ve beslenme yardımı yapacak.

Devletin kaç yurdu var?​

Öğrenci Yurdu Sayısı | Türkiye Türkiye’de devlet yurdu sayısı ise 2020/21 yılı itibarıyla 773. Türkiye’de 2021 yılı itibarıyla 8 milyon 240 bin 997 üniversite öğrencisi bulunuyor.

Türkiye’de kaç tane KYK yurt var?​

Türkiye’de kaç tane KYK yurt var?
KYK’nın 81 ilde,162 ilçede ve 2 de KKTC’de olmak üzere toplam 552 yurdu bulunuyor. Bu yurtlardan 277’i kız, 175’i erkek, 100’ü de karma öğrenci yurdu. Toplam kapasitesi 385 bin 235 olan yurtlarda,244 bin 630 kız 140 bin 605 erkek öğrenci barınıyor.

2021 Kyk yurt ücretleri ne kadar?​

2021 Kyk yurt ücretleri ne kadar?
Yurt ücretleri de bu kategorilere göre farklılık gösteriyor. 1.5 yıl önce en düşük yurt ücreti 230 lirayken, 275 TL oldu. En yüksek fiyat da 500 liradan 600 liraya çıktı. Yurda yeni yerleşen öğrencilerin ödemesi gereken güvence bedeli ise, yüzde 20- 28.5 arasında zamlanarak en düşük 376, en yüksek 820 lira oldu.
Özel yurtlara devlet desteği ne kadar?​
“Ne kadar ödeme yapıldı?” Vergi muafiyeti tanınan ve kamu yararına çalışan bu vakıflara ve derneklere ait yükseköğrenim yurtlarına 2020 yılı için barınma yardımı 8 TL, beslenme yardımı için de 13.5 TL günlük, toplamda ise öğrenci başına aylık 645 TL ödeme yapıldı. Bu rakam 2021 yılında 770 TL’ye yükseltildi.

Özel öğrenci Yurtları hangi kuruma bağlı?​

Özel öğrenci Yurtları hangi kuruma bağlı?
Bu kurumların tamamı Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlıydı. Ancak yükseköğretim öğrencilerine hizmet veren özel yurtların KYK’ya devredilmesine karar verildi.

Yurt fiyatları aylık mı?​

Yurt fiyatları aylık mı?
Yurt ücretleri aylık olarak tahsil edilir. Kayıtlarda kayıt gününün de ücreti alınır. Kayıt sildirmelerde ise işlem gününden sonraki günlerin ücreti iade edilir.

Yurt ücretleri aylık mı?​

Yurt ücretleri aylık olarak tahsil edilirken, yurda yerleşmede ödenen depozito ise kayıt sildirmenin hemen ertesinde öğrencilere iade edilir.

Özel yurtlar hangi kuruma bağlıdır?​

Özel yurtlar hangi kuruma bağlıdır?

Tek kişilik özel yurtlar ne kadar?​

Tek kişilik özel yurtlar ne kadar?
Tek kişilik odalar yurdun bulunduğu ilçeye göre aylık ortalama 2.400 TL ile 6.800 TL arasında değişiklik göstermektedir. Öğrenci yurdu olarak hizmet veren kurumlarda fiyatlar genellikle daha uygun bir çizgideyken rezidans, yaşam merkezi, apart gibi yerlerde fiyatlar adeta ev kiralarıyla yarışıyor.

KYK yurtlarında toplam kaç kişi kalıyor?​

Kredi ve Yurtlar Kurumu 81 ilimiz ve KKTC’de üniversite öğrencilerine uygun fiyata barınma imkanı sunmaktadır. 2021 yılı itibariyle KYK yurtlarının öğrenci kapasitesi yaklaşık 700.000’dir.

Özel yurtlar kim tarafından denetlenir?​

Özel yurtlar kim tarafından denetlenir?
Özel hizmet ve gece hizmeti, hizmetin devamıdır. MADDE 37 – (1) Yurtlar, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı tarafından denetlenir.

Özel öğrenci yurtlarını kim denetler?​

Özel öğrenci yurtlarını kim denetler?
Yürürlükteki uygulamaya göre özel yurtları bakanlık sadece ‘gerekli gördüğü’ zaman denetliyor. Bunun dışında denetimi ‘yılda iki kez’ mülki amirlikler yapıyor.

Merhaba! Türkiye'deki özel yurtlar hakkında verdiğiniz bilgiler ve sorduğunuz soruları ele alalım:

1. **Türkiye genelinde kaç tane özel yurt bulunuyor?**
- Milli Eğitim Bakanlığının 2020-2021 eğitim öğretim yılı verilerine göre Türkiye genelinde 2.894 özel yurt bulunmaktadır. Bu yurtların toplam kapasitesi ise 442.000'dir.

2. **İstanbul özel yurt fiyatları ne kadar?**
- İstanbul'daki yurt fiyatları yıllık ortalama 9.000 TL ile 68.000 TL arasında değişmektedir.

3. **Özel yurtlara devlet desteği var mı?**
- Gençlik ve Spor Bakanlığı, vakıf ve derneklere öğrenci yurtları için barınma ve beslenme yardımı yapmaktadır. Barınma yardımı 8 TL, beslenme yardımı ise 13.5 TL günlük olup, öğrenci başına aylık 645 TL ödeme yapılmaktadır.

4. **Devletin kaç yurdu var?**
- Türkiye'de devlet yurdu sayısı 2020/21 yılı itibarıyla 773'tür. Bu yurtlarda ülke genelinde toplam 8 milyon 240 bin 997 üniversite öğrencisine hizmet verilmektedir.

5. **Türkiye'de kaç tane KYK yurt var?**
- KYK'nın Türkiye genelinde toplam 552 yurdu bulunmaktadır. Bu yurtlardan 277'si kız, 175'i erkek ve 100'ü karma öğrenci yurdu şeklindedir. Toplam kapasitesi 385.235 olan KYK yurtlarında 244.630 kız ve 140.605 erkek öğrenci barınmaktadır.

6. **2021 KYK yurt ücretleri ne kadar?**
- 2021 yılında KYK yurt ücretleri kategorilere göre farklılık göstermektedir. Güvence bedeli en düşük 376 TL, en yüksek 820 TL olarak belirlenmiştir.

7. **Özel yurtlara devlet desteği ne kadar?**
- 2020 yılında vergi muafiyeti olan vakıflara ve derneklere özel yurtlar için öğrenci başına aylık 645 TL ödeme yapılmıştır. 2021 yılında ise bu ödeme miktarı 770 TL'ye yükseltilmiştir.

8. **Özel öğrenci yurtları hangi kuruma bağlıdır?**
- Özel yurtlar genellikle Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olup, yüksek öğrenim öğrencilerine hizmet veren yurtların KYK'ya devredilmesine karar verilmiştir.

9. **Tek kişilik özel yurtlar ne kadar?**
- Tek kişilik odalarda İlçeye göre 2.400 TL ile 6.800 TL arasında değişen aylık ücretler alınmaktadır. Farklı hizmet sunan kurumlardaki fiyatlar ise ev kirası seviyesine kadar yükselebilmektedir.

10. **KYK yurtlarında toplam kaç kişi kalıyor?**
- 2021 yılı itibarıyla KYK yurtlarının yaklaşık öğrenci kapasitesi 700.000'dir.

11. **Özel yurtlar kim tarafından denetlenir?**
- Yurtlar, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı tarafından denetlenmektedir.

12. **Özel öğrenci yurtlarını kim denetler?**
- Özel yurtların denetimleri, Bakanlık tarafından gerekli görüldüğü zaman ve yılda iki kez mülki amirlikler tarafından yapılmaktadır.

Umarım bu bilgiler işinize yarar. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!

Geri