Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turkiyede kac tane gozlem evi var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türkiyede kaç tane gözlem evi var?​

Türkiye’de üniversiteler ve TÜBİTAK bünyesinde 10’u aşkın gözlemevi bulunuyor.

Türkiyede Gözlem Evleri nerede?​

Gözlemevleri
1868 | Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlemevi ve Deprem Araştırma Enstitüsü
1991 | Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi
1997 | TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG)
2002 | Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi
Gözlem evlerinin en büyüğü hangi ilimizde bulunur?​
Vali Azizoğlu, incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Erzurum’un bugüne kadar hayvancılık şehri olarak bilindiğini hatırlattı. Kentin bundan sonra sanayi ve bilim şehri haline geldiğini ifade eden Azizoğlu, şöyle konuştu: “Şu anda buradaki bu tesis Türkiye’nin en büyük gözlemevi olacak.

Dünyanın en büyük gözlemevi nedir?​

Dünyanın en büyük gözlemevi nedir?
Dünyada var olan en büyük yer-tabanlı gökbilim projesi olan Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi (ALMA – The Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), dünya gökbiliminde devrim yaratan bir tesis konumundadır.

Türkiyedeki gözlemevleri nerededir?​

Türkiyedeki gözlemevleri nerededir?

Türkiye’nin en büyük rasathanesi nerede?​

Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Takiyüddin’in Rasathanesi (Dar-ü’r Rasad-ül Cedid), 1575 yılında Osmanlı bilgini Takiyüddin tarafından İstanbul’da Tophane sırtlarında kurulan gözlemevidir.

Uzay Gözlem evleri neden şehirlerden uzak yerlerde yapılır?​

Işık kirliliğinin yüksek oranda olduğu yerlerde ise gökyüzü net olarak görülmez. Bu nedenle rasathaneler nüfus yoğunluğunun ve ışık kirliliğinin az olduğu yerlerde kurulmalıdır. Bunun dışında gözlem evleri, deprem riski taşıyan bölgelerden uzakta ve yüksek yerlerde kurulur.
Dünyanın en büyük teleskobunun adı nedir?​
Geliştirilmesi yaklaşık 30 sene süren James Webb Teleskobu, insanlık tarihi boyunca geliştirilen en güçlü ve büyük teleskop. Bugün Fransız Guyanası’ndaki Kourou’da bulunan Avrupa Uzay İstasyonu’ndan fırlatılan James Webb, Hubble Teleskobu’nun yerini alacak.

Türkiye’de ilk Rasathaneyi kim kurdu?​

Türkiye’de ilk Rasathaneyi kim kurdu?
Murad’ın izniyle Mısır Medresesi müderrislerinden Takiyüddin tarafından ilk rasathane kurulmuştur. 1521 Şam doğumlu olup 1571 yılında İstanbul’a gelen Takiyüddin, 1571 yılında Müneccimbaşılığa getirilmiştir.
 
Türkiye'de gözlem evi sayısı sürekli olarak artmaktadır. Şu anda üniversiteler ve TÜBİTAK bünyesinde 10'dan fazla gözlemevi bulunmaktadır. Bazı örnekler ise şunlardır:

1. **Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlemevi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (1868)**
2. **Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (1991)**
3. **TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) (1997)**
4. **Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi (2002)**

Gözlem evlerinin en büyüğü ise Erzurum'da bulunmaktadır. Vali Azizoğlu'nun açıklamalarına göre, Erzurum'daki gözlemevi Türkiye'nin en büyük gözlemevi olacak şekilde tasarlanmıştır.

Dünyanın en büyük gözlemevi ise Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi (ALMA) olarak bilinir. Yer-tabanlı en büyük gökbilim projesi olan ALMA, dünya gökbiliminde büyük bir devrim yaratmıştır.

Gözlemevleri genellikle şehirlerden uzak yerlerde kurulur çünkü ışık kirliliği şehirlerde yüksek olabilir ve gökyüzünü net olarak görmeyi zorlaştırabilir. Ayrıca, rasathaneler nüfus yoğunluğunun az olduğu, ışık kirliliğinin minimum seviyede olduğu, deprem riski taşımayan ve yüksek rakımlı bölgelerde kurulmalıdır.

Dünyanın en büyük teleskobu James Webb Teleskobu olarak bilinmektedir. Bu teleskop, geliştirilmesi süren yaklaşık 30 yıllık bir projenin sonucunda oluşturulmuş ve insanlık tarihindeki en güçlü ve büyük teleskoplardan biridir.

Türkiye'deki ilk rasathane ise Osmanlı bilgini Takiyüddin tarafından 1575 yılında İstanbul'da Tophane sırtlarında kurulan gözlemevi olan Takiyüddin’in Rasathanesi'dir. Bu rasathane Türkiye'deki ilk rasathane olarak bilinmektedir.
 
Geri
Üst