AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiyede kac tane elektrik muhendisi var?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.516
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türkiyede kaç tane elektrik mühendisi var?​

Ertuğrul Orhan ÖRÜCÜ, Elektrik Mühendisi
16 Temmuz 2021 tarihinde yayınlanan ÖSYM kılavuzu | Genel Kontenjan | Toplam Kontenjan
Elektrik Mühendisliği | 557 | 575
Elektronik Mühendisliği | 80 | 82
Elektrik-Elektronik Mühendisliği | 9.831 | 10.068
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği | 587 | 602

Elektrik Elektronik Mühendisi hangi alanda Uzmanlaşmalı?​

Elektrik Elektronik Mühendisi hangi alanda Uzmanlaşmalı?
Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü; enerji, güç ve yüksek gerilim sistemlerini, kontrol teorisini, elektronik ve yarıiletken fiziğini, devreler ve sistemlerini, haberleşme tekniğini, elektromanyetizmayı ve bilgisayar sistemlerini öğretmeyi hedefleyen ve lisans mezunu olacak öğrencilerinin bu alanların birinde …

Elektrik elektronik mühendisliği nasıl bir bölüm?​

Elektrik Elektronik Mühendisliği, radar, elektrik motorları, iletişim sistemleri, navigasyon sistemleri ya da elektrik üretim ekipmanı gibi elektrikli ekipmanların tasarımını geliştirmeyi amaçlar, test eder ve denetler. Elektrik elektronik mühendisleri, otomobil ve uçak tasarımında da yardımcı olur.

Elektrik Elektronik Mühendisliği hangi dersler var?​

Elektrik Elektronik Mühendisliği hangi dersler var?
Analiz, Genel Kimya, Fizik, Ekonomiye Giriş, Matris Kuramı, Bilgisayar Araçları, Elektrik Mühendisleri için Olasılık, Elektronik, Enerji Dönüşümü, Sistem Dinamiği ve Denetimi, İletişim Mühendisliği, Elektromanyetik Alan Kuramı, Elektronik Laboratuvarı.

Elektrik mühendisliği kaç puan?​

Üniversite Adı | Bölüm | Taban Puanı
ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ (Devlet) | Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) | 454,87884
GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (Devlet) | Elektronik Mühendisliği | 454,42223
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ (Vakıf) | Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Burslu) (Burslu) | 454,40928

Elektrik Elektronik mühendisi işsiz kalır mı?​

Elektrik Elektronik mühendisi işsiz kalır mı?
Her unvan için ayrı ayrı işsizlik oranı hesaplandığında ise; elektrik elektronik mühendislerinin yüzde 19.67`sinin, elektrik ve elektronik haberleşme mühendislerinin yüzde 19.4`ünün, elektrik mühendislerinin ise yüzde 16.9`unun işsiz olduğu görüldü.

Elektrik Elektronik Mühendisliği kolay iş bulur mu?​

Elektronik mühendisleri kamu ve özel sektörde pek çok alanda çalışma imkanı bulabilir. Elektrik ve elektronik ile ilgili araştırma, üretim, kurulum ve test aşamalarının gerçekleştirildiği tüm kurumlarda elektronik mühendisleri rahatlıkla iş bulabiliyor.

Elektrik Elektronik Mühendisliği ne kadar maaş alıyor?​

Elektrik Elektronik Mühendisliği ne kadar maaş alıyor?
2022 Elektrik-Elektronik Mühendisi Maaşları Elektrik-Elektronik Mühendisi maaşı ortalama aylık 11689 _TL’dir. En düşük Elektrik-Elektronik Mühendisi maaşı 4253 _TL, En yüksek ise 19125 _TL’dir.

En çok hangi mühendis işsiz?​

Mühendislik mesleğinde en fazla işsiz grubunun ziraat mühendisleri olduğu bilinir. Oysa İŞKUR’un işsiz listesinde makine mühendisleri başı çekiyor. 2 bin 672 makine mühendisi iş bulamadığı için kurumun kapısını çalmak zorunda kalırken iş arayan ziraat mühendisi sayısı 2 bin 145 oldu.

Elektrik mühendisi olmak için kaç yıl okumak gerekir?​

Elektrik mühendisi olmak için kaç yıl okumak gerekir?
Üniversitelerin mühendislik fakültelerine bağlı olan Elektrik ve Elektronik mühendisliği bölümü 4 yıllık eğitim vermektedir. Elektrik ve Elektronik mühendisliği bölümünde 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir.
 
Türkiye'de elektrik mühendisi olarak nitelendirilen farklı alanlardaki mezun sayılarına bakıldığında, 2021 yılında yayınlanan ÖSYM kılavuzuna göre şu bilgilere ulaşabiliriz:

- Elektrik Mühendisliği: Genel kontenjan 557, toplam kontenjan 575
- Elektronik Mühendisliği: Genel kontenjan 80, toplam kontenjan 82
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği: Genel kontenjan 9.831, toplam kontenjan 10.068
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği: Genel kontenjan 587, toplam kontenjan 602

Elektrik Elektronik Mühendisliği, enerji, güç ve yüksek gerilim sistemleri, elektronik ve yarıiletken fiziği, iletişim tekniği gibi konuları kapsayan geniş bir alandır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler bu alanlardan birinde uzmanlaşabilirler.

Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde alınan dersler arasında Analiz, Genel Kimya, Fizik, Ekonomiye Giriş, Matris Kuramı, Elektronik, Enerji Dönüşümü, İletişim Mühendisliği ve Elektromanyetik Alan Kuramı gibi dersler bulunmaktadır.

Elektrik Elektronik Mühendisliği taban puanlarına örnek vermek gerekirse, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) bölümü için taban puanı 454,87884 olarak belirlenmiştir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği alanında işsizlik oranlarına bakıldığında, sektörde iş bulma olanaklarına ilişkin fikir sahibi olabiliriz. Bu kapsamda elektrik elektronik mühendislerinin işsizlik oranı yaklaşık %19.67 olarak belirtilmiştir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunlarının iş bulma imkanlarına ilişkin olarak, elektronik mühendislerinin kamu ve özel sektörde pek çok alanda iş bulabileceği ifade edilmektedir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği alanında çalışan profesyonellerin maaşlarına odaklandığımızda, ortalama aylık maaşın 11,689 TL olduğu ve en düşük maaşın 4,253 TL, en yüksek maaşın ise 19,125 TL olduğu bilgisi verilmektedir.

Son olarak, Elektrik Mühendisi olmak için 4 yıllık lisans eğitimi almak gerektiğini belirtmek mümkündür. Üniversitelerin mühendislik fakültelerine bağlı olan Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü, 4 yıl süren bir eğitim programı sunmaktadır.
 
Geri
Üst