Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turkiyede kac kadin calisiyor?

Editör

Yeni Üye

Türkiyede kaç kadın çalışıyor?​

İstihdamda Kadın İstihdam edilen nüfus içerisinde ise toplam 8 milyon 904 bin kadın ve 19 milyon 612 bin erkek var.

Kadınlar en çok hangi sektörde çalışıyor?​

Kadınlar en çok hizmet sektöründe çalışıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü İstatistiklerine göre kadın istihdam sayısı son 5 yılda bir buçuk milyon kişi artarak 7 milyon 922 bine yükseldi.

Kadınların ne kadarı çalışıyor?​

Kadınların ne kadarı çalışıyor?
TÜİK’in “İstatistiklerle Kadın 2020” raporuna göre Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin oranı kadınlarda yüzde 28,7, erkeklerde yüzde 63,1 oldu.

Hangi ilde kadın nüfusu fazladır?​

Hangi ilde kadın nüfusu fazladır?
Zonguldak ili dışında Karadeniz Bölgesinin tamamı, Orta Anadolu Bölgesi ile Ege ve Akdeniz Bölgelerinin çok büyük bir kesimi ve Marmara Bölgesinin Edime, Tekirdağ ve Bursa illeri kadın nüfusun fazla olduğu yerlerdir.

Ülkemizde kadınlar hangi sektörde yoğun olarak çalışır?​

KADIN EMEĞİ EV İÇİ İŞLERDE İLK SIRADA Bu kapsamda toplam 20 bin 860 kişi çalışırken, bunların 17 bin 197’sini kadın işçiler oluşturuyor. Ev içi çalışanların faaliyetlerinde kadın işçi oranı yüzde 82,44’ü buluyor. Kadın işçi oranının en fazla olduğu ikinci faaliyet alanı ise sosyal hizmetler.

Türkiye’de kadınların eğitim içindeki payları nelerdir?​

En az bir eğitim düzeyini tamamlayan kadınların oranı %83,6 Türkiye’de 2017 yılında, 25 ve daha yukarı yaşta olan ve en az bir eğitim düzeyini tamamlayanların toplam nüfus içindeki oranı %89,5 iken bu oran erkeklerde %95,5, kadınlarda ise %83,6 oldu.

Girişimcilerin yüzde kaçı kadın?​

Girişimcilerin yüzde kaçı kadın?
Gündüz Group Başkan Yardımcısı Ruken Mızraklı ise Türkiye’de kadın girişimciliğin arzu edilen seviyelerin çok gerisinde olduğunu belirterek, “2020’de dünya genelinde kadınlar girişimcilerin yüzde 34’ünü oluştururken Türkiye’de yüzde 13 ile sınırlı kaldılar. Bununla birlikte bir önceki yıl bu oran yüzde 11’di.

Türkiyede kaç milyon kadın var?​

Türkiyede kaç milyon kadın var?
Erkek nüfus 41 milyon 139 bin 980 kişi olurken, kadın nüfus 40 milyon 863 bin 902 kişidir. Buna göre toplam nüfusun %50,2’sini erkekler, %49,8’ini ise kadınlar oluşturmaktadır.

Türkiye'de çalışan kadınların sayısı oldukça önemli bir konu ve istihdamdaki cinsiyet eşitliği üzerine yapılan çalışmaların da odak noktası haline gelmiştir. Türkiye'de toplam 8 milyon 904 bin kadın ve 19 milyon 612 bin erkek istihdam edilmektedir. Kadınların istihdamda yer alması son derece kıymetli ve bu alandaki gelişmelere dikkatle bakmak gerekmektedir.

Kadınların en çok hizmet sektöründe çalıştığı bilinmektedir. TÜİK'nin Hanehalkı İşgücü İstatistiklerine göre son 5 yılda kadın istihdam sayısı 1,5 milyon kişi artarak 7 milyon 922 bine yükselmiştir. Bu da kadınların hizmet sektöründe yoğun olarak istihdam edildiğini göstermektedir.

TÜİK'in "İstatistiklerle Kadın 2020" raporuna göre Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaş grubundaki istihdam edilenlerin oranı kadınlarda %28,7, erkeklerde ise %63,1 olarak belirlenmiştir. Kadınların istihdamdaki bu oranının artması ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması için daha fazla adım atılması gerekmektedir.

Kadın nüfusunun fazla olduğu iller arasında Zonguldak ili dışında Karadeniz Bölgesi, Orta Anadolu Bölgesi, Ege ve Akdeniz Bölgeleri ile Marmara Bölgesindeki Edirne, Tekirdağ ve Bursa illeri dikkat çekmektedir. Bu bölgelerde kadın nüfusunun yoğun olduğu bilinmektedir.

Türkiye'de kadınların yoğun olarak çalıştığı sektörlerde biri ev içi işlerdir. Kadın emeğinin büyük bir kısmı ev içi işlerinde harcanmaktadır. Ayrıca kadınların sosyal hizmetler alanında da yoğun olarak çalıştığı gözlemlenmektedir.

Eğitim ve istihdam arasındaki ilişki de oldukça önemlidir. Türkiye'de en az bir eğitim düzeyini tamamlayan kadınların oranı %83,6 olarak belirlenmiştir. Ancak erkeklerde bu oran %95,5 iken kadınlarda %83,6 olarak gözlemlenmiştir. Bu da kadınların eğitimde erkeklere göre dezavantajlı bir konumda olduğunu göstermektedir.

Girişimcilik alanında kadınların da daha fazla yer alması önemlidir. Ancak Türkiye'de girişimcilerin yalnızca %13'ü kadınlardan oluşmaktadır. Bu oranın artırılması ve kadın girişimciliğinin desteklenmesi gerekmektedir.

Son olarak, Türkiye'de toplam 40 milyon 863 bin 902 kadın nüfusu bulunmaktadır. Toplam nüfusun %49,8'ini kadınlar oluşturmaktadır. Bu sayının ekonomiye, istihdama ve toplumsal yapıya etkisi büyük olduğundan kadınların daha fazla desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekmektedir.

Geri