AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiyede en cok ne uretilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türkiyede en çok ne üretilir?​

Buğday. Türkiye’de en fazla üretilen tarım ürünüdür.

Türkiyede hangi ürünler yetişir?​

Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.

Dünyada miktar olarak en fazla üretilen temel gıda maddesi nedir?​

Dünyada miktar olarak en fazla üretilen temel gıda maddesi nedir?
Yeryüzünde yaşayan nüfusun büyük çoğunluğunun ana gıda maddesini tahıllar teşkil etmektedir. Tahıllar içerisinde ise, en önemli yeri gerek üretim, gerekse tüketim bakımından buğday ürünü oluşturmaktadır.

Iç anadolu bölgesinde hangi meyve ve sebzeler yetişir?​

Iç anadolu bölgesinde hangi meyve ve sebzeler yetişir?
İç Anadolu Bölgesinde, tahılın yanı sıra; şeker pancarı, soğan, patates, kabak, ayçiçeği, fasulye, nohut, mercimek, mısır, çeltik, havuç, elma, armut, domates üretimi de yapılmaktadır.

Türkiyede yetişen tarım ürünleri nelerdir?​

Akdeniz Bölgesinde meyve-sebze, seracılık, turunçgiller, Ege Bölgesinde zeytin, tütün, turunçgiller, Trakya’da ayçiçeği, Güney Marmara’da sebze-meyve, Karadeniz’de fındık, çay, tütün, İç Anadolu Bölgesinde tahıllar ve şeker pancarı, Güneydoğu Anadolu’da pamuk, tahıllar yetiştirilmektedir.

Dünyadaki tarımsal üretimin yüzde kaçı aile çiftçileri tarafından yapılmaktadır?​

Birlik kapsamında 172 milyon hektar tarım arazisi işleniyor. Tarımsal üretim yapan 12 milyon tarım işletmesinde istihdam edilen işgücünün yüzde 84’ü aile fertlerinden oluşuyor.

Aspir en çok nerede?​

Aspir en çok nerede?
Ülkemizde en fazla aspir üretimi, İç Anadolu Bölgesi’nde yapılmakta olup il bazında ise Ankara, Şanlıurfa ve Eskişehir’de ilk sıralarda yer almaktadır. Aspir üretimi yapılan diğer iller ise, Konya, Kırıkkale, Aksaray, Muş, Kayseri, Yozgat, Amasya, Afyon ve Karaman olarak sıralanıyor.

Keten en çok hangi ilde yetişir Tüik?​

Keten en çok hangi ilde yetişir Tüik?
Türkiye’de keten bitkisi doğal ortamda birçok yerde yetişebilmektedir. Ketenin hammadde yahut yarı mamul olarak üretiminde ise en fazla üretim yapan bölge Karadeniz bölgesi olmaktadır.
 
Evet, Türkiye tarımı açısından oldukça zengin bir coğrafyaya sahip. Türkiye'de en çok üretilen tarım ürünlerinden biri buğdaydır. Bunun yanı sıra Türkiye'de fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva, haşhaş tohumu, kavun, karpuz gibi birçok ürün yetiştirilmektedir. İç Anadolu Bölgesi'nde ise tahılın yanı sıra şeker pancarı, soğan, patates, kabak, ayçiçeği, fasulye, nohut, mercimek, mısır, çeltik, havuç, elma, armut, domates gibi ürünler yetiştirilmektedir.

Dünya genelinde en fazla üretilen temel gıda maddesi tahıllardır ve içerisinde en önemli yere buğday ürünü sahiptir. Buğday, dünyada yaşayan nüfusun ana gıda maddesini oluşturmaktadır.

Ayrıca, Türkiye'de tarım ürünleri bölgelere göre farklılık göstermektedir. Akdeniz Bölgesi'nde meyve-sebze ve seracılık, Ege Bölgesi'nde zeytin ve tütün, Trakya'da ayçiçeği, Güney Marmara'da sebze-meyve, Karadeniz'de fındık ve çay, İç Anadolu Bölgesi'nde tahıllar ve şeker pancarı, Güneydoğu Anadolu'da pamuk ve tahıllar yetiştirilmektedir.

Tarımsal üretimin önemli bir kısmı aile çiftçileri tarafından yapılmaktadır. Birlik kapsamında 172 milyon hektar tarım arazisi işlenirken, 12 milyon tarım işletmesinde çalışan işgücünün %84'ü aile fertlerinden oluşmaktadır.

Son olarak, aspir ve keten gibi ürünler de Türkiye'de önemli tarım ürünlerindendir. Aspir en fazla İç Anadolu Bölgesi'nde üretilirken, ketenin hammadde veya yarı mamul üretiminde en fazla Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
 
Geri
Üst