AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiyede cocuk felci asisi yapiliyor mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türkiyede çocuk felci aşısı yapılıyor mu?​

Ülkemizde 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Son çocuk felci vakamız 26 Kasım 1998 yılında görülmüştür. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır. 17 yıldan beri çocuk felci vakamız bulunmamaktadır.

Polio sekeli iyileşir mi?​

Enfekte 4 kişiden yaklaşık 1’inde ateş, halsizlik, bulantı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, ense sertliği, kol ve bacaklarda ağrı gibi hafif semptomlar olabilir. Bu semptomlar genellikle 2 ila 5 gün sürer, sonra kendiliğinden iyileşir.
Çoçuk felci aşısı ne zaman bulundu Türkiye?
1952 yılında formoldehid kullanarak virüsü etkisizleştirmeyi ve geliştirdiği aşı sayesinde virüsü taşıyan kişilerin çocuk felci virüsüne bağışıklık kazanmasını sağladı. Aşı önceleri maymunlar üzerinde denendikten sonra 12 Nisan 1955’te güvenli ve etkili olduğu açıklandı ve hastalar üzerinde uygulanmaya başlandı.

Ülkemizde 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Son çocuk felci vakamız 26 Kasım 1998 yılında görülmüştür. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır.
Çocuk felci aşısı hala yapılıyor mu?
Polio aşısı; Ülkemizde de 6. ay ve 18. ay sonunda aile sağlığı merkezlerinde uygulanmaktadır. Diğer aşı IPV denilen inaktif (ölü) aşıdır. Bu aşı da poliodan arındırılmış ülkelerde OPV aşısının düşük de olsa istenmeyen yan etkilerine rastlamamak adına uygulanmaktadır.

Çocuk felci salgını ne zaman ortaya çıktı?​

Çocuk felci ilk olarak İngiltere’de görülen bir hastalıktır. Ülkemizde ise 1957 senesinde görülmüştür. Ve ciddi salgınlara neden olmuştur. Türkiye’de ilk çocuk felci aşısı 1963 senesinde uygulanmıştır.

Çocuk felci aşısı neden yapılır?​

Çocuk felci aşısı çocuğunuzu, potansiyel olarak ciddi bir hastalık olan çocuk felcinden korur. Çocuğunuzun çocuk felci yüzünden yaşam boyu felç olmasını önler. Çocuk felci geçiren çocuklar tamamen iyileşmiş gibi görünse dahi, 15 ila 40 yıl sonra yetişkinlikte yeni kas ağrısı, halsizlik veya felç gelişebilir.
OPV aşısı ne zaman yapılır?
2., 4., 6. ve 18. ayda 5’li karma aşının içinde uygulanmaktadır. Kas içine enjekte edilen bir aşıdır.
OPA kaç doz?
OPA 6 aylık ve 18 aylık bebeklere uygulanır. Ağızdan 2 damla şeklinde basit bir uygulaması vardır.
Aşıların içinde kullanılan alüminyum ve skualen isimli maddelerin hastalıklara yol açtığı iddiası bilimsel olarak kanıtlanamamıştır. Sonuç olarak çocuklarımıza aşıları güvenle yaptırabiliriz.
Diğer aşılarla birlikte aynı anda uygulanabilir. Aşıya bağlı lokal yan etkiler aşı yapılan yerde kızarıklık, şişlik, ağrı ve hassasiyet olabilir. Sistemik olarak ateş, huzursuzluk, iştahsızlık, anormal ağlama, uykulu olma gibi yan etkiler olabilir.
Polio aşısı kaç yaşa kadar yapılır?
Kendinizi korumanın ve Birleşik Devletler’i çocuk felcinden temiz tutmanın en iyi yolu, çocuk felcine karşı toplumda olan yüksek bağışıklığı (korunmayı) aşılama yoluyla sürdürmektir. Çocuklara genellikle 2 aylıkken, 4 aylıkken, 6-18 aylıkken ve 4-6 yaşlarında olmak üzere 4 doz çocuk felci aşısı yapılmalıdır.
Çocuk felci nasıl bitti?
Çocuk felcini önlemenin en iyi yolu aşı olmaktır. Çocuk felcinin iki farklı aşısı bulunmaktadır. Bunlardan ilki oral iki damla şeklinde yapılan Oral Polio Aşısı (OPA=Canlı Aşı), diğeri koldan kas içerisine yapılan İnaktif Polio Aşısı (İPA=Ölü Aşı)’dır.

Çocuk felci aşısı ne zaman keşfedildi?​

OPA Flakon kaç doz?​

 
Geri
Üst