AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiyede beyin yiyen amip var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türkiyede beyin yiyen amip var mı?​

Dr. Ceyhan, Türkiye’de 2017 yılında Eskişehir’de amip vakasının rapor edildiğini kaydederek, “Ayrıca özellikle veterinerlik fakültelerinin yaptığı çalışmalar var. Birçok ili kapsayan sularda bu etkenlerin araştırıldığı çalışmalarda da rapor edilmiş. Yani Türkiye’de de var; ama çok sık görülen bir hastalık değil.

Beyin yiyen amip denizden bulaşır mı?​

46 dereceye kadar sıcak sularda rahatlıkla üreyebilir. Aynı zamanda toprakta da bulunur. Deniz ya da okyanus gibi tuzlu sularda yaşayamaz.
Beyin yiyen amip nasıl korunur?
Beyinde iltihaba yol açan beyin yiyen amip için kesin bir tedavi yöntemi ya da ilaç bulunmuyor. Hastalıktan kurtulanlardan 2’sinin miltefosine adı verilen yeni bir ilaç sayesinde enfeksiyondan kurtulduğu biliniyor.
Naegleria Fowleri vücuda nasıl girer?
Çoğunlukla göl ve nehir gibi tatlı sularda bulunan tek hücreli Naegleria fowleri, sadece burun yoluyla bulaşıyor ve insandan insana geçmiyor. Koku alma kanalına giren amipler, burun içi mukozayı geçerek koku alma siniri yolu ile beyin-omurilik sıvısı ve beyine yerleşirler.

Amip nerelerde var?​

Amipler, genelde tatlı sularda yaşamlarını sürdürürler ancak bazı durumlarda hayvan ve insan bedeninde asalak olarak da yaşam bulabilirler. Bu yaşam alanları ise; genelde kalınbağırsak içerisinde olur. Bu durumun oluşması insanda amipli dizanteri adı verilen bir hastalığa neden olmaktadır.

Amip hangi grupta yer alır?​

Canlılar, tek hücreli canlılar ve çok hücreli canlılar olarak ikiye ayrılırlar. Çok hücreli canlılara Ökaryot hücreleri örnek gösterilirken tek hücreli canlılara örnek olarak amipler gösterilebilir. Amipler genel olarak sulak alanlarda yaşarlar ve gözle görülemezler.
Amip nereden bulaşır?
Çamurlu sularda, göl, yüzme havuzu ve durgun sularda yıkanan insanlarda çoğunlukla nasal bazen oral yol ile (ağızdan) bulaşır ve buralarda amip haline dönüşür. Koku alma kanalına giren amipler, burun içi mukozayı geçerek koku alma siniri (nervus olfactorius) yolu ile beyin-omurilik sıvısı (BOS) ve beyine yerleşirler.
Amip virüsü nasıl bulaşır?
Kalın bağırsağın paraziter bir hastalığı olan amipli dizanteri, kirli su ve besinler yoluyla oral yoldan bulaşan dizanteri şeklidir. Hastalığa sebep, tek hücreli bir amip olduğu için amipli dizanteri olarak tanımlanmış olan hastalığa sebep olan parazit bağırsakta çoğalır ve dışkı yoluyla etrafa yayılır.
Dizanteri hastalığında ne yemeli? Dizanteri hastalığı esnasında öncelikle kaybedilen suyun geri alınması için bolca su ve sıvı tüketilmelidir. Sindirimi kolay olan yoğurt, patates püresi, pirinç lapası, muz, elma, taze meyve suyu ve kafeinsiz içecekler doktor kontrolünde tüketilebilir.
Amip dizanteri tedavisi Tedavide metranidazol ve terasiklin grubu ilaçlar kullanılır. Genelde 10 günlük tedavi yeterlidir. Diğer birçok ishal tipinde ilaç kullanılmazken özellikle bu tür de mutlaka antibiyotik kullanılmalıdır.
Amip neden her yöne bölünür?
Bu üreme ekli eşeysiz üreme olarak adlandırılır. Bu durum oluşurken hücrenin ortasından iki yandan çökme olur ve bu sayede hücre çekirdeği ikiye bölünür. Tamamen bölünme gerçekleştiğinde iki canlıda da çekirdek oluşur. Bu sayede amipler üreyerek yani bölünerek çoğalmaya devam ederler.
Primer Amibik Meningoensefalit nasıl bulaşır?
Beyin yiyen amip, ani ölümcül bir hastalık olan Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) olarak isimlendirilen menenjitlere yol açar. Beyin yiyen amip, çok nadir olarak yeterince klorlanmamış yüzme havuzlarına başın daldırılması ya da amip ile kirlenmiş çeşme suyuyla burnun temizlenmesi ile de bulaşabilir.

Amip nasıl tedavi edilir?​

Amipli dizanteri tedavisi Tedavide metranidazol ve terasiklin grubu ilaçlar kullanılır. Genelde 10 günlük tedavi süreci yeterli olmaktadır. Diğer birçok ishal tipinde ilaç kullanılmazken özellikle bu tür de mutlaka antibiyotik kullanılmalıdır. Hastalık diğer ishallerden özellikle kanlı dışkılama ile ayrılır.

Amip ne ile beslenir?​

Suyun içerisinde yaşam alanına sahip olan Amipler; sürekli hareket halindeyken parçacıklara çarparlar. Bu çarpılan parçalar bir yiyecek olması halinde etrafını kuşatarak onu çevreler ve sitoplazma sayesinde sindirir.
 
Geri
Üst