AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiyede aci biber nerede yetisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türkiyede acı biber nerede yetişir?​

Türkiye’nin en acı biberi Hatay’ın Samandağ ilçesinde yetişir. Biberin en iyi yetişme şartları bölgeye has toprak ve hava şartlarına uygun olduğundan dolayı sadece bu bölgede yetişmektedir.

Biber en çok hangi ilde yetişir?​

Kahramanmaraş, Gaziantep gibi güneydoğu illerimizde, tarla ziraati şeklinde, bol miktarda üretilmektedir. Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesi ovaları, ziraat yapılmaya elverişli olup, ihtiyacı karşılayacak kadar yetiştirilir.
En acı biber hangi şehirde?
Dünyanın en acı biberi, Amerika’nın Güney Carolina eyaletinde yetişen Carolina Reaper’dır.
Türkiyenin en acı biberi kaç Shu?
Ülkemizdeki en acı biber 30.000-50.000 Scoville değerinde. Yani acı sıralamasında çok aşağı sıralarda. Dünyanın en acı 10 biberinin scoville derecesiyse şöyle: Carolina biberi 2.200.000, Trinidad moruga 2.000.000, Trinidad akrep 1.463.700, kırmızı savina habareno 500.000…

Biber kim buldu?​

Amerika’yı keşfeden Kristof Kolomb’un gemisiyle birlikte Avrupaya getirilen biber, buradan Anadolu ve Hindistan’a ulaşmış. Biberin Osmanlı Mutfağı ile buluşması 16 – 17. yy da gerçekleşmiştir. Biberden bahsedip de Wilbur L. Scoville’den bahsetmemek olmaz.

Biber nasıl yerde yetişir?​

Biber yetiştiriciliği için toprağın %60 ile 70 oranında nemli olması gerekiyor. Hava sıcaklığının 24-25 derecede olduğu, ışık alan bölgelerde biberler kolaylıkla yetişiyor. Sera yetiştiriciliği söz konusu olduğunda, nem oranı %70-75 civarında tutuluyor. Biber toprak açısından seçici bir bitki olarak tanınıyor.
Jalapeno biberi türkiyede nerede yetişir?
Anavatanı Meksika olan jalapeno biberi, Ege ovalarında yüksek verimle yetiştiriliyor.
Biber hangi havada yetişir?
Biber erken devrede geç devreden (yaşlılığından) daha fazla sıcaklığa gereksinim duyar. Bitkinin hızlı gelişmesi, toprak nemi fazla, toprak besin maddelerince yeterli, hava sıcaklığı optimum 24–26,50C olduğu zamandır. Gündüz sıcaklığı 21-260C, gece sıcaklığı 15-170C’ de gelişme iyi olur.
Kahramanmaraş ile özdeşleşmiştir. Aynı zamanda Kahramanmaraş adına da tescillenmiş, coğrafi işareti alınmış bir bitkimizdir. Kahramanmaraş’ta biberin geçmişi çok eskilere dayanır.
Ülkemizde en çok Akdeniz, ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Akdeniz bölgesinde Antalya’nın demre ilçesi en çok biber yetiştiren ilçe olarak görülmektedir. Ayrıca Marmara bölgesinde Çanakkale kapya biber üretiminde Türkiye’de birinci sıradadır.
 
Geri
Üst