AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiye nukleer santral nereye yapilacak?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.058
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türkiye nükleer santral nereye yapılacak?​

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Yanışlı mahallesinin Akkuyu mevkiinde inşa edilecek olan nükleer enerji santralidir. İnşaatı bittiğinde Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacaktır.

Akkuyu ne zaman faaliyete geçecek?​

Türkiye’nin ilk nükleer santralini yapacak olan Rus kamu nükleer enerji şirketi Rosatom’un Genel Müdür Yardımcısı Kirill Komarov, Akkuyu Nükleer Santrali için sismik çalışmaların tamamlandığını ve santralin 2023 yılında resmi olarak işletmeye alınacağını söyledi.

Sinop nükleer santralini kim yapacak?​

Sinop nükleer santralini kim yapacak?
Anlaşma uyarınca, santrali işletecek konsorsiyum Japonya, Fransa ve Türkiye’den oluşacak; Türkiye’den kamu adına Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) I, iki Japon şirketi toplam 0 ve Fransız ortak ! hisse sahibi olacaklar.

Mersin nükleer santral ne zaman bitecek?​

Akkuyu Nükleer Santrali 2023`e kadar bitecek.

Türkiye’deki nükleer santraller hangi illerde?​

Hayata geçecek ilk nükleer santral Mersin’in Gülnar ilçesinde kurulacak 4800 MW kapasiteli Akkuyu Nükleer Enerji Santrali olacak. Bundan sonra ise ise Sinop’ta kurulacak 4400 MW kapasiteli Sinop Nükleer Santrali’nin kurulması hedeflenmektedir. Akkuyu Nükleer Santrali her biri 1200 MW güçteki 4 reaktörden oluşacaktır.

Akkuyu Nükleer Santrali kaç yıl işletilecek?​

Akkuyu Nükleer Santrali kaç yıl işletilecek?
Akkuyu Nükleer Santrali’nin çoğunluk hissesi olan %51’i her zaman Rusya Federasyonu’na ait olacaktır. Federasyon, diğer %49 hisseyi dilerse Türkiye’deki yatırımcılara satabilecektir. Santralin 60 yıl işletilmesi planlanmaktadır.

Akkuyu nukleer santrali hangi asamada?​

Türkiye ile Rusya arasında 2010’da yapılan devletler arası anlaşmaya göre santralin yapımı ve 20 yıl boyunca işletmesi Rusya Nükleer Atom Kurumu Rosatom’da olacak. Bununla beraber 20 yılın ardından da Akkuyu’nun hisselerinin yüze 51’i Rosatom’da kalacak, ancak santralin kontrolü Türkiye’ye geçecek.

Sinop Nükleer Santrali yapılacak mı?​

Türkiye ve Japonya ortaklığı ile kurulacak Sinop Nükleer Santrali 4400 MW kurulu güce sahip olacak şekilde projelendirilmiştir. Tesis, Sinop’un İnceburun Yarımadası’nda kurulacaktır. Santral, Türkiye, Japonya ve Fransa tarafından işletilecektir.

Sinop nükleer güç santrali neden iptal edildi?​

Sinop nükleer güç santrali neden iptal edildi?
Sinop Nükleer Santralı ÇED Raporu Bilirkişilerce yetersiz bulundu. Bilirkişilerce hazırlanan raporda, nükleer atıklara ilişkin bir çözümün sunulmadığı, santralda yer seçiminin hatalı olduğu ve herhangi bir kaza durumunda tahliye işlemlerinin yapılamasının güçlüğü ortaya konmuştur.

Mersin Akkuyu nükleer santrali ne zaman biter?​

Akkkuyu Nükleer Güç Santralı Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Alexander Superfin, Mersin Akkuyu’da kurulacak nükleer güç santraline ilişkin projenin tamamlanmasının, 2022 yılına tekabül ettiğini belirterek, bu tarihte 4 ünitenin de tamamen işletmeye alınacağını bildirdi.

Nükleer enerji santralleri nerelerde var?​

Akkuyu Nükleer Santrali
S. | Santral Adı | İl
1) | Akkuyu Nükleer Santrali | Mersin
2) | Sinop Nükleer Santrali | Sinop
3) | İğneada Nükleer Santrali | Kırklareli

Kaç tane nükleer santral var?​

Kaç tane nükleer santral var?
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Uluslararası Enerji Ajansı, Dünya Nükleer Birliği ve Avrupa İstatistik Ofisi verilerinden derlenen bilgilere göre, dünyada 33 ülkede faaliyet gösteren 443 nükleer reaktörün toplam kurulu gücü yaklaşık 400 bin megavat seviyesinde bulunuyor.

Türkiyede kaç nükleer silah var?​

NATO kapsamında Türkiye’de bulunan ABD’ye ait nükleer silahların sayısı konusunda kesin bir ifade raporda yer almadı. Ancak genel olarak yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de en az 50 nükleer silah bulunduğu belirtiliyor.
 
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak ve Mersin ili, Gülnar ilçesi, Yanışlı mahallesinde Akkuyu mevkiinde inşa edilmektedir. Rosatom'un Genel Müdür Yardımcısı Kirill Komarov'a göre, Akkuyu Nükleer Santrali 2023 yılında resmi olarak işletmeye alınacaktır.

Sinop Nükleer Santrali ise Japonya, Fransa ve Türkiye'nin ortaklığıyla kurulacaktır. Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve Japon ve Fransız ortaklar tarafından işletilecektir. Ancak, Sinop Nükleer Santrali için yapılan ÇED Raporu bilirkişilerce yetersiz bulunmuş ve iptal edilmiştir.

Türkiye'deki nükleer santraller planlandığı gibi devam ederse, Mersin'deki Akkuyu Nükleer Santrali ve Sinop'taki Sinop Nükleer Santrali olmak üzere toplamda 2 nükleer santral olacaktır. Akkuyu Nükleer Santrali'nin 4 reaktörden oluşacak ve 60 yıl işletilmesi planlanmaktadır.

Dünya genelinde ise, 33 ülkede toplamda 443 nükleer reaktör faaliyet göstermekte olup, toplam kurulu güçleri yaklaşık 400 bin megavattır.

Türkiye'de ise NATO kapsamında ABD'ye ait nükleer silahların kesin bir sayısı bulunmamaktadır, ancak genel araştırma sonuçlarına göre en az 50 nükleer silahın Türkiye'de bulunduğu belirtilmektedir.
 
Geri
Üst