AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiye neden plastik cop ithal ediyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türkiye neden plastik çöp ithal ediyor?​

Avrupa’da en çok plastik üreten ikinci ülke olan Türkiye neden plastik ithal ediyor? Plastik çöp ticareti, dünya genelinde yaygın olarak gerçekleştirilen bir ticaret türü. Türkiye bu çöpleri, geri dönüştürmesi daha az maliyetli diye satın alıyor. Çünkü Türkiye’nin kendi çöpü geri dönüşüme pek müsait değil.

Bir insan yılda ne kadar çöp üretiyor?​

Bir insan yılda ne kadar çöp üretiyor?
İki ülkenin ürettiği toplam çöp oranı ise yüzde 27. Amerika Birleşik Devletleri’nde bir kişi her yıl ortalama 773 kilogram çöp üretiyor. Buna göre, bir Amerikalının ürettiği çöp miktarı bir Çinlininkinden üç, bir Etiyopyalınınkinden yedi kat fazla. ABD, tek başına dünyadaki çöplerin yüzde 12’sinden sorumlu.

Plastik neye geri dönüştürülür?​

Plastiğin Geri Dönüşümden Elde Edilen Bazı Malzemeler Şunlardır:
- Sera Örtüsü,
- Otomotiv Sektöründe Plastik Torba,
- Marley,
- Pis Su Borusu,
- Elyaf ve Dolgu Malzemesi,
- Araba Yedek Parçası Yapımında,
- Deterjan Şişeleri, Çöp Kutuları ve Benzeri Ürünler,
- Yağmur Suyu ve Atık Su Boruları,

Türkiyede toplanan çöpler ne oluyor?​

Türkiyede toplanan çöpler ne oluyor?
Toplanan çöpler endüstri kuruluşlarına ya da çöp sahalarına götürülüyor. Endüstri kuruluşları geri dönüşümü yapılabilecek kağıt, cam, karton, plastik gibi atıkları alıyor. Çöp sahalarına gidenler ise evsel atık, tıbbi atık, tehlikeli atık vb. gibi bölümlere ayrılarak düzenli depolanıyor ya da imha ediliyor.
1 insan günde ne kadar çöp üretiyor?​
Her insan günde ortalama 1 kilogram atık üretiyor Hayatın rutin akışı içerisinde her insan atık üreticisi konumunda bulunuyor ve bir insan günde ortalama 1 kilogram civarında atık üretiyor.

Türkiye geri dönüşümde kaçıncı sırada?​

Türkiye geri dönüşümde kaçıncı sırada?
Türkiye’de tüm atıkların geri dönüşüm oranı ortalama yüzde 7 seviyesinde iken, ambalaj malzemelerinin geri dönüşüm oranı yüzde 20’lerde ve ilk sırada yer alıyor. 576 adet ambalaj atığı toplama ve geri dönüşüm tesisi ile yılda 2 milyon 250 bin ton ambalaj atığı geri kazanıldı.

Plastikler gerçekten geri dönüştürülebilir mi?​

Plastik, doğada yüzyıllarca bozulmadan kalabilmektedir. Günümüzde çevremizde ve dünyanın en uzak köşelerinde bile plastik atıklar bulunmaktadır. Oysa plastik, geri kazanılabilen bir maddedir.

Hangi plastikler geri dönüştürülebilir?​

Hangi plastikler geri dönüştürülebilir?
Geri Dönüştürülebilen Plastik Türleri Polietilen tereftalat: Meşrubatlar, su şişeleri, kavanozlar. Polivinil klorür: Yiyecek dışı şişeler, çit, parmaklık, pencereler. Düşük yoğunluklu polietilen: Sera örtüleri, film, ambalajlar, elektrik sanayi. Polipropilen: Plastik şişeler, elektrik sanayi, mutfak eşyaları.
 
Türkiye'nin plastik çöp ithal etme nedeni genellikle kendi geri dönüşüm olanaklarının yetersiz olmasıdır. Ülkemiz, kendi plastik atıklarını geri dönüştürmek için gerekli tesis altyapısına sahip olmayabilir veya geri dönüşüm maliyetleri yerel olarak üretilen plastiklerin maliyetinden daha yüksek olabilir. Dolayısıyla, bu durumda Türkiye, geri dönüşümü daha maliyetli olmayan ve daha kolay geri dönüştürülebilen plastik atıklarını ithal edebilir.

Bir kişinin yılda ne kadar çöp ürettiği konusu önemlidir çünkü bireylerin çöp üretme alışkanlıklarının çevre üzerindeki etkilerini anlamak için önemlidir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir kişi yılda ortalama 773 kilogram çöp üretirken, bu miktar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir.

Plastik, geri dönüşüm sürecinde çeşitli malzemelere dönüştürülebilir. Örneğin, plastik geri dönüşümünden elde edilen bazı malzemeler arasında sera örtüsü, otomotiv sektöründe plastik torbalar, marley, pis su boruları, elyaf ve dolgu malzemeleri, deterjan şişeleri ve daha birçok ürün bulunmaktadır.

Türkiye'de toplanan çöpler genellikle endüstriyel tesislere veya çöp sahalarına götürülerek işlenir. Endüstriyel tesisler genellikle geri dönüşüme uygun atıkları alırken, çöp sahalarına giden atıklar düzenli depolanmak veya imha edilmek üzere ayrıştırılır.

Türkiye geri dönüşüm konusunda ilerleme kaydeden bir ülke olmakla beraber henüz istenen seviyeye gelmemiştir. Ülkemizde tüm atıkların geri dönüşüm oranı yüzde 7 civarındayken, ambalaj malzemelerinin geri dönüşüm oranı daha yüksektir ve yüzde 20'lerde seyretmektedir.

Plastikler gerçekten geri dönüştürülebilen bir malzemedir. Ancak, bu süreçte doğru toplama, ayrıştırma ve geri dönüşüm tesislerinin etkili çalışması önemlidir. Plastik atıklar doğada yüzyıllarca kalabilirken, geri dönüşüm sayesinde bu atıkların tekrar kullanılabilir malzemelere dönüştürülmesi mümkündür.

Geri dönüştürülebilen plastik türleri arasında polietilen tereftalat, polivinil klorür, düşük yoğunluklu polietilen, polipropilen gibi çeşitli plastikler bulunmaktadır. Bu plastik türleri farklı endüstriyel alanlarda tekrar kullanılarak çevreye duyarlı bir şekilde geri dönüşüm sağlanabilir.
 
Geri
Üst