AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiye kac bilesende AB desteginden yararlanir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Türkiye kaç bileşende AB desteğinden yararlanır?​

Bir önceki IPA döngüsünde (2007 – 2013) geçişe destek ve kurumsal yapılanma, sınır ötesi işbirliği, bölgesel kalkınma, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve kırsal kalkınma olarak belirlenen beş bileşen kapsamında Türkiye’ye 4.483,6 milyon avro tahsis edilmiştir.

2006 yılında AB mali yardım için uyguladığı programları hangi başlık altında birleştirilmiştir?​

Yaşanan gelişmelere paralel olarak, Avrupa Birliği 2007 – 2013 yıllarına ait bütçe dönemiyle birlikte aday ülkelere sağladığı mali yardım mekanizmasında değişikliğe gitmiştir. Buna göre aday ve potansiyel aday ülkelere yapılan mali yardımlar Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) adı altında birleştirilmiştir.

IPA 2 nedir?​

IPA 2 nedir?
Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)’nın 2014 – 2020 yıllarını kapsayan II. Dönemi de I Dönemin devamı niteliğinde, ülkemizin AB müktesebatına uyum ve uygulamasına yönelik kapasitesinin geliştirilmesi ile ekonomik ve sosyal uyuma yönelik kapasitelerinin oluşturulması hedefleri çerçevesinde yürütülmektedir.

3 mali protokol nedir?​

3 mali protokol nedir?
Türkiye’ye üç mali protokol kapsamında verilen bu krediler, genelde Topluluk kredileri ve Avrupa Yatırım Bankası kredileridir ( Karluk ve Dural, 2013: 93). Bu mali yardım, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelere verilen yardımlarla karşılaştırıldığında çok az olduğu görülecektir.

Türkiye AB mali yardımlarından ilk kez hangi tarihte faydalanmıştır?​

1964–1995: 1963 tarihli Türkiye-AT Ortaklık Anlaşmasından 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği’ne kadar geçen süre Türkiye’nin mali yardımlardan mali protokoller aracılığıyla yararlandığı bir dönemdir. Bu dönemde çoğu kredi niteliğinde toplam 1 milyar avro kullanılmıştır.

Avrupa Birliği IPA nedir?​

IPA’nın temel amacı aday ülkenin AB’ye üye olma yolundaki ihtiyaç ve önceliklerine hizmet eden projelerin desteklenmesidir. Projeler aracılığıyla kullandırılan fonlar, AB müktesebatına uyumu ve bu uyum için gerekli idari kapasite oluşturulmasını hedefler.

Türkiye kaç bileşende AB desteğinden yararlanır?

Türkiye, AB desteğinden yararlanmak için beş bileşen üzerinden destek almaktadır. IPA döngüsünde (2007 – 2013) geçişe destek ve kurumsal yapılanma, sınır ötesi işbirliği, bölgesel kalkınma, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve kırsal kalkınma olarak belirlenen beş bileşen kapsamında Türkiye'ye 4.483,6 milyon avro tahsis edilmiştir.

2006 yılında AB mali yardım için uyguladığı programları hangi başlık altında birleştirilmiştir?

Avrupa Birliği, 2007 – 2013 yıllarına ait bütçe dönemiyle birlikte aday ülkelere sağladığı mali yardım mekanizmasında değişikliğe gitmiş ve aday ve potansiyel aday ülkelere yapılan mali yardımları Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) adı altında birleştirmiştir. Bu programlar altında çeşitli destekler sağlanmıştır.

IPA 2 nedir?

IPA 2, Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın 2014 – 2020 yıllarını kapsayan ikinci dönemidir. Bu dönem, I Dönemin devamı niteliğinde olup, Türkiye'nin AB müktesebatına uyum ve uygulamasına yönelik kapasitesinin geliştirilmesi ile ekonomik ve sosyal uyuma yönelik kapasitelerinin oluşturulması hedefleri doğrultusunda yürütülmektedir.

3 mali protokol nedir?

Türkiye'ye verilen üç mali protokol kapsamındaki krediler genellikle Topluluk kredileri ve Avrupa Yatırım Bankası kredilerini içermektedir. Bu mali yardımlar genellikle diğer ülkelere verilen yardımlarla karşılaştırıldığında daha sınırlı olduğu ifade edilmektedir.

Türkiye AB mali yardımlarından ilk kez hangi tarihte faydalanmıştır?

Türkiye, AB mali yardımlarından ilk kez 1964-1995 yılları arasında yararlanmıştır. 1963 tarihli Türkiye-AT Ortaklık Anlaşması ve 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması gibi süreçlerde Türkiye, mali protokoller aracılığıyla yaklaşık 1 milyar avro değerinde kredi kullanmıştır.

Avrupa Birliği IPA nedir?

IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı), aday ülkelerin AB'ye üyelik sürecinde ihtiyaç ve önceliklerine hizmet eden projelerin desteklenmesini amaçlayan bir mali yardım mekanizmasıdır. Projeler aracılığıyla sağlanan fonlar, aday ülkelerin AB müktesebatına uyumunu ve gerekli idari kapasitelerini oluşturmayı hedefler. Bu sayede aday ülkelerin AB'ye uyum sürecinde desteklenmesi sağlanmaktadır.

Geri