- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 254.523
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Türkiye ikinci dünya savaşına girmeyi hangi şartla kabul etti?
Almanların Yunanistan’ı işgali ve Bulgaristan’ın Almanya yanında savaşa katılması savaşın Türkiye sınırına dayanmasına yol açtı. Almanya, Türkiye’nin Müttefiklere yakınlaşmasını önlemek amacıyla 18 Haziran 1941’de “Türkiye ile karşılıklı saldırmazlık paktı” imzaladı.1953 yılında SSCB ikinci Dünya Savaşı’nın ardından gündeme gelen isteklerinden vazgeçmiş midir?
Joseph Stalin’in ölümünden sonra 30 Mayıs 1953 tarihinde yeni gelen Sovyet hükûmeti boğazlar üzerindeki hak iddialarını reddetti. Sovyet Dışişleri Bakanı Molotov, İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerindeki Rus iddialarını, hem de Türk-Ermenistan-Gürcistan sınırı boyunca diğer toprak anlaşmazlıklarını sahiplenmedi.1 – Birinci Dünya Savaşı’ndaki gibi, devletlerin büyüme ve kuvvetlenme hırsı, 2 – Devletlerin çeşitli milli emeller beslemeleri, 3 – Milliyetçilik, Nazizm, Komünizm gibi çeşitli ideoloji çatışmaları, 4 – Büyük devletler arasında baş gösteren silahlanma yarışı, 5 – Dünyanın içine sürüklendiği büyük ekonomik buhranlar, 6 …
Türkiye ikinci dünya savaşına neden katıldı?
Dünya Savaşı öncesinde Çekoslovakya’nın ve Arnavutluk’un işgallerinden endişelenen Türk hükûmeti, 1939’da İngiltere ve Fransa ile ortak bir bildiri yayımladı. 19 Ekim 1939’da Ankara’da bu iki devlet ile Türkiye arasında ittifak kuruldu.
Aşağıdakilerden hangisi ikinci dünya savaşı sonunda Sscb’nin Türkiye’den talep ettikleri?
Dünya Savaşı’ndan galip çıkmış olmanın da verdiği güçle harekete geçen Sovyet Rusya, 1925 yılında imzalanan ve her beş yılda bir yenilen Türk-Rus Dostluk Anlaşmasını yenilemeyi reddettiği gibi Türkiye’den toprak ve üs talebinde bulundu. Sovyet Rusya Türkiye’ye verdiği notalarla Boğazlardan üs ve Kars-Ardahan’ı istedi.