- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca kadınlar ne gibi haklar kazandı?
1930: Doğum izni düzenlendi. 1933: Kız çocuklarına mesleki eğitim vermek amacıyla Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü kuruldu. 1933: Köy Kanunu’nda değişiklik yapılarak kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları verildi. 1934: Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.Kadın hakları ne zaman kabul edildi?
8 Mart Dünya Kadınlar Günü 1857’den beri dünyanın birçok ülkesinde kutlanan bu gün 1977 yılındaki Birleşmiş Milletler genel toplantısında Kadın Hakları ve Uluslararası Barış günü olarak kararlaştırılmış ve kadınların haklarının verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.Seçilme yaşı kaç?
Evet, Anayasanın 67 nci maddesinde “Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir” deniliyor. 76 ncı maddesinde, yani, bugün, değişikliği üzerinde konuştuğumuz maddede ise “Otuz yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir” deniliyor.
Türk kadını sırayla hangi aşamalardan sonra siyasi alanda erkeklerle eşit haklara kavuşmuştur?
Anayasanın 10. ve 11. Maddeleri değiştirilerek her kadına 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkı verildi. Bu anayasa değişiklikleri çerçevesinde İntibah-ı Mebusan Kanunu (Milletvekili Seçimi Kanunu)’nda 11 Aralık 1934’te yapılan değişiklikler sonucu anayasada tanınan haklar seçim kanunuyla da düzenlendi.
Cumhuriyetle Herkes ne hakkı kazandı?
Konut dokunulmazlığı (Hiç kimsenin konutuna izinsiz girilemez.) Seçme ve seçilme hakkı (Herkes ülke yönetimine katılmak için seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Bu amaçla siyasi parti kurabilir ve siyasi partiler üye olabilir.) Ülkemizde yukarıda belirtilen temel haklar anayasa ve yasalarla koruma altına alınmıştır.Ilk kadın milletvekili kim?
1. sıra: soldan sağa: Mebrure Gönenç (Afyon), Hatı Çırpan (Ankara), Türkan Örs Baştuğ (Antalya), Sabiha Gökçül Erbay (Balıkesir), Şekibe İnsel (Bursa), Hatice Özgener (Çankırı); 2. sıra soldan sağa : Huriye Öniz Baha (Diyarbakır), Fatma Memik (Edirne), Nakiye Elgün (Erzurum), Fakihe Öymen (Ankara), Benal Nevzat İştar …Türk kadını ilk kez ne zaman oy kullandı?
Türkiye’de kadınların katıldığı ilk genel seçimleri, 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. dönem seçimleridir.
Seçilme yaşı 30 Hangi Anayasa?
Türkiye’de seçilme yaşı Seçilme hakkına gelince 1876’da Kanûn-ı Esâsî 30 yaşını bitirenlere seçilme hakkı tanımış, bu hak 13 Ekim 2006 tarihine kadar bu şekilde devam etmiş. Bu tarihte yapılan değişiklik ile seçilme yaşı 25’e indirilmiştir.