- Konu Yazar
Türkiye Cumhuriyeti hangi devletin eğitim sistemini model olarak almıştır?
Görüldüğü gibi Osmanlı Devleti “en uzun yüzyılı”nda Avrupaî bir eğitim sistemi kurmayı başarmıştır. Bu güçlü miras Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminin altyapısını oluşturmuştur.Osmanlı döneminde yenilikçi okulların açılmaya başlaması ilk olarak aşağıdaki okullardan hangisi ile başlamıştır?
Yine bu bilgilerden anlaşıl- dığı üzere ilk açılan özel okullar Şemseddin Efendi Mektebi (1872 yılında Selanik’te) ve İsmail Hakkı (Lisan) Mektebi (1872 yılında Selanik’te)’dir.MEB neden var?
MEB neden var?MEB’in ilk görevi Atatürk ilke ve inkılaplarına sahip çıkarak bu doğrultuda öğrencilere tarihi, kültürel, manevi, ahlaki ve milli değerleri aşılamaktır. Ücretsiz eğitimin okul çağına gelmiş çocukların, öğrenciliklere verilmesi ve yükseltilmesi gibi görevlerde MEB’e aittir.
Osmanlıda ilk eğitim ne zaman başladı?
Osmanlı Devleti’nde çocuklar olgunlaşma durumlarına göre, 4 ila 7 yaş arasında Sıbyan Mektebinde ilk eğitimlerine başlardı. Bu okulların çoğu, camilere bitişik olarak inşa edilirdi. Bu mekteplerde eğitime başlayan çocuklar için 14. Yüzyıl’dan 19. Yüzyıl sonlarına kadar çeşitli merasimler düzenlenmekteydi.Ilk kez azınlık okulu ne zaman açıldı?
Museviler eğitim faaliyetlerini uzun süre havralarda devam ettirdikten sonra ilk olarak 1854 yılında İstanbul’da Musevi Asri mektebini açtılar.Allians İsrailit adını taşıyan Yahudi kuruluşu 1875 den sonra birçok şehirde çok sayıda okul açtı.Milli Eğitim Bakanlığı ne işe yarar?
Milli Eğitim Bakanlığı ne işe yarar?Eğitime erişimi kolaylaştıran, her vatandaşın eğitim fırsat ve imkânlarından eşit derecede yararlanabilmesini teminat altına alan politika ve stratejilerin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapmak, belirlenen politikaları uygulamak, uygulanmasını izlemek ve koordine etmek.
AKP döneminde Milli Eğitim’de 6 bakan değişti. Bakanların görev süreleri 2 yıl dolayında, en uzun süre bakanlık yapan 6 yıl bakanlık yaptı. Turizm Bakanlığı’nda en uzun bakanlık süresi 5 yıl.
Milli Eğitim Bakanlığı Hizmet birimleri Teftiş Kurulu Başkanlığı •Strateji Geliştirme Başkanlığı. Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü •İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü. Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı.