Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turkiye Cumhuriyeti devletinin vatandaslari olarak ne gibi haklarimiz vardir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.901
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türkiye Cumhuriyeti devletinin vatandaşları olarak ne gibi haklarımız vardır?​

Vatandaşlık hak ve görevleri dörde ayrılır.
- SEÇME VE SEÇİLME HAKKI: Milletvekili, muhtar, belediye başkanı ve diğer temsilcilerin katıldığı seçme işine seçim denir.
- KANUNLARA UYMAK: Devlet toplumun düzenini sağlamak için kurallar koyar.
- VERGİ VERMEK:
- ASKERLİK YAPMAK:

Kimler vatandaştır?​

Vatandaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Bu kişilere vatandaş denir.

Türkiye hangi vatandaşlık anlayışına sahiptir?​

Türkiye hangi vatandaşlık anlayışına sahiptir?
Bu ne- denle, hukukumuzda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının ırk esası- na dayanmadığı gerçeğini kabul etmek tarihsel bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. 1924 Anayasası’nın 88. maddesinde “Türkiye ahalisine din ve ırk farkı olmaksızın, vatandaşlık itibarı ile Türk ıtlâk olunur” hükmü yer almaktadır.

3 ülke vatandaşı olabilir mi?​

3 ülke vatandaşı olabilir mi?
Avrupa Birliği’nde bunun mümkün olduğu üç ülke vardır: Malta, Kıbrıs ve Portekiz; yanı sıra beş Karayip ülkesi olan Antigua ve Barbuda, Grenada, Dominika, Saint Kitts ve Nevis ve Saint Lucia da bu ülkelere dahildir. Ayrıca Vanuatu, Karadağ, Türkiye ve Ürdün ülkeleri yatırım programları yoluyla vatandaşlık sunmaktadır.

Vatandaşlık görevlerimiz nelerdir?​

Vatandaşlık görevleri; kanunlara uymak, seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapmak ve vergi vermek şeklindedir. Bu vatandaşlık görevleri yazılı olan görevlerdir. Yani vatandaşın ne yapması gerektiği açıkça belirtilmiştir. Bu görevler dışında da her vatandaşın dikkat etmesi gerekenler bulunmaktadır.

Vatandaş olarak temel hak ve özgürlüklerimiz nelerdir?​

ANAYASAL HAKLARIMIZ
- Yaşama hakkı
- Kişi dokunulmazlığı
- Kişi hürriyeti ve güvenliği.
- Özel hayatın gizliliği ve korunması
- Yerleşme ve seyahat hürriyeti.
- Din ve vicdan hürriyeti.
- Düşünce ve kanaat hürriyeti.
- Bilim ve sanat hürriyeti.

Hangi ülkenin vatandaşı olmak kolay?​

Hangi ülkenin vatandaşı olmak kolay?
Malta. Malta pasaportu, AB vatandaşlığı almak isteyen herkesin izlemesi gereken en kolay seçenektir. Malta, ülkeye bağış ve yatırım kombinasyonu karşılığında 12 ve 36 ay arasında sürede vatandaşlık vermektedir.

Kimler Türk vatandaşı olamaz?​

Kimler Türk vatandaşı olamaz?
Bir Türk vatandaşı ile evlenen bir yabancı, doğrudan Türk vatandaşı olamaz. Bunun için en az 3 yıl boyunca bir Türk vatandaşı ile evli olmalı ve evliliği devam ediyor olmalıdır. Bu şartları taşıyan yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak için başvuruda bulunabilirler.

Türkiye vatandaşlığın kazanılması hangi ilke ile alakalıdır?​

Temel olarak jus sanguinis ilkesine dayanan Türk vatandaşlığı kanununa göre, Türk vatandaşı olan kadın veya erkek herkesin çocukları Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında veya dışında doğmasına bakılmaksızın doğumla Türk vatandaşı olur.

Vatandaşlık görevlerimiz nelerdir 3 sınıf hayat bilgisi?​

Vatandaşlık Hak ve Görevleri 1- Kanunlara Uymak 2- Vergi Vermek 3- Askerlik Yapmak 4- Seçimlere Katılmak (Hem hak hem de görevdir.)

Vatandaşlık görevlerimiz nelerdir 5 tane?​

Vatandaşlık görevlerimiz nelerdir 5 tane?

Temel haklarımız nelerdir 5 tane örnek?​

Temel haklarımız nelerdir 5 tane örnek?
Cumhuriyet’le Gelen 10 Temel Hak
- Yaşama Hakkı
- Sağlık Hakkı
- Eğitim Hakkı
- Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı
- Düşünce, Toplantı ve Gösteri Özgürlüğü
- Dilekçe Hakkı
- Konut Dokunulmazlığı
- Basın Özgürlüğü

Bir vatandaş olarak hangi haklara sahibiz?​

Haklarınızı biliyor musunuz? İnsanca Yaşama Hakkı: İnsanca yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahipsiniz. Size hiç kimse işkence ve eziyet yapamaz; insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamazsınız. Hürriyet: Kişi hürriyeti ve güvenliğine sahipsiniz.
 
Türkiye Cumhuriyeti’nde vatandaşlık hak ve görevleri oldukça önemlidir. Vatandaşlık hakları arasında seçme ve seçilme hakkı, kanunlara uymak, vergi vermek ve askerlik yapmak gibi önemli görevler bulunmaktadır. Vatandaşlık hakkı, devletin hukuk düzeni içerisinde yaşayan bireylerin sahip olduğu hakları ve görevleri ifade eder.

Türkiye, vatandaşlık anlayışı olarak 1924 Anayasası’nda belirtildiği gibi "Türkiye ahalisine din ve ırk farkı olmaksızın, vatandaşlık itibarı ile Türk ıtlâk olunur" prensibine sahiptir. Bu durum, vatandaşlık hakkının ırk esasına dayanmadığını ve herkesin eşit olduğunu vurgular.

Ülkeler arasında vatandaşlık kazanma hakkı ve prosedürleri farklılık gösterir. Avrupa Birliği'nde 3 ülke vatandaşı olmak mümkündür ve bazı ülkeler yatırım programları yoluyla vatandaşlık sağlayabilirler. Ancak Türkiye'de bir Türk vatandaşı ile evlenen yabancılar, belirlenen şartları yerine getirerek Türk vatandaşlığına geçiş yapabilirler.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak temel hak ve özgürlüklerimize sahibiz. Anayasal haklarımız arasında yaşama hakkı, kişi dokunulmazlığı, din ve vicdan hürriyeti, düşünce ve kanaat hürriyeti gibi önemli haklar bulunmaktadır. Bu haklar vatandaşların temel olarak korunması gereken haklarıdır.

Vatandaşlık görevleri arasında kanunlara uymak, seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapmak, vergi vermek gibi görevler yer alır. Bu görevlerin yanı sıra vatandaşlar, toplumun düzenini sağlamak ve devletin işleyişine katkıda bulunmak amacıyla sorumluluk sahibi olmalıdırlar. Bu şekilde birlik ve beraberlik içerisinde daha güçlü bir toplum oluşturabiliriz.
 
Geri
Üst