AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkiye Cumhuriyeti Anayasasi nin ikinci maddesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın ikinci maddesi nedir?​

Anayasanın 2. maddesinde; “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.” hükmü düzenlenmiştir.

1982 anayasasının ikinci maddesinde belirtilen hukuk devletinin tanımı nedir?​

“Anayasanın 2. maddesinde belirtilen hukuk devleti, insan haklarına dayanan bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, eylem ve işlemleri hukuka uygun olan, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, Anayasaya aykırı durum ve davranışlardan kaçınan, hukuku tüm devlet organlarına egemen …

Kaç tane anayasa maddesi vardır?​

Kaç tane anayasa maddesi vardır?
Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesi ve değiştirilmesinin önerilmesi dördüncü madde ile yasaklanmıştır. Anayasa, bugüne kadar yirmi bir kez değişikliğe uğramıştır. Anayasada 7 kısım, 177 madde ve 16 geçici madde bulunmaktadır.

Anayasa cümle içinde nasıl yazılır?​

Anayasa cümle içinde nasıl yazılır?
“Anayasa mı?” yoksa “Ana yasa mı?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Ana yasa şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Anayasa şeklinde olmalıdır.

Türk bayrağı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın ikinci maddesinde hangi ifade tanımlanır?​

22.09.1983 te kabul edilen 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu’n da “Bayrağın Şekli ve Yapımı” başlığı altında madde 2 de “Türk bayrağı, bu Kanuna ekli cetvelde gösterilen şekil ve oranlarda olmak kaydıyla beyaz ay – yıldızlı al bayraktır.” Ve 25.01.1985 tarihli “Türk Bayrağı Tüzüğü” ‘n de bayrağın standartları başlığı …

Negatif statü hakları ne demek?​

Negatif statü hakları arasında kişi güvenliği, din hürriyeti, konut dokunulmazlığı hakkı, ispat Hakkı suç ve cezalara ilişkin esaslar, Hak arama hürriyeti, Mülkiyet hakkı, Kanuni hakim güvencesi, Temel hak ve hürriyetlerin korunması, Dernek kurma hürriyeti , toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme Hakkı, sürekli ve …
 
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın ikinci maddesi, ülkemizin temel niteliklerini belirleyen önemli hükümleri içermektedir. Bu maddeye göre Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

1982 Anayasasının ikinci maddesinde belirtilen hukuk devleti tanımı ise insan haklarına dayanan bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, eylem ve işlemleri hukuka uygun olan, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, Anayasaya aykırı durum ve davranışlardan kaçınan, hukuku tüm devlet organlarına egemen kılan bir yapıyı ifade etmektedir.

Anayasamızın toplamda 7 kısım, 177 madde ve 16 geçici madde olduğunu belirtmek gerekir. Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesi ve değiştirilmesinin önerilmesini yasaklayan dördüncü madde ile korunduğunu da eklemek önemlidir.

İfade edilen sorulardan biri "Negatif statü hakları ne demek?" konusuna gelirsek; negatif statü hakları, bireylerin devlete karşı olan haklarını ve devlet müdahalesini sınırlayan hakları kapsayan bir kavramdır. Bunlar arasında kişi güvenliği, din hürriyeti, konut dokunulmazlığı hakkı, ispat hakkı, suç ve cezalara ilişkin esaslar, hak arama hürriyeti, mülkiyet hakkı gibi temel haklar yer almaktadır. Bu haklar, bireylerin devletin keyfi müdahalelerinden korunmasını sağlar ve bireylere özgürlük alanı tanır.

Türk bayrağı ile ilgili belirtilen bilgiler ise Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın ikinci maddesinde yer almamakta, ancak Türk Bayrağı Kanunu ve Türk Bayrağı Tüzüğü'nde detaylı olarak açıklanmaktadır.
 
Geri
Üst