Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turkiye bugday uretiminde kacinci sirada?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Turkiye buğday üretiminde kacinci sirada?​

Yılda 72.136.149 ton üretim ile Rusya Federasyonu, üçüncü büyük buğday üreticisidir. 20.000.000 ton üretimiyle Türkiye 11 olarak sıralanmıştır.

Dünyanın en iyi buğday nerede yetişir?​

Dünyanın en iyi buğday nerede yetişir?
Buğday Nerede Yetiştir? Dünyada en fazla buğday yetiştirilen ülke 9.597.000 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip Çin’dir. Çin’de 120 milyon hektarlık alana tahıl ekiliyor. Nüfusu yaklaşık 1 milyar 400 milyon olan ülkede, buğdaydan üretilen gıdalar, temel besin kaynakları arasında yer almaktadır.

Rusya’da buğdayın tonu kaç dolar?​

Rus buğdayında fiyat düşüşü beklenmiyor Ortalama olarak buğdayın tonunu yaklaşık 450 dolara denk geldiğini ifade eden Hacıhaliloğlu, “Bu fiyatlar genel müdür tarafından daha onaylanmadı.

Buğday en çok nerede olur?​

Buğday en çok nerede olur?
Buğday ülkemizde hemen hemen her alanda yetiştirilebilen bir tahıl ürünüdür. Buğday ekim alanları ve verimlilik paralellik göstermektedir. 2017 verilerine göre buğday ekiminin ve verimlinin en çok olduğu iller; Konya, Diyarbakır, Ankara, Şanlıurfa, Tekirdağ, Mardin, Yozgat, Adana, Çorum, Sivas olarak sıralanmaktadır.
Dünyanın en eski buğdayı nedir?​
İçeriği Paylaş Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları şaşırttı. Buna göre, 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşıyor.

Buğday üretimi Türkiyeye yetiyor mu?​

Buğday üretimi Türkiyeye yetiyor mu?
Toplam buğdayda yeterliliğimiz % 89.2, ekmeklik buğdayda ise % 82 olarak açıklandı. Yani üretimimiz 20 milyon ton olduğuna göre, toplam buğdayda (%10) 2 milyon, ekmeklik buğdayda (% 18) 3.6 milyon ton açığımızın olduğu ortaya çıkıyor. İşte buğdayda kendi kendine yetemeyen ülke olduğumuzun gerçeği bu rakamlardır.

Rusyadan alınan buğday ne kadar?​

Türkiye’de yılda 18-20 milyon ton buğday üretiliyor. Tüketim de bu miktara yakın. Geçen yıl ithal edilen 7,5 milyon ton buğdayın ise %66’sı Rusya, %18’i Ukrayna’dan geldi.

Türkiye ne kadar buğday Tuketiyor?​

Türkiye ne kadar buğday Tuketiyor?
Türkiye’nin ortalama yıllık buğday tüketiminin 19 milyon ton olduğunu belirten Ulusoy, “Buğdayda net bir şekilde kendimize yeten bir ülkeyiz.

Buğdayı ilk kim buldu?​

300’lerde, Çin’de M.Ö. 2800’lerde, M.Ö. 2000’lerde Orta Avrupa’da buğday üretiminin yapıldığına dair kanıtlar bilinir. Antik Ege ve Akdeniz dünyasında, simgesi buğday olan antik dönem tanrılarından diğeri Demeter’dir.
 
Türkiye, yılda 20.000.000 ton üretim ile dünya genelinde 11. sırada yer almaktadır. Buğday üretiminde Rusya, Türkiye'nin üç basamak önünde 72.136.149 ton ile üçüncü sıradadır. Ancak Türkiye'nin buğday tüketimi de oldukça yüksektir ve ortalama olarak 19 milyon ton buğday tüketilmektedir. Ülke, toplam buğday tüketiminin %89.2'sini yerli üretimle karşılayabilmektedir. Ancak, ekmeklik buğdayda ise %82 oranında kendi kendine yetebilmektedir. Bu durum, Türkiye'nin buğdayda kısmen kendi kendine yetsa da bazı alanlarda dışa bağımlı olduğunu göstermektedir.

Rusya'dan alınan buğday miktarı da oldukça dikkat çekicidir. Türkiye, yılda 18-20 milyon ton buğday üretirken, yaklaşık 7.5 milyon ton buğdayı ithal etmektedir. Bu ithal edilen buğdayın %66'sı Rusya'dan, %18'i ise Ukrayna'dan gelmektedir. Türkiye'nin buğday tüketimine bağlı olarak Rusya'dan yapılan buğday ithalatı önemli bir yere sahiptir.

Buğdayın kökenleri ise oldukça eskiye dayanmaktadır. M.Ö. 2800'lerde Çin'de, M.Ö. 2000'lerde Orta Avrupa'da buğday üretimi yapıldığı bilinmektedir. Antik Ege ve Akdeniz dünyasında ise simgesi buğday olan tanrılardan biri de Demeter'dir. Dünyanın en eski buğdayı olarak kabul edilen antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları modern buğdaylarla benzerlik göstermektedir.

Buğdayın en iyi yetiştiği yerler arasında ise Çin öne çıkmaktadır. Çin, dünyada en fazla buğday üretimi yapan ülke olup, buğday üretiminde önemli bir paya sahiptir. Türkiye'de ise buğday hemen hemen her alanda yetiştirilebilen bir tahıl ürünüdür ve Konya, Diyarbakır, Ankara, Şanlıurfa gibi iller buğday ekiminin ve verimliliğinin en yüksek olduğu bölgeler arasında sıralanmaktadır.
 
Geri
Üst