- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Türkiye boğazlardan savaş gemisi geçebilir mi?
Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936’da imzalanan ve Türkiye’ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı veren uluslararası sözleşmedir. Sözleşme, Türkiye’ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler.Karadeniz’e kıyıdaş olmayan bir devletin Karadeniz’de bulundurabileceği deniz kuvvetinin en yüksek sınırı nedir?
Montrö Sözleşmesi, Karadeniz’deki askeri varlığın yoğunluğunu da düzenleyen hükümlere sahip. Karadeniz’e kıyıdaş olmayan ülkelerin burada aynı anda bulundurabileceği gemilerin toplam tonajı 45 bin tonu, kıyıdaş olmayan tek bir ülkenin ise 30 bin tonu aşamıyor.
Türkiye boğazlardan geçiş ücreti alınıyor mu?
Montrö Türk Boğazlar Sözleşmesi’ne göre Boğazlardan geçiş yapan savaş gemilerinden ücret alınmıyor. Ancak, ticaret gemileri, Türk Boğazlarından herhangi bir limana uğramaksızın geçiş yapsa bile ücret ödüyor. Kılavuzluk ve römorkör hizmetleri ile sağlık denetimi de ücrete tabi.İstanbul Boğazı kapandı mı?
İstanbul Boğazı, çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatıldı. İstanbul Boğazı’nın kuzey kesimlerdeki sis nedeniyle görüş mesafesinin düşmesi üzerine kapatıldığı öğrenildi. “Günün manşetlerini ve en çok okunan haberlerini her sabah e-postanızdan takip etmek için Habertürk bültene üye olun.”
Karadeniz’de bulunmalarının amacı ne olursa olsun, kıyıdaş olmayan Devletlerin savaş gemileri bu denizde yirmi-bir günden çok kalamayacaklardır.
Karadenize hangi ülkeler girebilir?
Karadeniz’e kıyısı olan 6 ülke bulunuyor. Bu ülkeler: Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Türkiye ve Ukrayna.