Turkiye Birlesmis Milletler Deniz Hukuku Sozlesmesine taraf midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türkiye Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesine taraf mıdır?​

Antlaşma 10 Aralık 1982 tarihinde Jamaika’nın Montego Bay kentinde imzalanmış olup 16 Kasım 1994 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye bu sözleşmeye taraf değildir.

Bmdhs kaç madde?​

Bmdhs kaç madde?
Bu şekilde üzerinde oydaşma sağlanamayan Sözleşme metni 10 Aralık 1982’de Nihai Sened ile birlikte imzaya açılmıştır. 320 madde ve dokuz ekten oluşan BMDHS, 1958 Ikinci Deniz Hukuku Konferansı’nda kabul edilen sözleşme metinlerini birleştirmekle kalmayıp, daha ileri düzenlemeler de getirmiştir.

Rekabet yasağı anlaşması en çok ne kadar süre için yapılabilir?​

Rekabet yasağı anlaşması en çok ne kadar süre için yapılabilir?
Türk Borçlar Kanunu madde 444 hükmü uyarınca rekabet yasağı süresi en fazla 2 yıl olabilir. Bu süre 2 yılın altında kalacak şekilde işçi ve işveren arasında serbest şekilde kararlaştırılabilir. Ancak özel durum ve koşullar halinde 2 yılı geçmesi söz konusu olabilir. Burada somut olaya göre değerlendirme yapmak gerekir.

Rekabet yasağı azami kaç yıldır?​

Buna göre, rekabet yasağı anlaşması, ancak acentelik sözleşmesinin sona ermesinden itibaren iki yıl için öngörülebilir. İki yıllık süre emredici nitelikte olup[5] uzatılmamakla birlikte kısaltılması mümkündür.

Türkiye neden Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesine taraf değil?​

Türkiye neden Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesine taraf değil?
Türkiye’nin sözleşmeyi kabul etmemiş olmasının temel sebebi karasularının genişliği ve deniz hukuku uyuşmazlıklarında zorunlu yargı yetkisi ile ilgili olan maddelerdir.

BM Deniz Hukuku Sözleşmesi ne göre karasuları hangi alanı kapsar?​

BM Deniz Hukuku Sözleşmesi ne göre karasuları hangi alanı kapsar?
1958 Cenevre ve 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmelerine göre Açık Deniz, hiçbir devle- tin ülkesine, egemenliğine ait olmayan iç sular, kara suları, takımada devletlerinin takımada suları ve münhasır ekonomik bölge dışında ka- lan uluslararası deniz alanını kapsamaktadır (Pazarcı, 2008; Kuran, 2009).

Rekabet etmeme borcu en fazla kaç yıl?​

Cevap: Bu durum eski işçi için öngörülemez bir durum olduğundan dolayı, işçiyi bağlamaz. Türk Borçlar Kanunu’nun 445. maddesinde belirtilen diğer bir önemli husus, rekabet yasağı sözleşmelerinde zaman bakımından sınırlandırılması. Burada söz konusu durum işçinin işvereniyle en fazla 2 yıl rekabet etmeme borcudur.

Rekabet yasağı kimler için geçerli?​

Rekabet yasağı kimler için geçerli?
Doktrinde ileri sürülen görüşe göre, rekabet yasağının, işverenin yürütmekte olduğu faaliyetin yurt genelinde geçerli olması ve işçinin işyerindeki pozisyonu açısından işverenin korunması gerekli haklı bir menfaatinin bulunması durumunda tüm ülkeyi kapsayacak şekilde düzenlenmesi mümkündür.

Rekabet yasağının süresi özel durum ve koşullar hariç olmak üzere azami kaç yıl?​

Rekabet yasağının süresi özel durum ve koşullar hariç olmak üzere azami kaç yıl?
i. TBK’nın 445/1. maddesi uyarınca, rekabet yasağı sözleşmesinin süresi özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.

Deniz hukukunda esas hatların berisinde kalan sulara ne ad verilir?​

Kıyıdaki bir koy ya da körfezin ağız genişliği 24 deniz milini aşmıyor ise her iki uç birleştirilir ve düz bir hat çizilir. Bunun berisinde kalan sular iç sulardır.
 
Evet, Türkiye Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesine taraf değildir. Bu durumun temel sebebi, ülkenin karasularının genişliği ve deniz hukuku uyuşmazlıklarında zorunlu yargı yetkisi ile ilgili olan maddelerdir. Söz konusu sözleşme 320 madde ve dokuz ekten oluşmaktadır. 1958 İkinci Deniz Hukuku Konferansı'nda kabul edilen sözleşme metinlerini birleştirirken daha ileri düzenlemeler de getirmiştir.

BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne göre karasuları, Açık Deniz, hiçbir devletin egemenliğine ait olmayan iç sular, kara suları, takımada devletlerinin suları ve münhasır ekonomik bölge dışında kalan uluslararası deniz alanını kapsamaktadır.

Rekabet yasağı sözleşmelerine gelindiğinde, Türk Borçlar Kanunu'nun 444. maddesine göre, rekabet yasağı süresi en fazla 2 yıl olabilir. İşçi ve işveren arasında serbestçe kararlaştırılabilen bu süre, özel durum ve koşullara bağlı olarak 2 yılı geçebilir ancak somut olaya göre değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Rekabet yasağı genelde işverenin yurt genelinde geçerli faaliyetini korumak amacıyla düzenlenir ve işçinin işyerindeki pozisyonu ile işverenin haklı menfaatinin bulunması durumunda tüm ülkeyi kapsayacak şekilde uygulanabilir. Ancak TBK'ya göre rekabet yasağı süresi özel durum ve koşullar hariç olmak üzere en fazla 2 yıl olarak belirlenmiştir.
 
Geri
Üst