Turkiye Bankalar Birligi Nedir gorevleri?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Türkiye Bankalar Birliği Nedir görevleri?​

(1) Birliğin amacı serbest piyasa ekonomisi ve tam rekabet ilkeleri çerçevesinde, bankacılık düzenleme ilke ve kuralları doğrultusunda bankaların hak ve menfaatlerini savunmak, bankacılık sisteminin büyümesi, sağlıklı olarak çalışması ve bankacılık mesleğinin gelişmesi, rekabet gücünün artırılması amacıyla çalışmalar …

Banka organları nelerdir?​

Madde 8. –Bankanın yetkili organları; Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Genel Müdür ve ilgili mevzuat uyarınca kurulacak Komiteler şeklindedir. Madde 9.- (1)Banka Genel Kurulu, olağan veya olağanüstü olarak toplanır. Olağan Genel Kurul, Bankanın hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde ve en az yılda bir kere toplanır.
Yasal Dayanağı ve Hukuki Statüsü Bankacılık Kanunu’nun 79 uncu maddesi hükümlerine göre kurulmuştur. Tüzel kişiliği haiz kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Birliğin yönetim merkezi İstanbul’da bulunmaktadır.
Banka Genel Müdürleri ve Yardımcıları en az kaç yıllık mesleki deneyime sahip olmalıdırlar?
Genel müdür yardımcılarının en az yedi yıllık mesleki deneyime sahip ve asgari üçte ikisinin birinci fıkrada belirtilen alanlarda en az lisans düzeyinde öğrenim görmüş olması şarttır.
Banka genel müdürlerinin bankacılık ve işletmecilik alanında en az kaç yıllık mesleki deneyime sahip olmalıdır?
Banka Genel Müdürünün Bankalar Kanunu doğrultusunda hukuk, iktisat, işletme, maliye, bankacılık, kamu yönetimi ve dengi dallarda en az lisans düzeyinde, mühendislik alanında lisans düzeyinde öğrenim görmüş olanların ise belirtilen alanlarda lisansüstü öğrenim görmüş olması ve bankacılık veya işletmecilik alanında en az …

Bankaların denetlenmesi sisteminin bir parçası olan bağımsız denetim faaliyeti hangi kişiler veya kuruluşlar tarafından yerine getirilir?​

Bağımsız denetim faaliyetleri, bankanın bağımsız denetim sözleşmesi imzaladığı yetkili denetim kuruluşunun ilgili sorumlu ortak başdenetçisi başkanlığında, aynı yetili denetim kuruluşunca istihdam edilen 3568 sayılı Kanuna göre denetim yetkisine sahip bağımsız denetçiler tarafında yürütülmektedir.

Bankaların denetlenmesinde konsolide denetim nedir?​

Yukarıdaki açıklamalarımızda da yer vermiş olduğumuz konsolide denetim, bankaların finansal durumlarının içinde oldukları bütün ile birlikte denetlenmesidir. Bu bütüne hakim ortaklık ve bağlı ortaklıklar ile ortaklıklar topluluğu işletmeleri, yurt içi ve yurt dışı şubeleri dahildir.
Kamusal yetkilere sahip olmayan bankalar grubu içinde dört banka türü yer almaktadır. Bunlar: 1-Mevduat Kabul Eden Bankalar, 2- Mevduat Kabul Edemeyen Bankalar, 3- İhtisas ve Sektör Bankaları, 4-Tacir Banka (Merchant Bank)’dır.
Banka işletmesinin zorunlu hukuki türü nedir?
K. m. 7/1-a). Bu bağlamda banka işletmesi hukuki niteliği bakımından zorunlu hukuki türü Anonim Şirket olan tüzel kişiliğe sahip bir ticari işletmedir.

Geri