AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkcenin yabancılaşması ile ilgili kompozisyon

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Turkcenin yabancılaşması ile ilgili yazı
Ataturk “Turk ulusundanım diyen insanlar her şeyden once ve mutlaka Turkce konuşmalıdır sozu ile Turkcenin onemini en iyi şekilde anlatmaktadır Bu sozu gunumuzle ilişkilendirecek olursak şu an ozellikle genclerin ozenti kesimi tarafından yozlaştırılan guzel Turkcemiz unutulmakta ve yanlış kullanılmaktadır Turkcenin yozlaştırılması da ozunden uzaklaşmasına ve bozulmasına neden olmaktadır
Turkcenin yozlaşması ilk olarak dukkan, market ve iş yerlerinin İngilizce olarak adlandırılmasıyla başlamıştır Bu da batı dillerine ozenmemize neden olmuştur Son yıllarda telefonla mesajlaşmanın coğalması ve internetin bilincsiz kullanımı sonucu dilimiz, kelimeler değiştirilerek hatta gereksiz harf eklenerek yozlaştırılmaya başlanmıştır Ozellikle genc kesimin kullandığı anlık mesajlaşma programları ve bazı sosyal siteler bu yozlaşmanın temeli olmuştur
Turkcemizin guzelliğini bozan bu yozlaştırmanın amacsızca yapılması en acıklı sonuctur Konuşmak ve yazmak icin yeterli bir dile sahip olmamıza rağmen dilimizin amacı bile bilinmeden yozlaştırılmasına anlam veremiyorum
Turkcenin bozulması ilk olarak daha hızlı yazmak icin kelimelerden harf cıkartılarak yapılıyordu Ornek verecek olursak: Tamam, ne haber, selam gibi kelimeler tmm, slm, nbr şeklinde yazılıyordu Fakat şimdi kısaltmak yerine daha da uzatılarak Turkce karakterlerden olan ş, c harfleri sh, ch, j şeklinde değiştiriliyor Son olarak harflerin yerine rakam koyarak yazma gibi sacma sapan bir alışkanlık cıktı A harfi yerine benzer olan 4 rakamını yazmak bu bozulmanın en basit orneği
Dilimizi yozlaştıran Turk gencleri bu yozlaştırma merakından en kısa surede arınmazsa ve ozentiliği bırakıp ozune donmezse, bu ozenti sadece dilimiz ile kalmayıp kulturumuzu, benliğimizi hatta beynimizi etkileyecektir Umarım bu bilincsiz toplum Mustafa Kemal Ataturk’un “Ulkesini, yuksek istiklalini korumasını bilen Turk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır sozune uyarak bu yozlaşmanın tum Turkiyeyi etkilemesine izin vermez Lutfen konuşurken ve yazarken Turkceyi doğru kullanmaya dikkat edelim Kulturumuz, benliğimiz ve beynimiz icin…
 
Mustafa Kemal Atatürk'ün "Türk ulusundanım diyen insanlar her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır" sözü, Türkçenin önemini vurgulayan önemli bir ifadedir. Bu sözü günümüze yansıtacak olursak, özellikle gençler arasında görülen Türkçenin yozlaşması sorunuyla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Güzel Türkçemizin özellikle özentili genç kesim tarafından yanlış kullanıldığını ve unutulduğunu görmekteyiz. Türkçenin yozlaşması, dilin özünden uzaklaşmasına ve bozulmasına neden olmaktadır.

Türkçenin yozlaşması ilk olarak dükkan, market ve iş yerlerinin İngilizce olarak adlandırılmasıyla başlamıştır. Bu durum, Batı dillerine özenmemize neden olmuştur. Son yıllarda telefonla mesajlaşmanın artması ve internetin bilinçsiz kullanımı sonucunda dilimiz, kelimelerin değiştirilmesi hatta gereksiz harf eklenmesiyle yozlaştırılmaya başlanmıştır. Özellikle gençlerin kullandığı anlık mesajlaşma programları ve bazı sosyal medya platformları bu yozlaşmanın temelini oluşturmaktadır.

Türkçemizin güzelliğini bozan bu yozlaşmanın amaca hizmet etmeyen bir durum olduğunu düşünüyorum. Konuşma ve yazma için yeterli bir dile sahip olmamıza rağmen dilimizin amacının bile bilinmeden yozlaştırılmasını anlamakta güçlük çekiyorum.

Türkçenin bozulması, öncelikle hızlı yazma amacıyla kelimelerden harf çıkarılarak başlamıştı. Örneğin; "Tamam, ne haber, selam" gibi kelimeler "tmm, slm, nbr" şeklinde yazılmaya başlanmıştı. Ancak son zamanlarda kısaltım yerine daha da uzatma eğilimiyle Türkçe karakterler yerine yabancı harfler kullanılmaya başlanmıştır. Son olarak, harfler yerine rakam koyarak yazma gibi anlamsız bir alışkanlık da gelişmiştir. Örneğin, "A" harfinin yerine benzer olan "4" rakamı kullanılarak yazım bozulmaktadır.

Dilimizi yozlaştıran Türk gençleri, bu eğilimden kurtulmaz ve özentilikten uzaklaşmazsa, bu durum sadece dilimizi etkilemekle kalmayıp kültürümüzü, benliğimizi hatta beynimizi dahi olumsuz yönde etkileyebilir. Umarım bu bilinçsiz eğilim, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır" sözüne uyarak tüm Türkiye'yi etkilemesine izin verilmez. Lütfen konuşurken ve yazarken Türkçeyi doğru kullanmaya özen gösterelim. Kültürümüz, benliğimiz ve beynimiz için bu son derece önemlidir.
 
Geri
Üst