AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turkcede yabanci kokenli kelimeleri nasil anlariz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
54.372
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türkçede yabancı kökenli kelimeleri nasıl anlarız?​

Türkçe kelimelerde uzun ses yani bizim bildiğimiz mânâda şapkalı kullanım yoktur. Bu sesler Türkçeye girmiş yabancı kelimelerde mevcuttur. Demek ki şapkalı bir harf gördüğümüzde bu kelimenin Türkçe olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Türkçe Türkçe bir kelime midir?​

Kelime sözcüğü Arapça “söylenen şey, söz” manasına gelen كلمة (kalima(t)) sözcüğünden ödünçlenmiştir. Sözcük kelimesi, Türkçede yer alan söz sözcüğüne Yeni Türkçe +çUk eklenmesi sonucunda türetilmiştir.

Türkçe kelimelerin ses özellikleri nelerdir?​

Türkçe kelimelerin ses özellikleri nelerdir?
Türkçenin Türk Dilinin Ses Özellikleri
- Türkçe kelimelerde kalın ünsüzlerinin kalın ünlülerle (a, ı, o, u); ince ünsüzlerinin ince ünlülerle (e, i, ö, ü) aynı hecede bulunmasından ortaya çıkan bir uyum vardır.
- Türkçede o, ö ünlüleri (-yor eki dışında) sadece ilk hecede bulunur:
- Türkçede uzun ünlü yoktur.

Türkçe bir kelime hangi harfle başlamaz?​

Türkçe bir kelime hangi harfle başlamaz?
f, h, j harfleri ise zaten türkçe * değildir. turkce sozlugun neredeyse ucte birini kaplayan m harfi ile ba$layan hic bir kelime de turkce degildir. ne kelimesinden türeyen (bkz: niye)(bkz: nere)(bkz: nasıl) soru kelimeleri hariç türkçede hiçbir kelime n harfiyle başlamaz.

Arapça kökenli kelimeler nasıl anlaşılır?​

Arapça ve Farsça ile Türkçedeki kelimeler arasında yazılış farkları bulunur. Bu farkların başlıcası, Arapça ve Farsçada uzun ünlülerin bulunması Türkçe de ise bulunmamasıydı. Arapça ve Farsçadan alınan kelimelerin içinde uzun ünlüler (û, â, î) yazılırken kısa ünlüler (a, e, u, ü, i, ı) gösterilmez.

Orjinal Türkçe bir kelime mi?​

Türk Dil Kurumu Sözlüğünde kelimenin doğru yazımı ‘orijinal’ olarak geçmektedir.

Market yabancı mı Türkçe mi?​

Market yabancı mı Türkçe mi?
Market Türkçe midir? İngilizce market “çarşı, pazar” sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük Latince mercatus “ticaret, çarşı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince mercari “satmak” fiilinden türetilmiştir.

Türkçede kaç tane ses vardır?​

Türkçede kaç tane ses vardır?
Swift’e göre Türkçede 42 sesbirim vardır. Bunlar ünlü, ünsüz ve parçalarüstü sesbirimler başlıkları altında toplanmıştır.

Hangi harf Türkçe kelimelerin başında bulunmaz?​

türkçede sözcük başına gelmeyen harfler
- c, r, l harfleri türkçede mevcut olup hiçbir türkçe * kelimenin başına gelmezler.
- turkce sozlugun neredeyse ucte birini kaplayan m harfi ile ba$layan hic bir kelime de turkce degildir.

Alfabenin 24 harfi hangisi?​

Küçük harfler
Sıra | Harf
21 | R | r
22 | S | s
23 | Ş | ş
24 | T | t
 
Yabancı kökenli kelimeleri anlamak için önemli bir ipucu, Türkçe kelimelerde bulunmayan şapkalı harflerin kullanılmasıdır. Türkçede şapkalı harfler bulunmaz, bu nedenle bir kelimeye şapkalı harfle başladığınızda o kelimenin yabancı kökenli olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca, kelimenin kökeni ve yapısı da incelenerek bir kelimenin yabancı kökenli olup olmadığı hakkında fikir edinilebilir.

Örneğin, "market" kelimesi, İngilizce "market" sözcüğünden alınmıştır ve bu kelimenin yabancı kökenli olduğu açıktır. Benzer şekilde, Türkçede yer almayan uzun ünlülerin bulunması da bir kelimenin Arapça kökenli olabileceğini gösteren bir özelliktir.

Türkçe kelimeler genellikle kalın ve ince ünlüler arasında uyum sağlayarak oluşturulur. Örneğin, kalın ünsüzler kalın ünlülerle, ince ünsüzler ise ince ünlülerle aynı hecede bulunurlar. Ayrıca, Türkçede o, ö ünlüleri genellikle ("-yor" eki dışında) ilk hecede bulunur, bu da Türkçe kelimelerin ses özelliklerinden biridir.

Türkçe kelimelerde uzun ünlü kullanılmaz, sadece kısa ünlüler vardır. Ayrıca, Türkçede neredeyse hiçbir kelime "n" harfiyle başlamaz. Ancak, "ne", "niye", "nerede", "nasıl" gibi bazı soru kelimeleri bu kuralın istisnasıdır ve "n" harfiyle başlarlar.

Son olarak, Türk alfabesinde 29 harf vardır ve bunlardan 24'ü küçük harflerdir. Alfabenin 21. harfi R (r), 22. harfi S (s), 23. harfi Ş (ş) ve 24. harfi de T (t) harfleridir. Bu harfleri kullanarak Türkçe kelimeleri oluşturabilir ve kelimelerin ses özelliklerini inceleyebilirsiniz.
 
Geri
Üst