AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turkcede uzun unlu var midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Turkcede uzun ünlü var midir?​

Kökeni Türkçe olan kelimelerde bugün uzun ünlü yoktur. Uzun ünlü, Arapça ve Farsçadan Türkçeye giren kelimelerde görülür: adalet (ada:let), beraber (bera:ber), ifade (ifa:de), kaide (ka:ide), numune (numu:ne), sade (sa:de), şair (şa:ir) vb. Ancak bu uzun ünlüler yazıda herhangi bir işaretle gösterilmez.

Uzun ünlü ne demek?​

Boğumlanma süresi, normal bir ünlünün telaffuz süresinden daha uzun olan ya da normal uzunluktaki iki ünlünün boğumlanma süresine denk olan ünlülere uzun ünlü denir. Aynı şekilde bir dilin bilinen ilk yazılı kaynaklarında uzun olup sonradan ses olayları neticesinde oluşmamış olan ünlülere de birincil uzun ünlü denir.

Ünlüler kaç ana esasa göre sınıflandırılır?​

Ünlüler kaç ana esasa göre sınıflandırılır?
Türkçede sesler, ünlüler ve ünsüzler olmak üzere iki ana gruba ayrılır.

Türkiye’de en uzun boylu manken kimdir?​

Türkiye’de en uzun boylu manken kimdir?
Çağla Şıkel, Türkiye’nin en uzun boylu ünlülerinden biri. Şıkel’in boyu 1.82 cm.

Birincil uzun ünlü çok mu?​

Bir dilin bilinen ilk örneklerinden beri uzun olan ünlüleridir. İlk örnek her zaman ve mutlaka doğru ve aslî şekil olmayabilir. Ancak daha önceki biçimi bilinmediği için ve daha sonra herhangi bir ses olayı ile değişmediği için, ilk örnekten itibaren uzun ünlülü olan şekillere “birincil/ aslî uzun ünlüler” diyoruz.

Türkçe kelimelerde birincil uzun ünlü var mıdır?​

Ona göre de Türkçedeki Arapça ve Farsça kelimeler çok miktarda uzun vokal içermekte ancak Türkçede asli uzun ünlü bulunmamaktadır.

Uzun ünlü göstermek için ne kullanılır?​

Uzun ünlü göstermek için ne kullanılır?
Millî Edebiyat akımının temsilcilerinden bir kısmını sıralayalım: Ömer Seyfettin, Halide Edip Adıvar, Ziya Gökalp, Mehmet Emin Yurdakul, Ali Canip Yöntem. 3. Ses bilgisinde uzun ünlüyü göstermek için kullanılır: a:ile, ka:til, usu:le, i:cat.

Türkçe kökenli sözlerde birincil uzun ünlü çok mudur?​

Türkçe kökenli sözlerde birincil uzun ünlü çok mudur?
1. Türkçe kökenli kelimelerde birincil uzun ünlü yoktur. İstisna kabul edilebilecek örneklerden yarın kelimesi, ölçünlü söyleyişte yaygın olarak kısa ünlü taşır [yarın] / [ya:rın]; yad “yabancı” ancak yad eller [ya:d eller] tamlaması içinde uzun ünlüyle söylenir.

Ünlüler hangi özelliklerine göre sınıflandırılır?​

Ünlü Harflerin Sınıflandırılması Nedir
- Ünlü Harflerin Sınıflandırılması
- Kalın ünlüler: a, ı, o, u.
- İnce ünlüler: e, i, ö, ü
- Düz ünlüler: a, e, ı, i.
- Yuvarlak ünlüler: o, ö, u, ü * Ağzın açıklığına göre.
- Geniş ünlüler: a, e, o, ö
- Dar ünlüler: ı, i, u, ü

Türkçede en zayıf ünlü nedir?​

Türkçedeki ünlüler: a, e, ı, i o, ö, u, ü sesleridir. Bu sesler, kalın-ince; düz-yuvarlak; dar-geniş olarak sınıflandırılırlar. Türkçe için en zayıf ünlü ise /ı/dır.

En kısa manken kim?​

En kısa manken kim?
Tuba Ünsal, 1.67 cm boyunda.
 
Evet, Türkçe kökenli kelimelerde bugün uzun ünlü bulunmamaktadır. Ancak Arapça ve Farsça kökenli kelimelerde uzun ünlü çokça görülmektedir. Örneğin, adalet (ada:let), beraber (bera:ber), ifade (ifa:de), kaide (ka:ide), numune (numu:ne), sade (sa:de), şair (şa:ir) gibi kelimelerde uzun ünlüler bulunmaktadır. Bu uzun ünlüler genellikle yazıda herhangi bir işaretle gösterilmez.

Uzun ünlü, boğumlanma süresi normal bir ünlünün telaffuz süresinden daha uzun ya da normal uzunluktaki iki ünlünün boğumlanma süresine denk olan ünlülere denir. Ayrıca bir dilin bilinen ilk yazılı kaynaklarında uzun olup sonradan ses olayları neticesinde oluşmamış olan ünlülere de birincil uzun ünlü denir.

Ünlüler genel olarak kalın (a, ı, o, u) ve ince (e, i, ö, ü) olmak üzere sınıflandırılabilir. Ayrıca düz (a, e, ı, i) ve yuvarlak (o, ö, u, ü) ünlüler de ağız açıklığına göre sınıflandırılabilir. Türkçe için en zayıf ünlü genellikle /ı/ olarak kabul edilir.

Türkiye'de en uzun boylu mankenlerden biri Çağla Şıkel'dir ve boyu 1.82 cm'dir. Ayrıca en kısa mankenlerden biri ise Tuba Ünsal'dır ve boyu 1.67 cm'dir.

Türkçe kökenli kelimelerde nadir de olsa bazı istisnai durumlar dışında birincil uzun ünlü bulunmamaktadır. Örneğin, yarın kelimesi genellikle kısa ünlü ile telaffuz edilirken, "yad eller" tamlaması içinde uzun ünlüyle söylenir.

Ünlü harfler, kalın-ince, düz-yuvarlak, dar-geniş gibi özelliklere göre sınıflandırılmaktadır. Genel olarak Türkçe için en zayıf ünlü /ı/ kabul edilirken, geniş ve dar ünlüler de vurgulanmaktadır.

Uzun ünlüleri göstermek için genellikle yazıda herhangi bir işaret kullanılmaz, ancak bazı özel durumlarda (örneğin Millî Edebiyat akımı temsilcilerinden bazılarının isimlerinde) uzun ünlüyü belirtmek için i veya : işaretleri kullanılabilir.
 
Geri
Üst