AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turkce dili nasil ortaya cikmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.174
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türkçe dili nasıl ortaya çıkmıştır?​

Türkiye Türkçesi, Türkmence, Salarca ve Azerice’nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır. Bu ön dilin Türkiye Türkçesini oluşturacak batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti ile Anadolu Beylikleri etrafında gelişerek Eski Anadolu Türkçesine evrilmiştir.

Türkçenin en eski dönemi nedir?​

Türkçenin en eski dönemi nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk devresidir. Bu devre, Göktürkler, Uygurlar ve Karahanlılar devrinin bir bölümü (13. yüzyıla kadar) olmak üzere yaklaşık sekiz asırlık dönemi kapsar. 8. yüzyıldan 13. yüzyıla kadarki dönemdir.

Kuzey Doğu Türkçesinin çağdaş dönemi nedir?​

Kuzey Doğu Türkçesinin çağdaş dönemi nedir?
Kuzey-Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesinin çağdaş kolları günümüzde yazı dili olarak kullanılmaktadır. Kuzey-Doğu Türkçesinin çağdaş kolları; Özbek, Kazak, Kırgız, Uygur, Tatar, Başkurt Türkçeleri; Batı Türkçesinin çağdaş kolları ise Azerbaycan, Türkmen, Gagavuz ve Türkiye Türkçeleridir.

Eski Türkçe hangi dönemleri ve eserleri kapsar?​

Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (7-12. yy) kapsar. 13. yy’a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.

Eski Türkçenin diğer adı nedir?​

Eski Türkçenin diğer adı nedir?
1. Eski Türkçe: Orhun (Köktürk), Uygur. 2. Orta Türkçe: Kaşgar (Karahanlı), Çağatay, Kuman, Eski Osmanlı.

Kuzey-Doğu Batı Türkçesi hangi dönem?​

Kuzey-Doğu Batı Türkçesi hangi dönem?
12. ve 13. yüzyılda büyük gelişmeler ve değişmeler olmuş, Türkler Orta Asya’dan kuzeye ve batıya doğru yayılarak yeni kültür merkezleri oluşturmuşlardır. Bunun sonucunda Eski Türkçe dönemi bitmiş, biri Kuzey-Doğu diğeri Batı Türkçesi olmak üzere iki yeni yazı dili ortaya çıkmıştır.

Çağdaş dönemde hangi Türkçe kullanılır?​

D. Çağdaş Türkçe şu anda Türk devletlerinde ve Türklerin yaşadığı bütün bölgelerde devam etmektedir. Bu dönem Türkçesi kendi içinde Türkiye Türkçesi, Azeri Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Gagavuz Türkçesi gibi bölümlere ayrılmıştır.

Türk edebiyatı tarihi kaç döneme ayrılır?​

Türk edebiyatı tarihi kaç döneme ayrılır?
İslâmiyetten önce Türk edebiyatı, 2. İslâm uygarlığı etkisi altında Türk edebiyatı, 3. Avrupa uygarlığı etkisi altında Türk edebiyatı.

Türkler hangi dilleri kullanmıştır?​

Türkler hangi dilleri kullanmıştır?
Sizler için Türklerin tarih boyunca kullandığı 9 farklı dili bir araya getirdik.
- Göktürkçe.
- Çince.
- Uygurca.
- Farsça.
- Hintçe.
- Arapça.
- Osmanlıca.
- Kiril Alfabesi – Rusça.
 
Türkçe dilinin ortaya çıkışı oldukça ilginç bir sürece dayanmaktadır. Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice gibi dillerin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrimleşerek oluştuğu varsayılmaktadır. Bu dilin Türkiye Türkçesini oluşturan batı kolu ise, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti ile Anadolu Beylikleri etrafında şekillenerek Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.

Türkçenin en eski dönemi ise Eski Türkçe olarak bilinir. Bu dönem, Türk yazı dilinin ilk dönemini temsil eder ve Göktürkler, Uygurlar ve Karahanlılar devrine kadar (yaklaşık 8. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar) uzanır.

Kuzey-Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi çağdaş dönemlerde günümüzde yaygın olarak kullanılan Türkçe kollarıdır. Kuzey-Doğu Türkçesi kolları arasında Özbek, Kazak, Kırgız, Uygur, Tatar, Başkurt Türkçeleri yer alırken, Batı Türkçesi kolları arasında Azerbaycan, Türkmen, Gagavuz ve Türkiye Türkçeleri bulunmaktadır.

Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini kapsamaktadır. Bu dönem, 7-12. yüzyıllar arasını kapsar ve Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili şeklinde gelişmiştir.

Türk edebiyatı tarihi genel olarak İslâmiyet öncesinden önce Türk edebiyatı, İslâm uygarlığı etkisi altında Türk edebiyatı ve Avrupa uygarlığı etkisi altında Türk edebiyatı olmak üzere üç döneme ayrılmaktadır.

Türkler tarih boyunca çeşitli dilleri kullanmışlardır. Göktürkçe, Çince, Uygurca, Farsça, Hintçe, Arapça, Osmanlıca ve Kiril Alfabesi ile Rusça gibi diller, Türklerin iletişimde kullandığı diller arasında yer almaktadır.
 
Geri
Üst