AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turk vergi sistemi hangi vergilerden olusur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.817
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türk vergi sistemi hangi vergilerden oluşur?​

Türkiye’de harcamalar üzerinden alınan vergiler, çok çeşitli olup, en bilinenleri katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, damga vergisi, şans oyunları vergisi banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iletişim vergisi, eğlence vergisi, çevre temizlik vergisi, gümrük vergileri, harçlar vb.’dir.

Türkiye’de hangi gelir vergisi sistemi uygulanmaktadır?​

Türkiye’de hangi gelir vergisi sistemi uygulanmaktadır?
Türk vergi mevzuatında yer alan gelir vergileri, şahsi gelir vergisi ve kurumlar vergisidir. Genel olarak uygulanan KDV oranları; %1, %8 ve ’dir.

Kurumlar vergisi kanununa göre vergiyi doğuran olay nedir?​

Kurumlar vergisi kanununa göre vergiyi doğuran olay nedir?
Gelir Vergisinde vergiyi doğuran olay, kanu- nun belirlediği gelirlerin elde edilmesidir. Vergi Usul Kanununa göre vergi alacağı, vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğar.

Türkiye hangi vergi sistemini kullanıyor?​

Türk Vergi Sistemi’nde vergiler, dolaylı vergiler ve dolaysız vergiler olmak üzere iki ana başlık altında sınıflandırılır. Esas olarak gelir ve servet üzerinden alınan vergiler dolaysız, harcamalar üzerinden alınan vergiler ise dolaylı vergiler olarak adlandırılır.

Beyana dayanan vergiler nelerdir?​

Beyana dayanan vergiler nelerdir?
Beyana Dayalı Vergi Sistemi Nedir? Beyana dayalı vergi sistemi, ödenecek vergi tutarının mükelleflerce devlete beyan edildiği vergi sistemidir. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi gibi pek çok verginin ödenmesi beyanname verilerek gerçekleştirilir.

Verginin asli unsurları nelerdir?​

Verginin asli unsurları nelerdir?
Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde vergilendirilen gelir aşağıdaki gelir unsurlarından oluşmaktadır.
- Ticari kazançlar.
- Zirai kazançlar.
- Ücretler.
- Serbest meslek kazançları
- Gayrimenkul sermaye iratları
- Menkul sermaye iratları
- Diğer kazanç ve İratlar.

Amerikan vergi sistemi nasıl?​

Amerika’da KDV yoktur ama eyaletler kendileri değişen oranlarda satış vergisi koyar. Federal vergiler Hazine Bakanlığı’na bağlı bir devlet kurumu olan İç Gelir Servisi (IRS) tarafından idare edilir. New Hampshire ve Tennessee yalnızca kâr ve faiz gelirlerinden vergi alır. Çoğu eyalet gelirin %10’u kadar vergi alır.

* gelir gider ve servet vergilerinde vergiyi doğuran olay nasıl oluşmaktadır?​

* gelir gider ve servet vergilerinde vergiyi doğuran olay nasıl oluşmaktadır?
Gelir vergisinde vergiyi doğuran olay: Gelirin elde edilmesidir. Gelirin elde edilmesi tahakkuk esası veya tahsil esası uyarınca olur. Tahsil esası ise ancak fiilen bir edimde bulunulup belli bir maddi değer fiilen kişinin malvarlığına dahil edildiğinde gelirin elde edilmiş sayılacağını ileri sürer.

Mal teslim edilmeden veya hizmet tamamlanmadan önce fatura kesilebilir mi?​

Mal teslim edilmeden veya hizmet tamamlanmadan önce fatura kesilebilir mi?
Vergi Usul Kanunu’nda malın tesliminden veya hizmetin ifasından önce fatura kesilemeyeceğine dair bir hüküm yoktur. “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.”

Şeri ve örfi vergiler nelerdir?​

Dini yani Şer’i vergiler şunlardır: Zekat: Müslümanların malının 40 da birini verdiği vergidir. Öşür ( Aşar ) : Müslümanlardan alınan ürün vergisidir. Osmanlı Devleti’nin dini olmayan vergileri ise örf’i vergi olarak adlandırılmıştır.

Gelir gider ve servet vergilerinde vergiyi doğuran olay nasıl oluşmaktadır?​

Gelir gider ve servet vergilerinde vergiyi doğuran olay nasıl oluşmaktadır?
 
Türk vergi sistemi, çeşitli vergilerden oluşmaktadır. Bunlar arasında en bilinen vergiler şunlardır:
- Katma Değer Vergisi (KDV)
- Özel Tüketim Vergisi
- Damga Vergisi
- Şans Oyunları Vergisi
- Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi
- Özel İletişim Vergisi
- Eğlence Vergisi
- Çevre Temizlik Vergisi
- Gümrük Vergileri
- Harçlar

Türkiye'de gelir vergisi sistemi olarak hem şahsi gelir vergisi hem de kurumlar vergisi uygulanmaktadır. Gelir Vergisi Kanunu'nda belirtilen vergiler genellikle %1, %8 gibi oranlarla uygulanmaktadır.

Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre vergiyi doğuran olay, kanunda belirlenen gelirlerin elde edilmesidir. Vergi Usul Kanunu'na göre ise vergi alacağı, vergi kanunlarının belirlediği olayın gerçekleşmesi veya hukuki durumun tamamlanmasıyla doğar.

Türk Vergi Sistemi, dolaylı vergiler ve dolaysız vergiler olmak üzere iki ana kategori altında toplanmaktadır. Dolaysız vergiler genelde gelir ve servet üzerinden alınırken, dolaylı vergiler harcamalar üzerinden alınmaktadır.

Beyana dayalı vergi sistemi, mükelleflerin ödenecek vergi tutarını devlete beyan ettiği bir vergi sistemidir. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi gibi birçok verginin ödenmesi beyanname verilerek gerçekleştirilir.

Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde vergilendirilen gelir unsurları şunlardır:
- Ticari kazançlar
- Zirai kazançlar
- Ücretler
- Serbest meslek kazançları
- Gayrimenkul sermaye iratları
- Menkul sermaye iratları
- Diğer kazanç ve İratlar

Amerika'da ise KDV bulunmamakla birlikte eyaletler farklı oranlarda satış vergisi uygulamaktadır. Federal vergiler, İç Gelir Servisi (IRS) tarafından idare edilmektedir. Bazı eyaletler sadece kâr ve faiz gelirlerinden vergi alırken, çoğu eyalet gelirin %10'u kadar vergi alır.

Gelir, gider ve servet vergilerinde vergiyi doğuran olay gelirin elde edilmesidir. Gelirin elde edilmesi tahakkuk esası veya tahsil esası uyarınca olabilir. Tahsil esası ise gelirin fiilen kişinin malvarlığına dahil edildiğinde elde edilmiş sayılmaktadır.

Mal teslim edilmeden veya hizmet tamamlanmadan önce fatura kesilebilir mi konusunda Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen bir hüküm bulunmamaktadır.

Şeri vergiler Müslümanların uyguladığı dini vergilerdir ve Zekat ile Öşür (Aşar) vergilerini içerir. Örfi vergiler ise Osmanlı Devleti'nde dini olmayan vergileri ifade etmektedir. Bu vergiler genellikle yerel örf ve adetlere dayanır.

Gelir, gider ve servet vergilerinde vergiyi doğuran olay gelirin elde edilmesidir. Gelirin elde edilmesi tahakkuk esası veya tahsil esası uyarınca olabilir. Tahsil esası ise gelirin fiilen kişinin malvarlığına dahil edildiğinde elde edilmiş sayılmaktadır.
 
Geri
Üst