Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turk vatandasi Kibris ne kadar kalabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
46.688
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türk vatandaşı Kıbrıs ne kadar kalabilir?​

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine Gitmek İçin Gerekli Evraklar KKTC’ye seyahate etmeyi planlayan Türk vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs’ta kalabilme süresi 3 ay yani 90 gündür. 90 günü aşan bir seyahat planı yapan Türk Vatandaşlarının Umuma mahsus (Bordo) Pasaporta sahip ise pasaport tarihlerinin seyahat bitim tarihinden …

Kıbrıs vize ücreti ne kadar?​

Kıbrıs vize ücreti ne kadar?
KKTC Vize harcı 2021 yılında geçerli olmak üzere 310 TL’dir. Suriye, Ermenistan ve Nijerya vatandaşları vize ücreti ödeyerek ve KKTC vizesi başvuru merkezleri hizmet bedellerini karşılayarak KKTC vizesi alabilir.

Rum tarafına kimler geçebilir?​

KKTC’den GKRY’ye yalnızca Kıbrıslı Türk ve Rumlar, Avrupa Birliği vatandaşları, GKRY’de ikamet izni olan İngilizler, Rum tarafında vizesi olan 3. ülke vatandaşları ve Schengen vizesi olanlar geçiş yapabilecek.

Kıbrıs Rum kesimine kimler girebilir?​

Kıbrıs Rum kesimine kimler girebilir?
Kıbrıs Vizesinden Kimler Faydalanır? Umuma mahsus pasaport sahibi, Hususi pasaport (Yeşil Pasaport) sahibi, Hizmet pasaport sahibi ve diplomatik pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları; Kıbrıs Rum Kesimi seyahatinde vizeye tabidir.
Türk vatandaşları Kıbrısa nasıl gider?​
Kuzey Kıbrıs’a turistik giriş için vize gerekmiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kıbrıs’a sadece nüfus cüzdanlarıyla giriş yapabiliyorlar. Turist olarak 3 aylık süreyi geçirmemeleri gerekiyor. Ayrıca kalış tarihinizden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli bir pasaportunuz olması gerekiyor.

Kıbrıs’ta oturma izni nasıl alınır?​

Kıbrıs’ta oturma izni nasıl alınır?
KKTC muhaceret yasalarına göre bulunduğunuz şehrin polis merkezlerinde bulunan muhaceret dairesine pasaportunuz ile birlikte müracaat edebilirsiniz. Oturma izinleri Lefkoşa merkezdeki Muhaceret Dairesi tarafından onaylanır. Bir yıllık verilen oturma izni belli bir ücrete tabidir.

Kıbrıs Türklerden vize istiyor mu?​

Türkiye Vatandaşları için Vize: Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı ya da Pasaportu olan şahısların Kuzey Kıbrıs’a vize almada herhangi bir sıkıntıları yoktur. Beyaz Irk Ülkeleri Vatandaşları için KKTC Vizesi: Rusya, Ukrayna ve Moldova gibi beyaz ırk ülkeleri de girişte pasaportları ile kolaylıkla vize alabilirler.

Türkler Güney Kıbrıs’a gidebilir mi?​

Türkler Güney Kıbrıs’a gidebilir mi?
Kıbrıs Rum Kesimine giriş için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Güney Kıbrıs Rum Kesimi Vizesi almak zorundadırlar. Kıbrıs’ın iki kesimi arasındaki serbest geçişler, T.C. vatandaşları için geçerli değildir.

KKTC yi hangi ülkeler tanıyor?​

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır.

Kıbrıs Rum kesimine Türkler girebilir mi?​

Kıbrıs Rum kesimine Türkler girebilir mi?
Kıbrıs Rum Kesimine giriş için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Güney Kıbrıs Rum Kesimi Vizesi almak zorundadırlar. Kıbrıs’ın iki kesimi arasındaki serbest geçişler, T.C. Kuzey Kıbrıs Rum Kesimine giriş için Güney Kıbrıs Rum Kesimi Atina Büyükelçiliği’ne Güney Kıbrıs vize başvuru yapmaları gerekmektedir.
KKTC den Güney Kıbrıs’a geçiş var mı?​
Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’nden Güney Kıbrıs kesimine geçebilmeniz için tek şart KKTC ya da Avrupa Vatandaşı olmanızdır. Özel araçla geçebilmeniz için Avrupa Birliği vatandaşlığı ve pasaportu gerekmektedir fakat Kuzey Kıbrıs’tan kiraladığınız bir araçla Güney Rum Kesimine geçiş yapamazsınız.

Kuzey Kıbrıs çalışma İzni süresi uzatılabilir mi?​

Kuzey Kıbrıs çalışma İzni süresi uzatılabilir mi?
Kuzey Kıbrıs Çalışma İzni Süresi Uzatılabilir mi? Kuzey Kıbrıs’ta çalışan kişilerin çalışma izinleri 6 aylık ya da 1 yıllık olabilmektedir. Bu sürenin yetersiz olduğunu düşünen kişiler uzatma fikrine sıcak bakabilmektedir. Çalışma izni sürenizi uzatabilmek için öncelikle kurallara uygun şekilde çalıştığınızı ispat etmeniz gerekmektedir.

Peki, Kuzey Kıbrıs’ta çalışma izni uzatma?​

Kuzey Kıbrıs’ta çalışma izni alan kişiler çalışma izinlerini uzatabilmek için sürenin dolmasından 90 gün öncesinde harekete geçmek zorundalar. 90 gün içinde başvuruların yapılması halinde çalışma izni uzatılacaktır. Kıbrıs çalışma izninizi uzatabilmek için Çalışma İzni Merkezi üzerinden işlem yapmanız gerekmektedir.

Peki, Kuzey Kıbrıs’ta çalışma şartları nelerdir?​

Peki, Kuzey Kıbrıs’ta çalışma şartları nelerdir?
Kıbrıs’ta çalışma şartları göz önüne getirildiğinde Türkiye’de pek çok kişinin Kuzey Kıbrıs için aday olduğu görülmektedir. Çalışmak için öncesinde yasal işlemleri yapmak ve gidildiğinde hemen işe başlamak mümkün olmaktadır. Bu açıdan öncelikle işinizi bulmalısınız. İşvereniniz size iş davet mektubu yollamalıdır.
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşlarının ülke sınırlarında 90 gün, yani 3 ay kalabilme hakkı bulunmaktadır. 90 günü aşan bir süre için de ek süre talep etmeniz gerekmektedir. Bu süre zarfında Umuma Mahsus (Bordo) Pasaporta sahip olan Türk vatandaşları için pasaport tarihlerinin seyahatin bitiş tarihinden itibaren 150 gün daha geçerli olması gerekmektedir.

KKTC'ye seyahat etmek isteyenlerin ödeyeceği vize harcı 2021 yılı itibarıyla 310 TL'dir. Ancak, Suriye, Ermenistan ve Nijerya vatandaşları vize harcı ödeyerek ve KKTC vizesi başvuru merkezleri hizmet bedellerini karşılayarak KKTC ziyaretçi vizesi alabilirler.

KKTC'den Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne geçişte ise sadece Kıbrıslı Türk ve Rumlar, Avrupa Birliği vatandaşları, GKRY'de ikamet izni olan İngilizler, Rum tarafında vizesi olan üçüncü ülke vatandaşları ve Schengen vizesi sahipleri geçiş yapabilirler.

Kuzey Kıbrıs'a Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sadece nüfus cüzdanlarıyla giriş yapabildiğini ancak turistik amaçlı ziyaretlerde 3 aylık süreyi geçirmemeleri gerektiğini ve kalış tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerektiğini unutmamak önemlidir.

Kıbrıs'ta oturma izni almak isteyen kişiler, bulundukları şehrin polis merkezlerinde bulunan muhaceret dairesine pasaportları ile birlikte müracaat edebilirler. Oturma izinleri Lefkoşa merkezindeki Muhaceret Dairesi tarafından onaylanmakta olup, bir yıllık verilen oturma izni belli bir ücrete tabidir.

Kuzey Kıbrıs'ta çalışma izni süresi genellikle 6 ay veya 1 yıl olarak verilmektedir. Çalışma izni süresini uzatmak isteyen kişilerin sürenin dolmasından en az 90 gün önce harekete geçerek gerekli başvuruları yapmaları gerekmektedir. Uzatma işlemleri, Çalışma İzni Merkezi üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Son olarak, Kuzey Kıbrıs'ta çalışma şartlarına uyum sağlamak isteyen kişilerin öncelikle iş bulmaları ve gerekli yasal işlemleri tamamlamaları gerekmektedir. İşveren tarafından iş davet mektubu alınması ve gerekli belgelerin tamamlanması iş sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi açısından önem taşımaktadır.
 
Geri
Üst