Turk seker bal iyi mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türk şeker bal iyi mi?​

Türk Şeker Bal Kalitesi Çok Kötü Çok yoğun kıvamlı, glikoz şurubu gibi, keskin kokulu, her marka balı severek yerim ama bu yenmiyor. Bu güzel ambalaja ve Türk Şeker ismine yakışmıyor. Türk Şeker in diğer ürünlerine negatif marka değer düşürücü etki yaratıyor.
Balın Viskozitesi nedir?
Balın viskozitesinin, 2,652-2,914 arasında olduğu belirtilmiştir. Balın kıvamını, nektarın alındığı bitki çeşidi etkilemektedir. Balın duru veya bulanık olması; içindeki hava kabarcıkları, su oranı ve kolloid(küçük boyutlu tanecikler) maddelerin, fazla veya az olmasına bağlıdır.

Balın nemi nasıl alınır?​

Balda rutubet (nem) tayininin esası, kırılma indisinden faydalanarak rutubet yüzdesinin belirlenmesine dayanır. Olgunlaşmamış ballar ‘den daha az su içerir. Kırılma indisi, ışığın boşluktaki hızının madde içindeki hızına oranı olarak ifade edilir. Kırılma indisi refraktometri yöntemi ile ölçülür.
Baldaki şeker oranı ne olmalıdır?
g) İnvert şeker miktarı; çiçek balında % 65 oranında, salgı balında % 60 oranından az olamaz.
Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun olarak algılanır. Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.
Balın viskozitesi yüksek mi?
Balda sıvı tanecikleri arası çekim kuvvetleri suya göre aynı sıcaklıkta daha fazladır. Bu sebeple aynı sıcaklıkta balın viskozitesi sudan daha yüksektir. Benzer şekilde reçel, pekmez gibi sıvıların viskozitesi sudan büyüktür.

Zeytin yağı viskozitesi nedir?​

Bazı Newtonyen Akışkanlar için Viskozite Değerleri. Cıva 1.526 × 10^-3 Pa.s. Zeytin yağı 81 × 10^-3 Pa.s.
Sırlanmamış bal alınır mı?
Normal olarak ballar sırlandığı zaman kovandan alınır. Esasta sırlanmamış ballar olgunlaşmamış sayılırlar. Böyle ballar içerisinde fazla su bulunacağından çabuk bozulurlar.

Balın olgunlaşması nedir?​

Balın olgunlaşması yapısındaki su oranı ile doğrudan ilgili bir özellik olmakla beraber pratikte peteğin sırlanma düzeyiyle belirlenir. Genel olarak tamamı sırlanmış bir petek yüzde 14-18 düzeyinde su içerir. Ortalama olarak peteklerin üçte ikisi sırlanmış olan katlar hasat edilebilir.
Balın içinde hangi şeker var?
Beyaz şekerin bileşimini yalnızca sükroz adı verilen basit şeker içerir. Balın da bileşimini çoğunlukla yine basit şekerlerden olan glikoz ve fruktoz oluşturur.
Aslında şekerlenmenin doğru tanımı kristalleşmedir. Ballar bir müddet bekledikten sonra şekerleme işlemi görülmektedir. Kristalleşen ballar halk arasında sahte bal olarak algılanır. Ancak kristalleşen şekerlenen bal sahte bal değil de, organik ham baldır.
 
Geri
Üst