AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turk Patent ve marka Kurumuna yapilan marka basvuru sureci hangi asamalardan olusmaktadir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türk Patent ve marka Kurumuna yapılan marka başvuru süreci hangi aşamalardan oluşmaktadır?​

Markanın başvuru süreci, şekli inceleme, başvurunun mutlak ret nedenleri çerçevesinde değerlendirilmesi, karara ve yayıma itiraz, üçüncü kişilerin görüş ve itirazlarının değerlendirilmesi ile başvurunun tescil edilmesi aşamalarından oluşmaktadır.

Marka hakkı nasıl korunur?​

Şirketiniz markasını / markalarını nasıl koruyabilir? Marka koruması esas olarak tescil yoluyla, bazı ülkelerde ise, kullanım yoluyla elde edilebilir. Markaların kullanım yoluyla korunabildiği ülkelerde bile, ulusal marka ofisinde markayı tescil ettirmeniz önerilir.

Marka tescil sürecinin aşamaları nelerdir?​

Marka tescil sürecinin aşamaları nelerdir?
Marka Tescil Sürecinin Aşamaları
- Şekli İnceleme. Markanın Kanun hükümlerine uygun bir şekilde tescilinden bahsedebilmek için Kuruma sunulan başvurunun ilk olarak şekli yönden incelenmesi gerekmektedir.
- Karara İtiraz.
- Yayıma İtiraz.
- Kullanım İspatı
- Uzlaşma.
- Markanın Tescil Edilmesi.

Aşağıdakilerden hangisi marka olarak tescil edilebilir?​

Bunlar; Ayırt edici nitelikte olma ve • Sicilde gösterilebilir olmadır. Bu şartları sağlayan kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi marka olarak tescil edilebilir.

Marka tescilinden doğan haklar nelerdir?​

Marka Başvurusu Marka Tescilinin Marka Sahibine Sağladığı Haklar Nelerdir? Tescilli bir marka başkasına devredilebilir, miras yolu ile intikal edebilir, kullanma hakkı lisans konusu olabilir, rehin verilebilir veya teminat olarak gösterilebilir.

Marka tescil belgesi kaç yıl geçerlidir?​

Marka tescil belgesi kaç yıl geçerlidir?
556 sayılı KHK ile sağlanan marka koruması tescil yoluyla elde edilir. Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu süre, onar yıllık dönemler halinde yenilenir. Yenileme başvurusu için gerekli belgeler Yönetmelik’te belirtilmiştir.
 
Marka başvuru süreci Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan marka başvurusunun çeşitli aşamalardan geçmesiyle tamamlanır. Bu aşamalar şunlardır:

1. **Şekli Inceleme**: Marka başvurusunun, kanun hükümlerine uygun bir şekilde tescil edilebilmesi için başvurunun ilk olarak şekli yönüyle incelenmesi gerekmektedir.

2. **Mutlak Ret Nedenleri Değerlendirmesi**: Başvuru, mutlak ret nedenleri çerçevesinde değerlendirilir.

3. **Karara ve Yayıma İtiraz**: Başvurunun karara ve yayıma itiraz süreçlerini içerir.

4. **Üçüncü Kişilerin Görüş ve İtirazlarının Değerlendirilmesi**: Üçüncü kişilerin marka başvurusuna yönelik görüş ve itirazları dikkate alınır.

5. **Markanın Tescili**: Başvurunun tüm aşamaları başarıyla tamamlandıktan sonra marka tescil edilir.

Marka hakkı koruması ise genelde tescil yoluyla sağlanır. Markanızı korumak için ulusal marka ofisinde markayı tescil ettirmeniz önerilir. Marka tescili sağlandıktan sonra marka sahibine çeşitli haklar tanınır. Tescilli marka başkasına devredilebilir, miras yoluyla intikal edebilir, kullanma hakkı lisans konusu olabilir, rehin verilebilir veya teminat olarak gösterilebilir.

Marka tescil belgesi, markanın koruma süresini belirler. Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu süre onar yıllık dönemler halinde yenilenebilir. Yenileme başvurusu için gerekli belgeler Yönetmelik'te belirtilmiştir.
 
Geri
Üst