Turk hukukunda tazminatin baslica amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
211.982
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Türk hukukunda tazminatın başlıca amacı nedir?​

Tazminatın amacı kişinin uğradığı zararı gidermek olup; hükmedilen tazminat miktarı ile kişinin zenginleşmesi sağlanamaz.

Tazminatın temeli nedir?​

Tazminatın ortaya çıkışı Tazminat, bir kimsenin haksız fiil nedeniyle kendi kusuruyla neden olduğu zararı ödeme yükümlülüğüdür. Tazminat kendiliğinden doğan bir borçtur. Borçlar Hukuku’nun bir sonucudur. – Haksız Fiil bazen aynı zamanda suç davranışıyla birleşir.

Tazminatın unsurları nelerdir?​

Tazminatın unsurları nelerdir?
Maddi tazminatın kapsamınını belirleyen temel unsurlar şunlardır:
- Doğrudan uğranılan maddi zarar,
- Tarafların kusur oranı,
- Maluliyet varsa maluliyet oranı.

Maddi tazminat türleri kaça ayrılır?​

İş Haklarından Oluşan Tazminatlar
- Kıdem tazminatı
- İhbar tazminatı
- Kötü niyet tazminatı
- Destekten yoksun kalma tazminatı
- Akdi tazminatlar.
- Sendikal tazminatlar.
- Kötü niyetli fesihten doğan tazminat hakları

Maddi tazminatın zarar kalemleri nelerdir?​

Oluşan sonuç bir bedensel zarar ise TBK m. 54 uyarınca istenebilecek maddi tazminat kalemleri; tedavi giderleri, kazanç kaybı, çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar ve ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplardır.

Tazminat davaları ne tür davalardır?​

Tazminat davaları ne tür davalardır?
Tazminat Davaları haksız fiil karşısında mağduriyetin giderilmesi amacıyla açılan dava türüdür. Maddi tazminat davalarında yaşanılan zarar maddi anlamda somut olarak ispatlanabilmektedir. Manevi tazminat davalarında ise kişilik hakları zarar görmüş bireyler yaşadığı durumun tazminini talep etmektedir.
Hangi maddi tazminat davasında hükmedilen tazminatı?​
Ölüm nedeniyle açılan maddi tazminat davalarında hükmedilen tazminata, “destekten yoksun kalma tazminatı” denilmektedir. Ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babası veya ölenin kendisine destekte bulunduğunu ispat edebilen herkes maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Maddi ve manevi tazminat davası nasıl açılabilir?​
Maddi ve Manevi Tazminat Davası Hangi Nedenlerle Açılabilir? Maddi ve manevi tazminat davası, herhangi bir nedenle uğranılan haksız bir maddi veya manevi zararı gidermek amacıyla açılabilir.

Doktor hatası nedeniyle tazminat davası açılabilir?​

Doktor hatası nedeniyle tazminat davası açılabilir?
Doktor hatası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası, hatayı yapan doktora, doktorun çalıştığı hastaneye veya sağlık kuruluşuna, doktor Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışıyorsa bakanlığa karşı, bir üniversite veya vakıf hastanesinde çalışıyorsa ilgili vakfa veya üniversiteye tazminat davası açılabilir.

Haksız fiilin işlendiği yer mahkemesinde tazminat davası açılabilir?​

Haksız fiil (trafik kazası, iş kazası, doktor hatası vs.) nedenine dayalı maddi ve manevi tazminat davası, yukarıda belirttiğimiz genel yetkili mahkemelerde açılabileceği gibi aşaığıdaki mahkemelerde de açılabilir (HMK md. 16): Haksız fiilin işlendiği yer mahkemesinde tazminat davaları açılabilir.
 
Tazminat hukukunda başlıca amaç, kişinin uğradığı zararın giderilmesidir. Tazminat, bir kimsenin haksız fiil sonucu zarara uğraması durumunda, zarar gören kişinin bu zararın tazmin edilmesini talep etme hakkına dayanmaktadır. Ancak tazminatla kişinin zenginleşmesi amaçlanmaz, sadece uğranılan zararın karşılanması hedeflenir.

Tazminatın temeli ise bir kimsenin haksız fiil nedeniyle kendi kusuruyla zarara yol açması ve bu zararın tazmin edilmesi yükümlülüğüdür. Haksız fiilin yanı sıra suç davranışları da tazminat talebini doğurabilir.

Tazminatın temel unsurları arasında maddi tazminatın belirlenmesinde etkili olan unsurlar şunlardır: doğrudan uğranan maddi zarar, tarafların kusur oranı ve varsa maluliyet oranı gibi faktörler yer almaktadır.

Maddi tazminatın çeşitli türleri bulunmaktadır. İş haklarından oluşan tazminatlar arasında kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, destekten yoksun kalma tazminatı gibi unsurlar sayılabilir.

Maddi tazminat davaları, haksız fiil neticesinde meydana gelen zararın giderilmesi amacıyla açılan davalardır. Bu davaların sonucunda ise uğranılan maddi zararın tazmini talep edilirken, manevi tazminat davalarında ise kişilik hakları zarar görmüş bireylerin yaşadıkları durumun tazminini talep etmeleri mümkündür.

Ölüm nedeniyle açılan maddi tazminat davalarında hükmedilen tazminata "destekten yoksun kalma tazminatı" denir. Bu tazminatı talep edebilen kişiler arasında ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babası veya ölenin kendisine destekte bulunan herkes yer alabilir.

Doktor hatası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası, hatayı yapan doktora, doktorun çalıştığı hastaneye veya sağlık kuruluşuna karşı açılabilir. Aynı şekilde, haksız fiil durumlarına dayalı tazminat davaları genelde haksız fiilin işlendiği yer mahkemesinde açılabilir.
 
Geri
Üst