AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turk hukuk Sisteminde Normlar hiyerarsisi hangi basamaklardan olusmaktadir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türk hukuk Sisteminde Normlar hiyerarşisi hangi basamaklardan oluşmaktadır?​

Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir.

Hangisi normlar hiyerarşisinin en altında bulunur?​

Alt satırda, “Türk hukukunda normlar hiyerarşisi” başlığında şu sıralama yapılır: Anayasa; haklarla ilgili anlaşmalar; kanun ve KHK; diğer anlaşmalar; tüzük; yönetmelik ve genelge.
Hukuk kuralları içerisinde normlar hiyerarşisinin en üst basamağı nedir?​
Normlar hiyerarşisini bir piramit ile göstermek oldukça kolaydır. Piramit de bulunan en üst kademede Anayasa yer almaktadır. Bu şekilde de Anayasa hepsini kapsamaktadır.

Normlar hiyerarşisi prensibinin kaynağı nedir?​

Normlar hiyerarşisi prensibinin kaynağı nedir?
Bu normların arasında altlık-üstlük ilişkisi vardır. Buna “normlar hiyerarşisi” veya “hukuk düzeni piramidi” denir. Bu hiyerarşide alt basamakta yer alan norm geçerliliğini üst basamakta yer alan normdan alır ve dolayısıyla ona uygun olmak zorundadır.

Hangisinde hukuk kurallarının üst basamaktan alt basamağa sıralanışı doğru verilmiştir?​

Hangisinde hukuk kurallarının üst basamaktan alt basamağa sıralanışı doğru verilmiştir?
Hukuk kuralları arasında belirli bir hiyerarşi vardır ve bu hiyerarşinin alt basamağında olan bir norm üst basamaktaki norma aykırı olamaz. Sıralama şu şekildedir: Anayasa-Kanun-Kanun Hükmünde Kararname-Tüzük-Yönetmelik-Yönerge/Genelge ve diğer yazılı talimatlar.

Yönergeler ve genelgeler nedir?​

Yönergeler, herhangi bir konuda tutulacak yol için üst makamlardan ya da örgütlerden alt makamlara ya da örgütlere, üst aşamadakilerin alt aşamadakilere verdikleri sözlü ya da yazılı buyruklardır. Yönerge sadece devlet idari yapısında yer alan bir düzenleme çeşidi değildir.

Yasal yönerge nedir?​

Yönetmelik (Talimatname), Anayasanın 123üncü maddesinde tarif edildiği şekliyle; Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren konularda, kanunlara ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine aykırı olmamak koşuluyla çıkardıkları yazılı hukuk kurallarıdır.
 
Türk hukuk sisteminde normlar hiyerarşisi genellikle şu şekilde sıralanmaktadır:

1. **Anayasa:** En üst düzeydeki hukuki metindir ve diğer tüm normların üzerinde yer alır. Anayasa, devletin temel yapısını, temel hak ve özgürlükleri, devlet organlarının kuruluş ve görevlerini belirler.

2. **Kanunlar ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK):** Anayasa'ya uygun olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi veya Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan kanunlar, genel olarak ikinci sırada yer alır. Kanun Hükmünde Kararnameler ise Cumhurbaşkanının yetki alanına giren konularda kanunların yerine geçen düzenlemelerdir.

3. **Tüzükler:** Kanunların açıklanmasını, uygulanmasını veya belirli bir konuda düzenlemeler yapılmasını sağlayan yazılı hukuk kurallarıdır. Tüzükler genellikle Bakanlar Kurulu veya bir bakanlık tarafından çıkarılır.

4. **Yönetmelikler:** Genellikle bakanlar veya bürokratlar tarafından çıkarılan ve genellikle daha teknik konuları düzenleyen yazılı düzenlemelerdir.

5. **Yönergeler ve Genelgeler:** Yazılı veya sözlü olarak bir üst makamdan alınan direktiflerdir. Yönergeler, belirli bir konuda nasıl hareket edileceğini gösteren talimatlar içerir.

Genel olarak, normlar hiyerarşisi yukarıda belirtilen sıralamaya göre organize edilir ve her alt basamaktaki norm, üst basamaktaki normlara uygun olmak zorundadır. Bu hiyerarşi, hukuk devletinin düzenli ve denetlenebilir bir şekilde işlemesini sağlar.
 
Geri
Üst