AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turk gida Kodeksi uyarinca ne anlama gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.856
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türk gıda Kodeksi uyarınca ne anlama gelir?​

beslenme ve özel diyet amaçlı gıdalar gibi genel standartların yanı sıra taze, dondurulmuş ve işlenmiş her çeşit gıda ve gıda ürünlerine özgü belirli standartlara ait veri tabanı olarak tanımlanmaktadır.

Gıda ambalajları üzerinde etiket bilgisi olarak neler bulunmalıdır?​

Gıda Ambalajlarında Bulunması Zorunlu Bilgiler
- Ürünün adı
- Ürünün içindekiler.
- Ürünün net miktarı
- Üretimi yapan firmanın adı ve net adresi.
- Üretim yeri.
- Seri numarası ya da parti numarası
- Üretimin izin tarihi.
- İthalat kontrol belgesi tarihi.

Etikette sağlık beyanı nedir?​

Etikette sağlık beyanı nedir?
ğ) Sağlık beyanı: Herhangi bir gıda grubunun, gıdanın veya gıdanın bileşiminde bulunan öğelerin sağlıkla ilişkisini belirten, ileri süren veya ima eden beyanı, h) TGK: Türk Gıda Kodeksini, ifade eder.

Türk gıda Kodeksi Yönetmeliği nedir?​

Türk Gıda Kodeksi, ülkemizde üretilen ve ya satışı gerçekleştirilen, piyasaya sunulan, gıda ve gıda ile temas eden ürünlerin taşıması gereken asgari standartların belirlendiği mevzuattır.

Türk gıda Kodeksi Yönetmeliği amacı nedir?​

Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; üretici ve tüketici menfaatleri ile halk sağlığını korumak, gıda maddelerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere gıda maddelerinin özelliklerini belirlemektir.

Türk gıda Kodeksi Yönetmeliğini kim yürütür?​

Türk gıda Kodeksi Yönetmeliğini kim yürütür?
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Sağlık beyanı ne demek?​
SAĞLIK BEYANI FORMU NEDİR? İnsan sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak faydalı olduğunu yahut hastalıklara veya belirtilerine karşı etkili olduğunu, koruduğunu, tedavi ettiğini belirten, ileri süren veya ima eden tüm ifadelerin bütünü ifade eder.
Beslenme referans değeri ne demek?​
Beslenme ihtiyacını gidermek için vücudun alması gereken zorunlu besin öğelerinin (vitamin, mineral, amino asitler ve yağ asitleri gibi) günlük alınması gereken miktarlarıdır. Kısaca BRD olarak tanımlanır. “Beslenme Referans Değeri (BRD)”, besin öğeleri için önerilen günlük alım miktarı anlamını taşımaktadır.

Türk gıda Kodeksini kim denetler?​

Türk gıda Kodeksini kim denetler?
MADDE 8. – Gıda kodeksinin hazırlanması ve denetlenmesinde görevli olmak üzere Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu oluşturulur.

Türk gıda Kodeksi ne zaman kuruldu?​

Gıda Kodeksi Komisyonu (CAC) Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 1961 yılında kurulmuş olup, 1962 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) katılımıyla müşterek bir yapılanmaya gidilmiştir.
 
Türk Gıda Kodeksi, Türkiye'de üretilen veya satılan gıdaların belirli standartlara uymasını sağlayan bir mevzuattır. Bu standartlar, beslenme ve özel diyet amaçlı gıdaların yanı sıra taze, dondurulmuş ve işlenmiş her türlü gıda ve gıda ürünleri için belirli standartları içerir. Bu standartlar gıda ambalajları üzerinde belirli bilgilerin bulunmasını da gerektirir.

Gıda ambalajlarında bulunması zorunlu bilgiler arasında ürünün adı, içindekiler, net miktarı, üretimi yapan firmanın adı ve adresi, üretim yeri, seri numarası veya parti numarası, üretim ve ithalat tarihleri gibi bilgiler yer alır. Ayrıca, sağlık beyanı da önemli bir konudur ve gıdanın sağlıkla ilişkisini belirten, ileri süren veya ima eden ifadeleri içerir.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, ülkemizde üretilen ve satılan gıdaların asgari standartlarını belirler ve bu standartlara uyumun sağlanmasını amaçlar. Gıda maddelerinin hijyenik bir şekilde üretilmesi ve tüketici menfaatlerinin korunması üzerine odaklanır.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğini yürüten ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'dır. Denetim ve kodexin hazırlanması için Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu oluşturulmuştur. Bu komisyonda, gıda standartlarının belirlenmesi ve denetlenmesinden sorumlu kişiler yer alır.

Gıda Kodeksi Komisyonu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 1961 yılında kurulmuş olup, 1962 yılında Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) katılımıyla müşterek bir yapılanmaya gidilmiştir. Bu tarihlerde uluslararası alanda gıda standartlarının belirlenmesi ve işbirliğinin artırılması amaçlanmıştır.
 
Geri
Üst