AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turk gida Kodeksi Etiketleme Yonetmeligine gore bir gida etiketinde belirtilmesi gereken zorunlu bilgiler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türk gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine göre bir gıda etiketinde belirtilmesi gereken zorunlu bilgiler nelerdir?​

MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelikteki istisnalar saklı kalmak kaydıyla, aşağıdaki bilgilerin belirtilmesi zorunludur: a) Gıdanın adı. b) Bileşenler listesi. c) Ek-1’de yer alan Alerjiye veya İntoleransa Neden Olan Belirli Madde veya Ürünler.
Gıda ambalajları üzerinde etiket bilgisi olarak neler bulunmalıdır?
Gıda Ambalajlarında Bulunması Zorunlu Bilgiler

Türk gıda Kodeksine uygun ne demek?​

Türk Gıda Kodeksi; Türkiye’de satışa sunulan gıdalara ilişkin hijyen, beslenme ve özel diyet amaçlı gıdalar gibi genel standartların yanı sıra taze, dondurulmuş ve işlenmiş her çeşit gıda ve gıda ürünlerine özgü belirli standartlara ait veri tabanı olarak tanımlanmaktadır.
Etiketleme Kuralları Nelerdir?
Madde 5 – Etiketleme ile ilgili kurallar aşağıda belirtilmektedir: a) Satışa sunulan her gıda maddesinin ambalajında etiket bulundurulması zorunludur. b) Gıda maddesinin etiket bilgileri tam, doğru ve anlaşılabilir olarak ifade edilmelidir. c) Etiketleme dili Türkçe olmalıdır.
E Kodu Nedir? Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol açmamak için kullanılan Avrupa Birliği’nin (EC) simgesi olarak E harfi ve sayılardan oluşan kodlardır.
Hazır gıdaların lezzetini arttırmak için kullanılan madde nedir?
Monosodyum glutamat (MSG) Bu madde hazır gıdalarda lezzet arttırıcı olarak kullanılıyor ve ambalajların üstünde E621 koduyla gösteriliyor.

Gıda etiketi nasıl olmalı?​

Kolayca görülebilir, okunaklı, anlaşılabilir ve kolayca silinmeyen bir şekilde olmalıdır. Bu yazıların üstü herhangi bir şekilde kapatılıp gizlenmemelidir. Yazıların boyutu 12 mm’den küçük olmalıdır, fakat, küçük yüzeyli gıdalarda yazıların boyutu 0.9 mm olarak belirlenmiştir.
Gıda işletmecisi ne demek?
Bendinde; “gıda işletmecisi” kar amaçlı olsun veya olmasın kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişiler tarafından gıdanın üretimi, işlenmesi ve dağıtımının herhangi bir aşamasında kontrolü altında yürütülen faaliyetlerin, mevzuat hükümlerine uygunluğundan sorumlu olan gerçek veya tüzel kişi olarak …

Türk Gıda Kodeksini kim denetler?​

MADDE 7. – Gıda maddelerinin asgarî kalite ve hijyen kriterleri, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, katkı maddeleri, gıdaya bulaşan zararlı maddeler, numune alma, ambalajlama, etiketleme, nakliye, depolama esasları ve analiz metotlarını ihtiva eden Türk Gıda Kodeksi, Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu marifetince …
Yatay mevzuat ne demek?
O zaman bunu yatay mevzuat olarak değerlendiriyoruz. Örnek verecek olursak, Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği. Birçok gıdayı ilgilendiriyor. Bulaşanlar Yönetmeliği, Katkı Maddeleri Yönetmeliği, Aroma Yönetmeliği gibi bu tür mevzuatlara yatay mevzuatlar diyoruz” ifadesine yer verdi.
Etiketleme: Gıdaya eşlik eden veya atıfta bulunan herhangi bir ambalaj, belge, bildirim veya etiket üzerinde yer alan, gıda ile ilgili herhangi bir yazı, bilgi, ticari marka, resimli unsur veya işaretleri, tanımlar ile piyasaya arz edilen gıdanın tüketici tarafından ne aldığını bilinmesi hedeflenmektedir.
Etiketleme nasıl yapılır?
Öncelikle arkadaşlarınızı etiketlemek için Instagram’a giriş yapınız. Daha sonra etiket yapmak istediğiniz paylaşımın üzerine ‘@’ simgesini koyup etiketlemek istediğiniz kişinin adını yazınız. Ardından Instagram kişi listenizde var olan ve aynı isimde olan tüm Instagram kullanıcıları alt alta sıralanacaktır.
 
Geri
Üst