- Konu Yazar
- #1
Türk dili edebiyatında şiir ne anlama gelir?
Nazım, manzume sözleri ile karşılanabilen şiirin tanımını en genel ifade ile şöyle yapabiliriz: Şuurla şuuraltının kavşak noktasında belirenin ilgi çekici bir ahenk ile kaleme alınması oluşan yazılı anlatım türüne denir. Yahya Kemal’e göre şiir, kalpten geçen bir hadisenin lisan halinde tecelli edişidir.Şiir neden var?
Şiir neden var?Şiir, gerçek manada şiir, kişinin kendi tarihiyle milletinin, ülkesinin tarihinin kesişiminden meydana gelir. Şiir insanın ne kadar değerli ve biricik olduğunu hissettirdiği için değerlidir. Aynen milletinin ve ülkesinin kıymeti gibi. Bu bakımdan şiir, hakikat ve sahiciliğin en sarih şekilde gösterilebildiği sahadır.
Şiir ne işe yarar?
Şiir, dünyanın yıkıcılığı ve insanın yoruculuğuna karşı bizi korur. Sanılanın / bilinenin aksine, daha dayanıklı hale getirir. Sadece dikkat değil, rikkat sahibi de yapar. Kalbimizi onarır, çalıştırır.Şiir kökeni nedir?
Şiir kökeni nedir?Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı’na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çince’de olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros’un “İlyada” ya da “Odysseia”sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Şiir ne olabilir?
Şiir, dilin anlam, ses ve ritim öğelerini belli düzen içinde kullanarak bir olayı, ya da bir duygusal ve düşünsel deneyimi yoğunlaşmış ve sıradanlıktan uzaklaşmış bir biçimde ifade etme sanatıdır.Şiir okumak faydalı mı?
Şiir okumak faydalı mı?Şiir ezberlemek belleğimizin ve beraberinde dikkatimizin de gelişmesini sağlıyor. Hafızamızı güçlendiriyor. Roman, hikaye vb. düz yazıların uzunluğu ezberi zora soksa da şiir onlara göre ezberlenebilirliği açısından çok daha kolay ve etkili bir yöntem.
Şiir Türkçe kökenli bir kelime midir?
Şiir kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Şiir, Arapça dilinden Türkçe’mize geçmiştir.Iskele Türkçe kökenli mi?
Iskele Türkçe kökenli mi?İskele kelimesi İtalyanca kökenlidir.