AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turk ceza Kanunun 265 maddesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.617
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türk ceza Kanunun 265 maddesi nedir?​

(1) Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

108 madde nedir?​

108 madde nedir?
(1) Bir şeyi yapması veya yapmaması ya da kendisinin yapmasına müsaade etmesi için bir kişiye karşı cebir kullanılması halinde, kasten yaralama suçundan verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılarak hükmolunur.

Kolluğa mukavemet ne demek?​

Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçu (Mukavemet) Nedir? (TCK m.265) Görevi yaptırmamak için direnme suçu, kamu görevlisine (memur, polis, zabıta, avukat, hakim vs.) karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullanılması ile meydana gelir (TCK md.265/1).

108 3 maddesi ne demek?​

108 3 maddesi ne demek?
(1) Tekerrür hâlinde işlenen suçtan dolayı mahkûm olunan; (3) İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilmez. (Ek cümle:14/4/2020-7242/49 md.)

108 1 c maddesi nedir?​

Ayrıca, 5275 sayılı CGTİHK 108/1-c maddesi gereğince, mükerrirler hakkında birden fazla süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 32 yılın , ceza infaz kurumunda iyi halli olarak çekilmesi durumunda koşullu salıverilmeden yararlanılabilecektir.

Cebir hukukta ne anlama gelir?​

Cebir hukukta ne anlama gelir?
Cebir, hukukta 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Hürriyete Karşı Başlıklı Suçlar başlıklı bölümünün 108. maddesi’nde düzenlenmiştir. Bu anlamda cebir suçu, bir şeyi yapması ya da yapmaması için bir kişiyi zor kullanmak hatta bununla birlikte kasten yaralama eylemlerini gerçekleştirmektir.

Suçluyu kayırma suçu?​

Suçluyu kayırma suçu, suç işleyen bir kişinin araştırılması, yakalanması, tutuklanmasını engellemek veya mahkum olduğu hükmün infazından kurtulması için olanak sağlanması ile oluşur (TCK md.283).

Suç uydurma suçunun hapis cezası?​

Suç uydurma suçunun hapis cezası?
Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Suç uydurma suçun hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir.

Suç uydurma suçu nasıl işlenebilir?​

Suç uydurma suçu, işlenmediği bilinen bir suç nedeniyle adliyenin meşgul edilmesini cezalandıran bir soyut tehlike suçudur (TCK md.271). Suç uydurma suçu iki şekilde işlenebilir:
 
Türk Ceza Kanunu'nun 265. maddesi hakkında detaylı bilgi vermek isterim. Bu maddeye göre, kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullanan kişi altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Aynı şekilde, suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi durumunda ise ceza iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasını öngörmektedir.

265. madde, genellikle "kolluğa mukavemet" olarak da adlandırılan bir suçu tanımlar. Bu suç, kamu görevlisine (memur, polis, zabıta, avukat, hakim vb.) karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullanılması durumunda gerçekleşmiş olur. Suçun asıl amacı, kamu görevlisinin görevini yerine getirmesini engellemektir.

Ayrıca, 108. maddenin 3. fıkrası sizin sorduğunuz gibi, bir kişiye karşı cebir kullanılması halinde kasten yaralama suçundan verilecek cezanın üçte birinden yarısına kadar artırılarak hükme bağlanmasını düzenler.

Suç uydurma suçu, işlenmediği bilinen bir suç nedeniyle adliyenin meşgul edilmesini cezalandıran bir soyut tehlike suçudur. Bu suç, Türk Ceza Kanunu'nun 271. maddesinde tanımlanmıştır. Suç uydurma suçu, suçun işlendiğine dair sahte deliller sunulması veya iftira atılması gibi yollarla gerçekleştirilebilir. Bu suç tehlikesi, hükümeti işleme hakkında bilgi alan gerçek suça benzerlik gösterir ancak fiili gerçekleşen bir suç olmaksızın işlenir.
 
Geri
Üst